Skolskjuts
Att ta sig till och från skolan ska vara tryggt och smidigt för alla barn. Inom Tjörns kommun erbjuder vi skolskjuts till elever som har rätt till det, utifrån avstånd, trafikförhållanden eller särskilda behov. Här hittar du information om vilka regler som gäller, hur du ansöker om skolskjuts och vad som är bra att tänka på inför skolstarten.
Beställning av ersättningskort
Skolbusskortet är personligt och en värdehandling. Om ditt barn tappar bort sitt skolbusskort så ska du som vårdnadshavare anmäla det i vår e-tjänst för ersättningskort vid förlorat skolbusskort. Du ska inte göra en ny skolskjutsansökan. Ersättningskortet kostar 150 kr, oavsett vilken årskurs eleven går i.
Vem har rätt till skolskjuts?
Elever i förskoleklass, grundskola och anpassad grundskola kan ha rätt till skolskjuts om de uppfyller ett eller fler kriterier. Rätten till skolskjuts bedöms utifrån:
- Avstånd mellan hemmet och skolan
- Trafikförhållanden på vägen till skolan
- Särskilda skäl eller särskilda behov
Skolskjuts anordnas endast mellan hemmet och skolan i samband med skoldagens början och slut. Det innebär att skolskjuts inte anordnas till eller från fritidshem.
Skolskjutsregler för grundskola, anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola Pdf, 654 kB.
Skolskjutsregler för gymnasieskola Pdf, 269 kB.
Visa Skolskjuts på en större karta
Kommunens skolskjutsturer är anpassade utifrån de olika skolskjutsområdena. Elevens folkbokföringsadress avgör vilken skola som föreslås för eleven. På kartan längre ner på sidan kan du se vilken skola ditt barn hör till.
Vid val av annan skola än den föreslagna, beviljas endast skolskjuts så länge avståndet till den föreslagna skolan uppfyller avståndsreglerna. Det måste också finnas en busslinje som följer reglerna för skolskjuts.
Om eleven går på en skola utanför det egna skolskjutsområdet, ansvarar inte kommunen för att det finns skolskjutsturer som passar till den valda skolan. Hemmet ansvarar då för elevens transport till och från skolan.
Erbjudande om skolskjuts
Om ditt barn har rätt till skolskjuts från sin folkbokföringsadress till sin föreslagna skola kommer vi att skicka ett erbjudande till dig som vårdnadshavare under vårterminen inför det kommande läsåret.
Du behöver tacka ja om du vill att ditt barn ska få skolskjuts. Efter att du har tackat ja skickas skolbusskortet till barnets folkbokföringsadress.
Om ditt barn inte är i behov av det erbjudna skolbusskortet kan du tacka nej till erbjudandet. Skulle behovet förändras under terminen, kan du enkelt ansöka om skolbusskort vid ett senare tillfälle.
Du behöver göra en ansökan om skolskjuts i följande situationer:
- Ditt barns boendesituation förändras.
- Ditt barn har särskilda behov eller särskilda skäl.
- Du har valt en annan skola än den kommunen föreslagit, men avståndet till både den valda skolan och den skola kommunen föreslår är tillräckligt långt samt att det finns en busslinje till den valda skolan som uppfyller reglerna för skolskjuts.
- Du har inte fått något erbjudande om skolskjuts, men vill ansöka eftersom du anser att ditt barn är berättigad till skolskjuts.
- Ni flyttar till Tjörn.
Du kan ansöka om skolskjuts digitalt via vår e-tjänst.
Ansök om skolskjuts
Du som inte har tillgång till BankID eller av andra skäl inte kan använda den digitala ansökan behöver vända dig till skolan där ditt barn är placerad.
Om ditt barn har skolskjuts på grund särskilda skäl eller särskilda behov behöver du lämna in en ny ansökan inför varje nytt läsår.
Skolbusskortet gäller varje vardag klockan 04–19. Kortet gäller även helgfria lovdagar under terminstid, dock inte under jullov eller sommarlov.
Skolbusskortet är personligt och en värdehandling. Om ditt barn tappar bort sitt skolbusskort så ska du som vårdnadshavare anmäla det i vår e-tjänst för ersättningskort vid förlorat skolbusskort. Du ska inte göra en ny skolskjutsansökan. Ersättningskortet kostar 150 kr, oavsett vilken årskurs eleven går i.
E-tjänst: Beställning av ersättingskort
Du kan också kontakta Tjörns kundcenter som tar emot upphittade kort. Vet du att du kanske tappat ditt kort på bussen, kan du även ringa till Tjörns Omnibustrafik.
Tjörns omnibustrafik AB
Elever som bor växelvis hos två vårdnadshavare kan ha rätt till skolskjuts, även från den adress där eleven inte är folkbokförd (sekundäradressen). För att skolskjuts från sekundäradressen ska beviljas, måste följande villkor vara uppfyllda:
- Eleven ska vara folkbokförd i Tjörns kommun.
- Sekundäradressen ska också vara inom Tjörns kommun och ligga tillräckligt långt från skolan för att skolskjuts normalt skulle beviljas.
- Minst en av adresserna ska höra till det område som den föreslagna skolan har som skolskjutsområde.
- Det ska finnas busslinjer och transporter som stämmer överens med de regler som gäller för skolskjuts i kommunen.
- Eleven ska bo fast och regelbundet hos båda vårdnadshavarna, till exempel varannan vecka eller enligt ett liknande schema. Enstaka eller spontana övernattningar hos en vårdnadshavare där eleven vanligtvis inte bor, ger inte rätt till skolskjuts.
- Det ska vara ett regelbundet och varaktigt växelvis boende, inte tillfälliga resor eller kortare.
Om ditt barn inte uppfyller avståndskraven men det finns andra skäl, till exempel farlig trafik eller en funktionsnedsättning, kan vi ändå bevilja skolskjuts efter att vi gjort en individuell bedömning. Om ditt barn har omsorg av någon form före eller efter skoltid är du som vårdnadshavare ansvarig för barnets resa till och från omsorgen.
Om ditt barn har stora behov som gör att vanliga skolskjutsar eller linjetrafik inte fungerar, kan vi erbjuda skoltaxi. Det gäller framför allt elever med funktionsnedsättning eller barn i anpassad grundskola eller särskilda undervisningsgrupper. Kontakta ditt barns skola så hjälper de dig med ansökan.
Om ditt barn inte kan ta sig till skolan på vanligt sätt på grund av operation eller sjukdom, kan du som vårdnadshavare ansöka om tillfällig skolskjuts. Ansökan ska vara styrkt med läkarintyg.
En elev som skadar sig i samband med en olycka kan få tillfällig skolskjuts via kommunens försäkringsbolag. Tillfällig skolskjuts som ersätts av ett försäkringsbolag räknas inte in i kommunens skolskjutsverksamhet.
Om du bor på Tjörn och ska börja gymnasiet, eller redan går där, får du ditt skolkort hemskickat under sommaren. Du behöver alltså inte ansöka om det. Börjar du gymnasiet efter terminsstart får du kortet hemskickat så fort vi har fått information om vilken skola du går på.
För att få skolkort måste du vara folkbokförd på Tjörn och får inte ha någon annan form av ersättning, till exempel inackorderingstillägg. Om du redan har ett skolkort och fortsätter på samma skola, skickar vi automatiskt ett nytt kort inför varje läsår.
Du kan få skolkort till och med vårterminen det år du fyller 20.
Tjörns kommun erbjuder subventionerade fritidskort till ungdomar som är folkbokförda på Tjörn. Kortet gäller normalt kvällar, helger och alla lov.
Mer om fritidskortet, vilka regler som gäller och hur du ansöker hittar du på fritidskort till ungdomar
För frågor angående fritidskortet, kontakta Tjörns kundcenter.
Tjörns kundcenter
tjorns.kundcenter@tjorn.se
0304-60 10 10
Vårdnadshavarportal för skolskjuts
I vårdnadshavarportalen kan du se erbjudande eller beslut för ditt barns skolskjuts. Du loggar in med BankID.