Demens
Demens är ett samlingsnamn och en diagnos för en rad symtom som orsakas av hjärnskador. Här hittar du sådant som kan vara bra att känna till, vilken hjälp Tjörns kommun kan bistå med samt länkar till olika organisationer och föreningar.
Demenssjukdomen kan påverka en rad olika förmågor. För många börjar det med minnessvårigheter. Att ibland glömma namn, inte minnas om man stängt av kaffebryggaren eller var man har lagt nycklarna kan hända vem som helst men om man inte minns själva personen eller hur man gör för att stänga av kaffebryggaren eller hur man ska leta för att hitta sina nycklar kan det vara ett tecken på demens.
Andra förmågor som påverkas negativt av demens är språk, tidsuppfattning och förmågan att orientera sig. Vanliga symtom på demens är oro, nedstämdhet och förändringar i beteendet. Symtomen leder till att personer med demens har svårt att klara sig själv och behöver stöd från anhöriga.
Hur gör du för att minska risken för demens och minnesproblem? Vetenskapliga studier visar att det går att förebygga minnesproblem och stärka sin hjärnhälsa med hälsosamma levnadsvanor. FINGER-modellen kan ses som en minnesregel som hänvisar till handens fem fingrar och som därför blir enkel att komma ihåg. De fem olika delarna är:
1. Fysisk aktivitet
Det är viktigt att tänka på att få in rörelse i vardagen. Du behöver varken träna hårt eller länge för att må bättre till både kropp och själ. All rörelse är viktig och varje steg räknas. Regelbunden träning har visat sig vara riktigt bra för hjärnhälsan och vardagsrörelsen är minst lika viktig som motion. Det är bra med en kombination av konditions-, balans-, och styrketräning.
2. Hälsosam mat
Att ha en mångsidig kost basedad på Noridska kostråd. Nordisk kost bygger på samma princip som Medelhavsmat – mycket frukt, grönt, bär, baljväxter, fet fisk och skaldjur, fullkornsprodukter som havre, korn och råg, nötter och frön, oljor från raps och oliver (även i bakdegen och såsen), kyckling, ägg och yoghurt och bara små mängder av feta mejeriprodukter, smörbaserade matfetter, vitt mjöl, chark, rött kött, socker, salt och alkohol.
3. Sociala aktiviteter
Ensamhet och depression är en riskfaktor för demens. Sociala aktiviteter och avkoppling skyddar mot kognitiv svikt och demens. Därför är det bra att umgås med vänner och ägna dig åt sådant du uppskattar, gärna tillsammans med andra, promenera med en vän, delta i en bokcirkel, sjung i kör. Det måste inte vara just fysisk kontakt. För vissa räcker det med kontakt på telefon eller sociala medier.
Långvarig stress, sömnbrist och depression ökar risken för sjukdomar och skador på hjärnan. Hitta sätt att varva ner och slappna av, jobba i trädgården, baka, sticka eller snickra, gå i naturen eller bada bastu. Husdjur är rena lyckopillret och främjar god hjärnhälsa.
4. Hjärngymnastik
Att hålla i gång knoppen är minst lika viktig som kroppen. Kognitiv träning är en friskfaktor för att förebygga minnesstörningar. Hjärnan är som en muskel och den både kan och bör tränas hela livet. Hitta det du tycker är roligt i livet. Håll dig mentalt aktiv, utmana hjärnan, lös pussel, sudoku och korsord men även dator- och tv-spel är bra sätt att träna hjärnan, särskilt i en ålder då man slutar jobba.
5. Håll koll på blodtrycket
Att ha koll på blodtryck, kolesterol, vikt och blodsocker. Senast från medelåldern ska man börja se över dem. Det känns exempelvis inte att blodtrycket börjar gå upp och det positiva är att om man får rätt behandling i tid kan man minska risken för att det ska påverka hjärtat och hjärnan.
Tips!
Försök att kombinera olika fingrar samtidigt. Exempelvis att äta middag, eller att göra fysiska aktiviteter eller hjärngympa tillsammans med andra.
Om du anar att du eller någon nära dig kan vara drabbad av demenssjukdom eller har minnessvårigheter ska du i första hand kontakta din vårdcentral, som kan göra en demensutredning eller minnesutredning. Ibland kan minnessvårigheter vara en konsekvens av andra orsaker, till exempel läkemedelsbiverkningar, urinvägsinfektion eller B12-brist.
