Tjörn kommuns logga, till startsidan

GRUND - intima konserter

Grund är ett konsertkoncept producerat av Tjörns kommun och Nordiska Akvarellmuseet. Idén är att erbjuda kvalitativ musik inom ett brett spektrum med spännande artister i en intim miljö till ett rimligt pris. Vi tror på spännande möten mellan artisten, lyssnaren och den omgivande naturen, där flashiga scenshower inte tillåts stå i vägen för musikens budskap. Vi tror att det är en bra grund att stå på.

Aktuell konsert!

Alice Boman 19 april kl 20.00 på Nordiska Akvarellmuseet.

Fullständig information och länk till biljetter hittar du på: tjorn.se/evenemang

Arvid Nero - fredag 1 mars kl 20

Arvid Nero påbörjade sin musikaliska resa som gatumusiker i Göteborg och 2018 debuterade han med det kritikerrosade soloalbumet Mother Earth. Sedan dess har han släppt ytterligare två album, en EP och ett antal singlar. Arvid var även tidigare med i bandet The Magnolia där han var sångare tillsammans med vännen Albin Lee Meldau. Genom åren har Arvid rört sig fritt i en musikalisk värld som domineras av blues, country och soul. Hans texter är betraktelser över svärtan i livet, ofta parade med en ådra av tragikomik.

Hösten 2022 kom Arvids första singel på svenska, En gång en vän, och det blev starten på nytt låtskrivande, nu med fokus på det egna språket. Han hittar inspiration hos musikaliska poeter så som Dylan och Cohen men den artist han själv verkligen känner samhörighet med är Alf Robertson och hans musik och texter om det vanliga livet.

Arvids röst har förmågan att gå rakt in i själen!

Iiris Viljanen - fredag 3 november kl 20

Det är med sitt ärliga och säregna uttryck som kompositören, sångerskan och pianisten Iiris Viljanen har nått framgångar. Under åren har Viljanen byggt upp ett rykte som en av Sveriges mest intressanta liveakter. Efter att ha släppt sitt Grammisvinnande album ”Den lilla havsfrun” och ”En finsk jul” åkte hon ut på hyllade turnéer 2021 och 2022. Viljanen debuterade i indiebandet Vasas flora och fauna (som spelade på Grund 2018!), men har sedan 2015 trollbundit publiken under eget namn.

Iiris Viljanens låttexter är som noveller från tillvarons vardagligheter och undgår inte att beröra någon. Hennes pianospel och kompositioner har sagts likna jazzlegender som Keith Jarrett, Jan Johansson och Lars Gullin. Värmlands Folkblad uttryckte i recensionen av det senaste albumet: ”Hon skulle klara att ta ut kompassriktningen för vilket jazzkapell som helst och antagligen också rocka paljetterna av Elton John om det behövdes”, och musikmagasinet Hymn konstaterar: ”Viljanen kan verkligen fånga och gestalta vemodet, både i text och musik, på ett sätt jag sällan hört någon annan göra.”

Loney dear - fredag 14 april kl 20

Loney dear är sångaren, låtskrivaren tillika månginstrumentalisten Emil Svanängens egenartade musikprojekt – där klassiskt låtskrivande möter komplexa produktioner, lika vidöppet upplyftande som känsliga och hjärtekrossande.

Sedan debuten 2003 är Loney dear ett välkänt namn i breda kretsar världen över då han blivit erkänd och omfamnad av musikgiganter så som Pitchfork och NME, och han har också beskrivits som: "en av de mest upplyftande, inspirerande och helande röster du någonsin kommer att få höra" – The Sunday Times.

Under 2021 släppte Loney dear sitt sjunde studioalbum och under hösten 2022 kom hans första live-album Atlantis. I musiken ryms de skandinaviskt mörka vintrarna och ljusa sommarnätterna. Fokuserat, storartat och smärtsamt vackert – lekfullt svingande mellan ett brett spann av hårfina detaljer, stora gester och en vidöppet känslig röst.

Foto: Nadja Sjöström

Bror Gunnar Jansson - fredag 24 februari kl 20

2019 var året då Bror Gunnar Jansson slog igenom på bred front hemma i Sverige efter flera år av framgångar utomlands. Han kunde ses i På Spåret och släppte sitt fjärde album They Found My Body in a Bag, samt medverkade SVT-produktioner såsom Babel, Kulturnyheterna och Augustifamiljen live. Han turnerar intensivt runt om i världen och i Frankrike var hans album bland de tre mest sålda i kategorin jazz/blues i landet under åren 2017 och 2019.

Bror Gunnar Janssons senaste album Faceless Evil, Nameless Fear (2021) är hans tyngsta och hårdaste hittills. Men, paradoxalt nog, också det mest smäktande vackra. Likt en svit rör sig albumet från känslosamma stråkpartier till tunga riff, och ibland uppstår tillfällen då allt verkar vilja spricka sönder. Bror Gunnar pendlar mellan allas vår verklighet och sitt eget mörka universum. Oavsett om han framträder solo eller med band, så släpper Bror Gunnar Jansson lös en blandning av vad som har beskrivits som southern gothic, blues, folk och psychedelia.

Foto: Jens Eliasson

Kontakt

Isabelle Felczak

Kultursamordnare


Sidansvarig/Senast uppdaterad 21 mars

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet