Tjörn kommuns logga, till startsidan

En drömvecka på Tjörn – en Tjörnbos personliga berättelse

"Därför bor jag på världens vackraste plats". Så skriver en av Tjörns invånare om hur hon vill tillbringa en vecka på Tjörn med en god vän. Läs och låt dig inspireras!

Vill du ha fler tips om vad du kan göra på Tjörn? Gå in och läs mer om hur turistbyrån kan hjälpa dig eller botanisera här på webbplatsen bland vandringsleder, badplatser, evenemang och mycket mer!

Tjörns turistbyrå

Dag 1 – Tjörnbron, Sundsby och Skärhamn

Resan startar när du kör igenom tunneln till Tjörnbroarna, där öppnar sig det magiska. Vid rastplatsen Tjörnbron går vi ut och tittar på Tjörnbron och känner kraften i både brobygget och utsikten. Vi tar en lunch i restaurang Utsikten. Vi åker vidare till Sundsby säteri, går upp till Solklinten och bara suger in den vackra utsikten, tar vägen över grottorna tillbaka till parken där vi går förbi den vackra köksträdgården. Vi fikar på Margaretas och sedan prickar vi in Sommarteatern. Efter det rullar bilen mot Skärhamn och där njuter vi av den lilla bargatan och äter gott. Tar in på Hotell Nordevik och känner av 50-talsmiljön.

Dag 2 – Skärhamn med konst, träning, natur och bad

På morgonen deltar vi i en yogaklass på Yogica, går till Akvarellen och tittar på utställningen, tar en fika på restaurang Vatten. Vi promenerar vidare upp till Smedjan och beskådar arkitekturen och utsikten. Vi fortsätter längs bryggorna och tittar på sjöstjärnorna som barnen gjort i skolan, stannar till och lyssnar på en musiker som spelar vid en av bryggscenerna. Sjöfartsmuseet är öppet och några gallerier visar konst längs vägen mot utomhuspadelbanan vid gamla Saga. Vi spelar padel och fortsätter sedan till naturreservatet i Toftenäs på andra sidan berget. Här är vi nära naturen och havet! Det är svårt att förstå att vi är i Sverige – det är så vackert! Vi har med oss picknick och får nyfikna blickar från kossorna i hagen. Vandringsleden viker av mot Träningskliniken, där vi dansar av oss på ett Zumbapass. Går igenom skogen tillbaka till bastun i Tubbeviken. Så härligt att kasta sig i sjön och sedan värma oss med den vackra utsikten mot inloppet i Skärhamn!

Dag 3 – En dag på havet

Onsdag startar vi med att segla ut med Athene och vara skeppare för en dag. Vi har tur med vädret och får en kanondag ute på havet. När vi går iland tar vi bilen till andra sidan Tjörn, till Björholmen. Där äter vi gott och somnar skönt på hotellet.

Dag 4 – Härön, Kyrkesund och Pilane

Vi tar cyklarna till Ängeviken, sätter oss på bryggan och äter en glass. Kollar på alla båtar som kör förbi och vi får plötsligt en möjlighet att åka båt till Härön. Åh, denna kanal är så vacker! Vi går en bit på den härliga vandringsleden, vilken flora vi får uppleva i naturreservatet! Stannar på Magasinet och äter lunch. Vi tar färjan över till Kyrkesund och går vidare genom byn. Vi fångar en buss som tar oss nedanför Pilane. Äntligen ska vi skåda denna vackra utställning utomhus i en fårhage och även få känna historiens vibbar vid gravfältet. Vi tar också en tur i den magiska skogsmiljön i Halsbäck, inte så långt från Pilane. Därifrån paddlar vi kajak över till Björholmen och hämtar bilen och även cyklarna. I natt sover vi i ett hus på Hav & logi där vi njuter av badtunnorna ute bland klipporna.

Dag 5 – Rönnäng, Åstol och Dyrön

Fredag startar vi med en morgonpromenad ner längs leden nertill havet där vi tar ett morgondopp. Efter frukost tar vi bilen till Rönnäng och matchar en färja ut till Åstol. Här går vi till bassängen och rutschkanan, en badplats för de minsta barnen. Vi avslutarmed lunch på Rökeriet, denna genuina plats. Vi hinner precis med färjan till Dyrön vid 14. Det går stora dyningar på havet och färjan gungar rejält. Vi kommer in i Nordhamnen och tar sikte på Dyröleden. Vår plan är att gå hela leden men först stannar vi till vid bastun och badar. Tur att det är tidig sommar så vi hinner faktiskt gå hela leden efter badet. Den är spektakulär och föränderlig. Vi äter middag på Trålverket och tar färjan tillbaka till Rönnäng där vi stannar på Havspensionatet. Deras verandabar med trubadur och en vacker solnedgång avslutar vår kväll.

Dag 6 – Pater Noster, ett hem vid horisonten

Lördag har vi bokat ett lyxdygn ute vid Hamneskär-Paternoster. Vi åker ribbbåt för första gången. Här är det ett tjugotal andra som har bokat och vi får en supertrevlig kväll och vilken miljö! Hav vart vi än tittar!

Dag 7 – Klädesholmen med sill och spa

Dagen efter kommer vi in i hamn och tar bilen till Klädesholmen. Här promenerar vi runt och besöker både den lokala matbutiken och alla kyrkor som finns på ön. Vi avslutar på Salt o Sill här badar vi i bubbelpool på flottens andra våning och har även bokat upp oss på olika kroppsbehandlingar. Vi stannar och äter middag och njuter av livemusiken på balkongen. Publik i Båtar samlas precis utanför i havet. Här sover vi i natt.

Dag 8 – Tjörn – Island of Art på cykel

Sista dagen tar vi oss hem till Morik kile och börjar vandra upp mot Bö Tjärn, vi tar leden runt tjärnen och när vi kommer hem badar vi vedeldad tunna och äter nygrillade grönsaker från trädgården. Min vän vill avsluta sin vistelse på Tjörn med att cykla mountainbike. Då tar vi konstrundan Tjörn – island of art. På vägen stannar vi i småbutiker och på café. Vi cyklar till Säbyleden och går den. Sedan cyklar vi ännu en gång till Pilane men vi tar bara en glass och cyklar hem igen. Nu har min vän förstått att vi bor på världens vackraste plats.


Sidansvarig/Senast uppdaterad 29 mars

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet