Tjörn kommuns logga, till startsidan

Kommunkoreograf på Tjörn 2021-2022

Tjörn ska under ett år ha egna kommunkoreografer (KOKO). Det är det Göteborgsbaserade danskompaniet Kompani Catapult som fått uppdraget att låta invånarna på Tjörn möta dans på oväntade platser och i nya sammanhang. Temat är "samhällsviktigt".

Projektet drivs av Förvaltningen för Kulturutveckling i Västra Götalandsregionen med utvecklingsmedel från Kulturrådet.

— Det är en unik möjlighet för invånarna i en kommun att möta danskonst, på oväntade platser och i nya sammanhang. Det ger även en grupp danskonstnärer inspiration och utmaning att under ett ettårigt dansresidens sprida och förmedla dansupplevelser som varar länge, berättar Sandra Saied, evenemangskoordinator på Tjörns kommun.

Kom och dansa med Kompani Catapult!

Snart presenteras Tjörndansen som bygger på rörelser inspirerade av Tjörn och möten med samhällsviktiga grupper - håll utkik! #tjörndansen #kokotjörn

För dig som hellre dansar hemma, kan du dansa med kommunkoreograferna genom att följa deras dansfilmer som ligger på Deltas (kulturskolans) instagram och facebook. Det är enkla instruktioner, bara att scrolla sig fram till dansfilmerna och skaka loss!

Detta har hänt

Kompani Catapult kom till Tjörn under sommaren 2021. Sedan dess har de träffat Tjörnbor som är aktiva i olika föreningar, Tjörnbor i affären, på biblioteket och på andra platser i samhället. Tillsammans med Tjörns eget danskompani Delta Dance Company jobbar de med en kommande dansattack, som bland annat kommer att visas på festivalen Uttryckt på Tjörn den 17–20 mars.

Du kanske till och med såg när de dansade på kommunhuset, i biblioteket eller på ICA:s parkering i Skärhamn. Om du besökte någon av föreställningarna under scenkonstfestivalen Avtryck eller ungdomsfestivalen STO-frekvens, kanske du också fick se en plötslig ”dansattack” med Kompani Catapult.

Tillsammans med Egnahemsfabriken har de skapat ett eget ”dansmärke”, inspirerat av sjömärkena som finns i havet utanför Tjörn. Den sneda stolpen symboliserar rörelse, särskilt dansares rörelse. Så håll utkik efter dansmärket – för där det finns, där finns det dans!

Och mer dans ska det bli! Kompani Catapult fortsätter samarbetet med Delta Dance Company men också med Kulturskolans Dansa utan krav, en möjlighet för unga att helt enkelt dansa för sin hälsas skull - något som visat goda resultat i flera studier. Mer information om Dansa utan krav finns i länken nedan.

Kompani Catapult besöker också samhällsviktiga grupper runtom i kommunen (till exempel Sjöräddningen, samhällsföreningar, återvinningscentralen) för att möta många Tjörnbor och diskutera vad som är samhällsviktigt och samla in rörelser till en kommande "dansattack" tillsammans med dansintresserade Tjörnbor.

Fotograf: Nena Segerbrand, Anepe Phtoto

KOKO kommunkoreograf är ett treårigt interregionalt projekt med utvecklingsmedel från Kulturrådet, som har drivits av DIS/Dans i Stockholms stad och län under åren 2016–2018. 2018 anslöt sig Kultur i Väst/Västra Götaland. Från 2019 är Förvaltningen för Kulturutveckling är nationell projektägare för KOKO kommunkoreograf. På Tjörn pågår projektet från 1 september 2021 till 31 augusti 2022.

Danskompaniet Kompani Catapult är grundat och baserat i Göteborg. De strävar efter att arbetet ska vara samhällsaktuellt och vill med sin danskonst berätta historier som både berör och upprör samt uppmanar till diskussion.

Kompani Catapult sätter en stolthet i att ha en nyfiken process mot ett hållbart arbetssätt och utforskar ständigt sin röst i konstnärsvärlden. De vill ge dans en större plats i vardagen.

Kompaniet består av fyra dansare, som utifrån en feministisk och demokratisk värdegrund utforskar ett arbetssätt utan konstnärlig ledare men med en gemensam konstnärlig riktning.

Kompani Catapults webbplats

Håll utkik i evenemangskalendern för att se när KOKO är nära dig!

Kontakt

Sandra Saied

Evenemangskoordinator


Sidansvarig/Senast uppdaterad 16 maj

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet