Tjörn kommuns logga, till startsidan

E-fakturor och autogiro

Här hittar du information om hur du gör för att få e-faktura från Tjörns kommun, hur du aktiverar autogiro samt hur du som leverantör gör för att skicka e-faktura till Tjörns kommun.

Både som privatperson eller företagare kan du få en elektronisk faktura (e-faktura) från Tjörns kommun. E-fakturan kommer då till din internetbank i stället för på posten. E-fakturan för privatpersoner har samma utseende och innehåller samma uppgifter som en pappersfaktura.

Fördelarna med att få e-faktura i stället för en vanlig pappersfaktura är att det är snabbare, enklare, säkrare än andra betalningssätt och du slipper den avgift som många företag tar ut för varje pappersfaktura. Det blir lättare att hålla koll på räkningarna och att undvika förseningsavgifter. Dessutom minskar vi användningen av papper och gör en positiv insats för miljön.

E-fakturan är skyddad så att inga uppgifter i den kan förändras eller läsas av någon annan än dig. Räkningarna skickas endast elektroniskt, direkt till din internetbank. Du kan ta hand om dina räkningar var du än är, allt du behöver är en dator med internetuppkoppling. Tjänsten är kostnadsfri.

Så här anmäler du att du vill ha e-faktura från Tjörns kommun

Du behöver vara ansluten till din internetbank för att kunna anmäla att du vill ha e-faktura och för att sen kunna betala din e-faktura.

Så här enkelt anmäler du att du vill ha e-faktura från Tjörns kommun:

  • Logga in på din internetbank.
  • Leta upp sidan som handlar om e-faktura och följ anvisningarna.
  • När du kommer till listan över de företag som är anslutna till elektronisk faktura väljer du Tjörns kommun . Du kan också söka på Tjörns kommun.
  • Fortsätt följa anvisningarna tills du har godkänt och det är klart.

Sedan dröjer det några dagar innan anmälan har behandlats. Beroende på när du anmäler så kan du hinna få en pappersfaktura till innan e-faktureringen kommit igång.

Betala din e-faktura

Efter att anmälan är registrerad och klar kommer din första e-faktura när det är dags. Du ser alltid om du har fått en ny e-faktura när du loggar in på din internetbank.

Klicka på e-fakturan så visas den i sin helhet på skärmen. Du ser varifrån fakturan kommer, beloppet som ska betalas och när den senast ska vara betald, precis som du är van vid.

Allt är ifyllt och klart. Du kontrollerar uppgifterna och godkänner med ett enkelt klick och räkningen betalas automatiskt på senaste dag för betalning.

För ett ännu enklare sätt att betala din e-faktura kan du anmäla dig för autogiro. Autogiro passar bra för återkommande räkningar som till exempel barnomsorg, äldreomsorg, vatten och avlopp, avfall, hyror med mera. Med autogiro dras betalningen av e-fakturan automatiskt på rätt dag. Du slipper själv att hålla reda på räkningar och när de senast ska vara betalda och riskerar inga förseningsavgifter.

Gör så här:

Du ansluter dig till autogiro genom att antingen göra ett autogiromedgivande via din internetbank eller skriva ut anmälningsblanketten som du hittar här. I blanketten kryssar du även i vilka kommunala tjänster du vill betala via autogiro.

Ytterligare information och adress dit du ska skicka ifylld blankett hittar du på blanketten.

En insats för miljön

Har du autogiro idag i kombination med pappersfaktura? Har du möjlighet att ändra till e-faktura i kombination med autogiro, minskar vi användningen av papper och gör en positiv insats för miljön. Fakturainformationen får du fortfarande, men digitalt till din internetbank.

Från den 1 april 2019 är det lag på att alla inköp i offentlig sektor till följd av upphandling ska faktureras med elektronisk faktura. En pdf-faktura/mejl-faktura lever inte upp till detta krav.

Tjörns kommun är anslutet till PEPPOL-nätverket och kan ta emot elektroniska fakturor den vägen.

  • Tjörns Kommun – PEPPOL 0007:2120001306
  • Tjörns Måltids AB – PEPPOL 0007:5567625164
  • Tjörns Bostads AB – PEPPOL 0007:5565307260
  • Tjörns Hamnar AB – PEPPOL 0007:5562156033

Det finns flera sätt att skicka elektroniska fakturor:

Skapa e-faktura via ditt eget affärssystem

Det finns ofta möjlighet att skapa elektroniska fakturor via de befintliga affärssystemen till exempel PEPPOL. Hör med din systemleverantör. Faktureringstjänster kan också köpas via vissa företag för att åstadkomma samma sak, liksom installation av så kallad virtuell fakturaskrivare.

Vår fakturaoperatör/VAN operatör är Kofax och de har stöd för formatet PEPPOL Bis Billing 3.
Vid annat distributionssätt än PEPPOL kan parts-id/GLN användas:
Tjörns kommun, 73400 9940 0002
Tjörns Bostads AB, 73000 0906 4984
Tjörns Måltids AB och Tjörns Hamnar AB har inget GLN-nummer.

För E-fakturor med annat distributionssätt sätt än PEPPOL räcker det att ange organisationsnummer. Kontakta gärna SOLTAK AB vid eventuella frågor.

E-fakturera själv via Fakturaportalen

Om du skickar ett mindre antal fakturor per år till oss kan du skicka dem kostnadsfritt genom att registrera dem på Fakturaportalen. Gå in på Fakturaportalen och anslut dig som användare, eller kontakta vårt bolag, SOLTAK AB, som hanterar våra fakturor för mer information.

Information som ska finnas med i din faktura

På fakturan ska det alltid finnas en referenskod angiven i första fältet för referens. Referenskoden består av de stora bokstäverna TK direkt följt av fyra unika siffror, till exempel TK1234. Alla beställare ska uppge referenskod vid inköpstillfället.

Fakturor kan skickas via post eller som e-faktura. Vi tar inte emot faktura via e-post eller i PDF-format.

Betalningsvillkor

Tjörns kommun och de kommunala bolagen tillämpar betalningsvillkoret 30 dagar från fakturan ankomstdatum, om intet annat avtalats. Vi betalar inga faktureringsavgifter eller liknande påslag på faktura, inte heller dröjsmålsränta som överstiger räntelagens bestämmelse.

Vanliga frågor och svar om e-faktura

Här får du svar på de vanligaste frågorna vi får om e-faktura.

En elektronisk faktura skickas till dig via din internetbank, där fakturan går att titta på elektroniskt.

Via din internetbank letar du upp listan över de företag som är anslutna till elektronisk faktura. Välj Tjörns kommun och fyll i anmälningsformuläret.

Ja, du fyller i både dina och din make/makas uppgifter på anmälningsformuläret.

Via din internetbank letar du upp avanmälan för elektronisk faktura. Där följer du instruktionerna för avanmälan.

Du måste regelbundet kontrollera hos din internetbank om du har några elektroniska fakturor som har kommit in för betalning.

Nej, när du är anmäld till elektronisk faktura får du inte längre någon pappersfaktura från Tjörns kommun.

Den elektroniska fakturan innehåller samma uppgifter som pappersfakturan.

När du har godkänt din elektroniska faktura hos din internetbank ser banken till att den betalas på förfallodagen.

Ja, du kan ansöka om att dina elektroniska fakturor ska betalas med autogiro. Se Betala med autogiro. Det innebär att du får en elektronisk faktura, men du behöver inte godkänna den. Den kommer automatiskt att betalas på senaste dagen för betalning.

Den elektroniska fakturan får du vid samma tidpunkt som du skulle ha fått pappersfakturan.

Om du missar att betala din elektroniska faktura, skickar Tjörns kommun en pappersfaktura som påminnelse. En betalningspåminnelse skickas aldrig elektroniskt.

Om du byter bank måste du själv anmäla dig hos din nya bank för tjänsten elektronisk faktura från Tjörns kommun.

Om enstaka kunder har problem med att öppna sin e-faktura, alltså titta på själva fakturan, finns problemet nästan alltid i kundens egen dator. Det kan vara allt från felinstallerade program till säkerhetsinställningar och uppdateringar av olika program som orsakar detta. Det är därför svårt för oss att ge något mer exakt svar på vad som kan vara fel i enskilda fall.

Vi rekommenderar att man använder Internet Explorer och Adobe Reader av senare versioner för att visa e-fakturor. Därmed inte sagt att det inte fungerar med andra programvaror. Vår första rekommendation är alltid att prova på en annan dator. Om det då fungerar kan man jämföra konfigurationer och på sätt kanske få vägledning till var felet ligger.

Om du kan öppna andra e-fakturor så ger det egentligen ingen vägledning då e-fakturor kan skickas i lite olika format (vårt är PDF). Om fakturor gått att öppna tidigare tyder det på att någon förändring skett i din dator. Om du inte heller kan spara din e-faktura som PDF tyder det också på någon felinstallation eller inställning i din dator då detta inte är något vi kan ställa in.

I övrigt får vi be dig ta hjälp av någon datakunnig person i din närhet.

Har du frågor om betalningen, kontakta din internetbank. Har du frågor om innehållet i fakturan kontakta den referens som finns angiven på fakturan.

Kontakt

Carolina Färdigh

Ekonomichef

Tjörns kommun

C/O SOLTAK AB
Box 506
442 15 Kungälv

Referenskod måste finnas på fakturan.

PEPPOL för elektroniska fakturor: 0007:2120001306

Organisationsnummer: 21 20 00-13 06
Bankgiro 641-9741
Momsnummer SE212000130601
IBAN: SE4680000835680746450980
BIC: SWEDSESS

Självservice


Sidansvarig/Senast uppdaterad 16 mars 2023

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet