Tjörn kommuns logga, till startsidan

Kommunkoreograf på Tjörn 2021–2022

Tjörn har under ett år egna kommunkoreografer (KOKO). Det är det Göteborgsbaserade danskompaniet Kompani Catapult som fått uppdraget att låta invånarna på Tjörn möta dans på oväntade platser och i nya sammanhang. Temat är "samhällsviktigt".

Se filmen om året med KOKO!

För en textad version - starta filmen och klicka sedan på den lilla fyrkantiga rutan i nedre högra hörnet.


Projektet drivs av Förvaltningen för Kulturutveckling i Västra Götalandsregionen med utvecklingsmedel från Kulturrådet.

— Det är en unik möjlighet för invånarna i en kommun att möta danskonst, på oväntade platser och i nya sammanhang. Det ger även en grupp danskonstnärer inspiration och utmaning att under ett ettårigt dansresidens sprida och förmedla dansupplevelser som varar länge, berättar Sandra Saied, evenemangskoordinator på Tjörns kommun.

Nu kan du lära dig Tjörndansen

Utmana dina vänner, dina arbetskamrater, din mormor, dina barn... Det är enkelt att lära sig Tjörndansen. Följ instruktionerna i filmen och spela in dig när du dansar - gärna tillsammans med andra. Lägg upp filmen på sociala medier med hashtaggen #kokotjörn och #tjörndansen.

Dansen bygger på rörelser inspirerade av Tjörn och möten med samhällsviktiga grupper. Om du vill ha en textad version, klicka i den svarta rutan i bilden "Titta på youtube".

Tjörndansen har under KOKO-året lärts ut i många sammanhang i Tjörnsamhället. Till exempel på fritidshem, i daglig verksamhet, på äldreboenden, bland ungdomar på Öppen scen, på gympapass, i föreningar, i arbetsgrupper i kommunen och på bryggor bland allmänheten. Den största publiken fick nog danskompaniet när de lärde ut Tjörndansen på Sillens dag och Nationaldagen på Klädesholmen den 6 juni 2022. Även under Västerhavsveckan i augusti var det många Tjörnbor och besökare som fick chansen på bryggan vid skonaren Kvartsita.

Vill du lära dig Tjörndansen till musik, kan du ladda ner musiken här:

För dig som hellre dansar hemma, kan du dansa med kommunkoreograferna genom att följa deras dansfilmer som ligger på Deltas (kulturskolans) instagram och facebook. Det är enkla instruktioner, bara att scrolla sig fram till dansfilmerna och skaka loss!

Dansa utan krav – Dans för hälsa

Dansfilmerna är till för alla som vill "dansa utan krav". Dansa utan krav är också en kurs på Delta, med rörelseglädje i stället för prestation i fokus. Dansa utan krav är ett sätt att dansa för hälsan – en väl beprövad metod som du kan läsa mer om på Vårdguiden 1177.

Detta har hänt

Kompani Catapult kom till Tjörn under sommaren 2021. Sedan dess har de träffat Tjörnbor som är aktiva i olika föreningar, Tjörnbor i affären, på biblioteket och på andra platser i samhället.

Samhällsviktiga grupper

De grupper som kommunkoreograferna har haft närmast samarbete med är Sjöräddningen och Knopgruppen i Atenes magasin. De har också besökt samhällsföreningen på Dyrön och personalen på Tjörns ÅVC, men också haft workshops på äldreboenden och i skolan.

Dansattacker överallt på Tjörn

Under året har kommunkoreograferna skapat dansattacker som de visat i olika sammanhang, till exempel i samband med föreställningar och på platser i samhället (till exexmpel ICA, kommunhuset, Skärhamns torg och Nordiska Akvarellmuseet) under scenkonstfestivalen Avtryck i oktober 2021. I slutet av oktober gjorde de också en dansattack under ungdomsfestivalen STO-frekvens på Häggvallskolan.

Tillsammans med Tjörns eget danskompani Delta Dance Company skapade de en dansattack som visades på festivalen Uttryckt på Tjörn den 17–20 mars, bland annat utanför biblioteket, i hamnen i Skärhamn och utanför Nordiska Akvarellmuseet.

I samband med Daniel Adams Rays konsert på Pilane 4 juni 2022 genomfördes dessutom tre dansattacker.

Workshops i skolor, på äldreboenden och i daglig verksamhet

Kommunkoreograferna har under året genomfört workshops med olika grupper.

Några av dessa är:

  • Daglig verksamhet* på temat superhjältar.
  • Rönnängs fritids (också superhjältar)
  • Kvarnbackens äldreboende – boende och personal
  • Klövedals äldreboende – boende och personal

Fotnot: Daglig verksamhet i Tjörns kommun skapar sysselsättning åt personer med funktionsnedsättningar.

Dansmärket

Tillsammans med Egnahemsfabriken skapade de tidigt i processen ett eget ”dansmärke”, inspirerat av sjömärkena som finns i havet utanför Tjörn. Den sneda stolpen symboliserar rörelse, särskilt dansares rörelse. Så håll utkik efter dansmärket – för där det finns, där finns det dans!

Dansa utan krav

Gruppen har gjort flera inspelningar av dansstunder för vem som helst att ta del av för att dansa därhemma, för alla som vill "dansa utan krav". Se ovan för länk till filmerna. Dansa utan krav är också en kurs på Delta, med rörelseglädje i stället för prestation i fokus.

Fotograf: Nena Segerbrand, Anepe Phtoto

KOKO kommunkoreograf är ett treårigt interregionalt projekt med utvecklingsmedel från Kulturrådet, som har drivits av DIS/Dans i Stockholms stad och län under åren 2016–2018. 2018 anslöt sig Kultur i Väst/Västra Götaland. Från 2019 är Förvaltningen för Kulturutveckling är nationell projektägare för KOKO kommunkoreograf. På Tjörn pågår projektet från 1 september 2021 till 31 augusti 2022. Året med kommunkoreograferna redovisas med film och aktiviteter på Nordiska Akvarellmuseet som en del av scenkonstfestivalen Avtryck den 8 oktober kl 13.

Danskompaniet Kompani Catapult är grundat och baserat i Göteborg. De strävar efter att arbetet ska vara samhällsaktuellt och vill med sin danskonst berätta historier som både berör och upprör samt uppmanar till diskussion.

Kompani Catapult sätter en stolthet i att ha en nyfiken process mot ett hållbart arbetssätt och utforskar ständigt sin röst i konstnärsvärlden. De vill ge dans en större plats i vardagen.

Kompaniet består av fyra dansare, som utifrån en feministisk och demokratisk värdegrund utforskar ett arbetssätt utan konstnärlig ledare men med en gemensam konstnärlig riktning.

Kompani Catapults webbplats


Sidansvarig/Senast uppdaterad 12 april

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet