Tjörn kommuns logga, till startsidan

Faderskap eller föräldraskapsbekräftelse

Du som har fått barn och inte är gift behöver fastställa faderskapet eller föräldraskapet. Det gör du och den andre föräldern antingen digitalt hos Skatteverket eller hos Familjerätten.

Bekräftelsen är viktig eftersom det gör att barnet juridiskt knyts till den förälder som inte fött barnet. Det styr bland annat rätt till försörjning och arv.

Bekräfta föräldraskap digitalt hos Skatteverket

När barnet är fött kan du och den andre föräldern bekräfta föräldraskapet digitalt via Skatteverkets e-tjänst. Det kan du göra de första 14 dagarna efter barnets födelse. Du som ska bekräfta föräldraskapet behöver vara folkbokförd i Sverige och ha bank-id för att signera digitalt.

När du bekräftar föräldraskapet kan du också anmäla gemensam vårdnad.

Bekräfta att du blivit förälder

Bekräfta föräldraskap hos kommunen

Det går också bra att besöka kommunen för att utreda och bekräfta föräldraskapet. Om du vill boka tid för ett besök eller har frågor är du välkommen att kontakta Familjerätten. Hit vänder du dig också om du vill skriva bekräftelsen innan barnet är fött, tidigast från graviditetsvecka 30.

Om du och den andre föräldern inte bekräftar föräldraskapet digitalt inom 14 dagar från födseln får Familjerätten ett meddelande från Skatteverket. Då skickar vi ett brev till dig som har fött barnet med frågor om föräldraskapet. Fyll i och skicka tillbaka brevet så hör vi av oss och bokar in en tid för besök.

Vid besöket utreder och fastställer vi faderskapet eller föräldraskapet. Då kan du också anmäla om ni vill ha gemensam vårdnad. När du och den andre föräldern har skrivit bekräftelsen meddelar vi Skatteverket som registrerar faderskapet eller föräldraskapet.

Familjerätten i Tjörns kommun har samma kontaktuppgifter som socialkontoret för individ och familj, som du hittar längst ner på sidan.

DNA-undersökning kan behövas

Om det finns en osäkerhet om faderskapet kan en DNA-undersökning visa om den som du uppger som pappa till barnet är det. Det är en handläggare på Familjerätten som beslutar om ett sådant test behöver göras.

Mer information

Du hittar mer information om vilka regler som gäller i samband med fastställande av faderskap och föräldraskap hos Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd

Kontakt

Socialkontoret för individ och familj

Adress

Wackenfeldts väg 6
471 94, Kållekärr


Sidansvarig/Senast uppdaterad 25 april

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet