Tjörn kommuns logga, till startsidan

Bö tjärn och Häle mosse

Vandringen runt Bö tjärn bjuder på många olika typer av landskap. Bitvis påminner stigen om en fjällstig, för att i nästa stund gå över magra hällmarker och gamla skalgrusbankar där grästäckta gropar i marken vittnar om att man förr tagit vara på skalgrus.

Vi håller på att uppdatera våra kartor. Det innebär att knappnålen inte visar exakt vart leden startar eller slutar, utan endast var på Tjörn som leden finns. Skyltning och information finns vid varje vandringsled.

Om leden

Svårighetsgrad

Lätt till medelsvår, med en passage som kräver lite klättring. Här finns ett rep att hålla sig i.

Längd

Cirka 4 kilometer.

Markering

Längs leden finns en markering med vita och orange märken målade på stenar och träd.

Tillgänglighet

Leden har ingen tillgänglighetsanpassning.

Natur

Runt Bö tjärn finns ett väldigt rikt fågelliv. Här har bland annat sångsvan häckat. Här finns även landets enda lokal för gräset spädlosta.

Sevärdheter

Invid Hälevägen (som går från Häle mosse till Utäng) finns en gammal skvaltkvarn. Denna typ av vattenkvarnar byggdes vid bäckar eller liknande och användes för lokal mjölproduktion fram till 1900-talet.

Bekvämligheter

Kaffestuga på Torpet är öppen delar av året. Eldstad och vindskydd finns vid baslägret. För mer information och för övernattning i Torpet, kontakta Friluftsfrämjandet på Tjörn.

Skötsel

Vandringsleden sköts av Friluftsfrämjandet .

Hitta hit

Med bil: Parkeringsplats finns inte i anslutning till leden. Tänk på framkomlighet för boende och räddningfordon, parkera inte ut med vägen. Närmaste parkering är vid ICA Nordevik i Skärhamn alternativt vid Röahallen.

Med buss: Alt 1 – Ta buss Tjörn Express mot Rönnäng till busstation Bö. Gå Bö bergväg mot nordost. Alt 2 – Ta buss Tjörn Express mot Rönnäng till busstation Tollebyvägen. Alt 3 – Ta buss Tjörn Express till Morik Västra och gå till Bö Tjärn.

Tänk på att det är en längre promenad innan ni når vandringsleden från hänvisade parkeringsplatser och busshållsplatser.


Sidansvarig/Senast uppdaterad 25 mars

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet