Tjörn kommuns logga, till startsidan

Evenemang

Tjörn är inte bara sol, bad och salta vindar. Här erbjuds också ett rikt utbud av olika evenemang och aktiviteter.

Få tips året runt!

För att se aktuella evenemang, arrangemang, sport och aktiviteter klicka dig vidare till vår evenemangskalender. Här kan du också anmäla dig för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med ett urval av månadens evenemang.

Lägg in ditt evenemang i evenemangskalendern

Lägg gärna in dina evenemang, sport eller aktiviteter som är riktade till allmänheten och som äger rum på Tjörn.

Återkommande evenemang på Tjörn

Föreläsningar, författarbesök, performance, estradpoesi, invånardialog och mycket mer. Festivalen Uttryckt vill, precis som namnet beskriver, visa hur yttrandefriheten kan värnas på en mängd olika sätt. Den första Uttryckt-festivalen ägde rum i mars 2021. Flera kända namn deltog, till exempel Bob Hansson, Emil Jensen och Elisabeth Åsbrink. Tjörnförfattare berättade om sina uttryck och Tjörnungdomar skrev egna texter till särskilda litteratur-walks.

Konstutställningar i världsklass, en ny varje sommar! Platsen är ett gravfält från järnåldern med domarringar och stensättningar, omgivet av ett kulturlandskap med betande får och spår från stenåldern.

Den 6 juni är inte bara Sveriges nationaldag, utan även sillens dag! Dagen firas på Klädesholmen med en rad arrangemang: marknad, guidade turer i sillfabriken, korande av Årets Sill, krabbfisketävling, musikunderhållning med mera – och naturligtvis serveras mängder med sill.

Sedan 1970-talet har Samhällets Dag hållits på Klädesholmen den första lördagen i juli. Då kan man gå runt över hela holmen och hitta marknadsstånd, chokladhjul, poängpromenader, sång och musik med mycket mer för hela familjen. Givetvis har museet Sillebua öppet och visar sina samlingar.

I juli hålls träbåtsfestivalen i Skärhamn. Mängder av båtar fyller hamnen, med segel eller motorer – alla i trä. Utmed kajerna står utställare och hantverkare. Dessutom hålls en rad aktiviteter för alla åldrar. Södra Bohuslän Turism arrangerar tillsammans med Västkustens träbåtsförening.

På Sundsby Säteri firas tre dagar till minne av av dess sägenomspunna husfru Margareta Huitfeldt:
Maj – Ivers familjedag
20 juli – Margaretas namnsdag
November - Margaretas födelsedag

Dagarna firas med flera traditionella aktiviteter: konserter, servering, poängpromenader med mera, och naturligtvis visningar av säteriet.

Därutöver arrangeras Trädgårdsresans vårfest i april, det spelas sommarteater på scenen i parken i juni, barnteaterföreställningar visas flera tillfällen under året, konstutställningar, Öppen ateljé och mycket mer!


Tredje lördagen i augusti är det dags för en av världens största seglingstävlingar inomskärs. Sedan 1963 har tiotusentals båtar seglat medsols runt Tjörn. Starten sker i Askeröfjorden, målgången i Stigfjorden. Utmed banan kryllar det av åskådare. Särskilt populära platser är Klädesholmen, Kyrkesund (där man kommer riktigt nära de båtar som väljer att inte gå utanför Härön) och Björholmen.

Lilla Tjörn Runt

Sedan 1985 seglas också Lilla Tjörn Runt. Tävlingen äger rum söndagen före Tjörn Runt. Det är en tävling för optimistjollar som ska ta sig runt Stenungsön. Numer tävlar man även i båttyperna RS Feva, RS Tera, Zoom 8 och Accessjolle för funktionshindrade. Start och mål sker vid arrangören Stenungsunds Segelsällskaps klubbstuga, intill Stenungsöbron.

I augusti varje år arrangeras Säbygårdens dag på den välbevarade storbondegården från 1800-talet. Besök marknaden med lokala produkter, loppis, utställningar, musik, servering, guidade turer med mera.

En helg på hösten i vecka 40 är det scenkonstfestival på Tjörn. 8-10 oktober 2021 var det premiär för festivalen. En scenkonstfestival för alla åldrar på olika platser på Tjörn, ibland på spelplatser som överraskar! Scenkonstfestivalen bjuder på nya upplevelser och vidgar vyer genom berättande, performance, musik, dans, teater och mycket mer!

Kontakt

Självservice

Isabelle Felczak

Kultursamordnare


Sidansvarig/Senast uppdaterad 26 juni

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet