Tjörn kommuns logga, till startsidan
Dansbild från danskompaniet Catapult.

Kommunkoreograf på Tjörn 2021-2022

Tjörn ska under ett år ha egna kommunkoreografer (KOKO). Det är det Göteborgsbaserade danskompaniet Kompani Catapult som fått uppdraget att låta invånarna på Tjörn möta dans på oväntade platser och i nya sammanhang.

2021–2022 har Tjörns kommun egna kommunkoreografer. Projektet KOKO kommunkoreograf innebär att Kompani Catapult under perioden 1 september 2021 till 31 augusti 2022 arbetar praktiskt med dans på Tjörn. Temat är "samhällsviktigt".

– Det är en unik möjlighet för invånarna i en kommun att möta danskonst, på oväntade platser och i nya sammanhang. Det ger även en grupp danskonstnärer inspiration och utmaning att under ett ettårigt dansresidens sprida och förmedla dansupplevelser som varar länge, berättar Sandra Saied, evenemangskoordinator på Tjörns kommun.

Temat "samhällsviktigt" utgår till exempel från följande frågor: Vilka verksamheter och funktioner är samhällsviktiga? Vad händer när dansen får ta plats och påverka? Hur kan dansen länka samman ett hållbart och långsiktigt samhälle?

Enligt Sandra Saied ger KOKO kommunkoreograf förutsättningar för ett modigt och konstnärligt projekt med spets.

– Genom krockar och möten mellan danskonsten, olika yrkesgrupper och åldersgrupper kan det skapas nya sammanhang och engagemang. Hur rör det på sig i kommunhusets korridorer, i skolmatsbespisningen, i parker och trädgårdar, i vårdinrättningarna och på återvinningscentralen? Hur koreograferas en ö?

Projektet KOKO kommunkoreograf

KOKO kommunkoreograf är ett treårigt interregionalt projekt med utvecklingsmedel från Kulturrådet, som har drivits av DIS/Dans i Stockholms stad och län under åren 2016–2018. 2018 anslöt sig Kultur i Väst/Västra Götaland. Från 2019 är Förvaltningen för Kulturutveckling nationell projektägare för KOKO kommunkoreograf.

Kompani Catapult

Danskompaniet Kompani Catapult är grundat och baserat i Göteborg. De strävar efter att arbetet ska vara samhällsaktuellt och vill med sin danskonst berätta historier som både berör och upprör samt uppmanar till diskussion.

Kompani Catapult sätter en stolthet i att ha en nyfiken process mot ett hållbart arbetssätt och utforskar ständigt sin röst i konstnärsvärlden. De vill ge dans en större plats i vardagen.

Kompaniet består av fyra dansare, som utifrån en feministisk och demokratisk värdegrund utforskar ett arbetssätt utan konstnärlig ledare men med en gemensam konstnärlig riktning.

Håll utkik i evenemangskalendern för att se när KOKO är nära dig!

Kontakt

Sandra Saied

Evenemangskoordinator


Sidansvarig/Senast uppdaterad 24 augusti

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet