Tjörn kommuns logga, till startsidan

Skulpturerna Flicka med hästsvans och parasoll, Fritt fram och Monkey with a bad head.

En konstvandring på Tjörn kan du göra när du vill

Att konst är offentlig betyder att det är Tjörnbornas konst. Alla har inte konst hemma och att ha konst ute gör det möjligt för alla att uppleva konst på första parkett.

1. Vi börjar där Tjörn börjar, efter Tjörnbroarna. Claes Hakes skulptur Pater Noster vid Myggenäs korsväg blir som en port till Tjörn med sin öppning i mitten. Kanske har du också sett att det finns en mindre variant vid Ullevimotet i Göteborg?

2. Kommer du från havet och närmar dig Tjörn västerifrån möts du av ännu en av Claes Hakes skulpturer Tro, hopp och kärlek längst ut på Klädesholmen. Den gör sig bäst från havet, men kan såklart beundras från land också. Claes Hake har skänkt denna skulptur till Klädesholmen.

3. I Skärhamn är barnens favorit Johan Blooms JA! med sina linjer på vägen som snirklar i cirklar och bågar. Linjen fortsätter upp på väggen till en forntidsinspirerad figur som med öppen arm och hand leder blicken in mot torget.

4. Vid biblioteket i Skärhamn står Lena Cronqvists Flicka med hästsvans och parasoll.

5. I Södra hamnen i Skärhamn kan du titta på den stora muralmålningen som pryder väggen på Skärhamns frys, målad av ”Frau Isa” från Österrike. Motivet handlar om Ama, pärlfiskande kvinnor i Japan, som det finns många myter om.

6. På berget ovanför Gråskärsbadet i Skärhamn står Linn Granlunds Hulda och blickar ut över havet. Hulda består av skjortor i ett nät och är en hyllning till kvinnorna som skötte hem och familj på egen hand när männen var på sjön.

7. På Rönnängs förskola hittar du skulpturen Fritt fram av Jan Järlehed, som skojar med en av våra mest kända vägskyltar. Här finns också en skulptur lämplig
för lek och klättring – Blå larv av Per Agélii.

8. Sedan sommaren 2019 har också Kållekärrs skola fått en muralmålning. Den föreställer myten om den svarta guden från Navajo-folket (indianfolk). Den svarta guden var eldens gud och skapade alla stjärnbilderna. Konstnärer: Duon ”Moonchild”
från Singapore.

9. Vid förskolan i Kållekärr finns skulpturer att leka i. Det är två elefantstolar
i betong av Ylva Kullenberg och Snigel av Per Agélii.

10. I Kållekärr kan du se Laura Fords Monkey with a bad head (apa med huvudvärk) utanför vårdcentralen. Laura Ford gör ofta skulpturer som är små eller utsatta på något sätt och vädjar till oss som går förbi. Kanske har du sett flickan på Göteborgs Centralstation eller räven utanför riksdagshuset i Stockholm.

Kontakt

Isabelle Felczak

Kultursamordnare


Sidansvarig/Senast uppdaterad 29 december 2023

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet