Invandring och integration
På Tjörn arbetar kommunen, myndigheter, frivilligorganisationer och företag tillsammans för att skapa en god integration och ett välkomnande mottagande.
Tjörns kommun ansvarar för familjer och enskilda med uppehållstillstånd som anvisats till kommunen, samt ensamkommande ungdomar.
Nyanländ i kommunen
Som nyanländ finns det mycket du vill veta om hur de nationella myndigheterna arbetar, hur sjukvården fungerar i Sverige och vad din hemkommun kan hjälpa dig med.
Tolk
Du som inte kan tala svenska har rätt att få hjälp av en tolk i kontakt med myndigheter. Det är den myndighet eller enhet som du ska besöka som beställer och står för kostnaden för tolk. Kontakta oss inför ditt besök och berätta att du har behov av tolk.
Läs mer om de tolkar vi anlitar och vad som ingår i tolkens roll:
Viktig information till dig som kommit som flykting från Ukraina tillsammans med ditt sällskapsdjur
Länderna i EU har fått i uppdrag att återgå till de ordinarie reglerna för att ta in hundar, katter och illrar från Ukraina. Från och med den 1 september gäller därför inte längre undantagsregler för hundar, katter och illrar som kommer till Sverige med sina ägare som flytt från Ukraina. Det innebär att djur som inte uppfyller kraven för att få komma in avvisas vid den svenska gränsen eller i värsta fall kan avlivas.
För att din hund, katt eller iller som redan vistas i Sverige ska omfattas av undantagsreglerna behöver du ta den till en veterinär senast den 31 augusti. Det behöver du dock inte göra om du redan har besökt en veterinär med ditt djur eller om du har fått ett skriftligt beslut från Jordbruksverket där det står vad du
behöver göra.
Vi arbetar med följande grupper
Det finns många skäl att komma till Sverige och vår kommun. Internationellt och nationellt talar man om olika grupper av flyktingar. Vi arbetar med följande grupper:
- Anvisade personer och familjer som har uppehållstillstånd i Sverige.
- Anhöriginvandring till anvisade personer. Även dessa har uppehållstillstånd på grund av anknytning.
- Kvotflyktingar. Det väljs ut av Förenta Nationerna (UNHCR) och har permanent uppehållstillstånd.
- Ensamkommande barn och ungdomar. De bor i familjehem eller vid behov så kallat HVB-hem. De är asylsökande.
- Gruppen 18+, före detta ensamkommande barn som har beviljats uppehållstillstånd.
- Flyktingar som inte är registrerade.
Kontakt
Integrationsenheten
Telefontid: Måndag–tisdag–fredag 9–10.30
Öppet hus/Drop in onsdagar 13–15.30
Dag före röd dag samt helgdagar – stängt
Adress
Lilldalsvägen 1 B
471 94 Kållekärr