Forskning har visat att rätt stöd och hjälp i ett tidigt stadium av sjukdomen kan hjälpa för att bibehålla olika förmågor så länge som möjligt och för att kunna leva ett bra liv med mesta möjliga självbestämmande och trygghet trots sjukdomen.
I ett tidigt skede av demenssjukdomen är ditt behov av vård och omsorg inte så stort, men det ökar i takt med att den utvecklas. Genom att börja tidigt med insatser har du större möjlighet att påverka hur du vill ha det. Det finns forskning som visar att tidiga insatser minskar stressen för de som lever med demens och förebygger kriser.
Vänd dig till rehabmottagningen på vårdcentralen för att få information om hjälpmedel och strategier som är hjälpsamma vid demenssymtom.
Vill du själv bestämma vem eller vilka som ska ta hand om dina angelägenheter den dag du inte längre klarar av det? Då kan du skriva en framtidsfullmakt.
En framtidsfullmakt behöver upprättas under tiden som du fortfarande kan ta hand om dina angelägenheter, den behöver därför upprättas i ett tidigt skede av din demens. En framtidsfullmakt träder i kraft från den tidpunkt när du förlorar beslutsförmågan. Den eller de person(er) som du har utsett till fullmaktshavare kan då företräda dig i sådana ärenden som du har bestämt att framtidsfullmakten ska omfatta.
Nollvision
För dig som är anhörig finns en app för mobiltelefoner som heter "Nollvision". I appen kan du få råd och tips på hur du kan bemöta din närstående i olika situationer.
Alzeimersguiden
Ett digitalt stöd som sållar och automatiskt skickar information längs resans gång efter en diagnos i syfte att personen ska må så bra som möjligt, så länge som möjligt.
1177 Demenssjukdomar
Demens innebär att du på olika sätt får svårt att minnas och tolka din omgivning. Det går inte att bli frisk från en demenssjukdom, men det finns mycket stöd att få.
Boktips
Här är skrifter utgivna av Demenscentrum. De kan laddas ner gratis eller beställas i deras webbshop.
Svenskt demenscentrum
Svenskt Demenscentrum arbetar som en sambandscentral och en kunskapsbank inom demensområdet.
Demensförbundet
Demensförbundet (Riksförbundet för demenssjukas rättigheter) bildades 1984 och är i dag Sveriges största anhörigorganisation för demenssjuka och deras anhöriga.
En film om hjärnan
En kort film om hur hjärnan fungerar och vad som händer i hjärnan vid olika former av demenssjukdom. Ingår i Svenskt Demenscentrums webbutbildning Demens ABC.
Digitala filmer om demens för anhöriga
Du kan se olika filmer om demens på Digital navigeringskurs.
Digital navigeringskurs om demens för anhöriga
Demenspodden
Demenspodden är Svenskt Demenscentrums radio på nätet.
Hjälper eller stöttar du någon annan, men känner själv att du har svårt att orka eller hinna stödja?
På Mötesplatsen i Tjörns kommun anordnas till exempel studiecirklar för anhöriga till någon med minnesstörning eller pågående demenssjukdom flera gånger per år.
Läs mer om stöd till anhöriga här'
Nollvision
För dig som är anhörig finns en app för mobiltelefoner som heter "Nollvision". I appen kan du få råd och tips på hur du kan bemöta din närstående i olika situationer.
Kommunen erbjuder olika former av stöd. Det finns stöd att få för personen som drabbats av demens men också stöd till anhöriga. Detta är exempel på vad kommunen kan hjälpa till med:
- Anhörigstöd genom anhörigkonsulent
- Hemtjänst
- Dagverksamhet
- Växelvård
- Avlösning i hemmet
- Färdtjänst
Våra socialsekreterare som jobbar med äldre har gått en demensutbildning.
Kontakt
Biståndsenheten
Telefontid helgfri vardag 08:30–09:30
Avgiftshandläggare
0304-60 12 23
Telefontid helgfri vardag 08:00–09:30
Adress
Sundsbyvägen 1a
471 94 Kållekärr