Tjörn kommuns logga, till startsidan

Förpackningsinsamling

Från och med 1 januari 2024 har Sveriges kommuner ansvaret för insamling av förpackningar. Det gäller även insamlingen av förpackningar på de obemannade återvinningsstationerna.

Hitta din återvinningsstation och gör felanmälan:

Snart blir det enklare för dig i villa att sortera papp och plast förpackningar

Under september 2025 kommer kommunen att ställa ut ett tvåfackskärl för insamling av papp- och plastförpackningar. Kärlet kommer placeras i anslutning till där mat- och restavfallskärlen står.

I områden som är svårframkomliga kan det bli aktuellt med gemensamma uppsamlingsplatser för kärlen. Utgångspunkten är att alla ska lämna sina förpackningar där man lämnar mat- och restavfall.

Kärlets mått:

  • Bredd 74,7 centimeter
  • Höjd 100 centimeter
  • Djup 80 centimeter
  • Volym 370 liter

Mer information kring hur insamlingen av glas- och metallförpackningar ska ske kommer inom kort.

2-facks kärl FNI

Bakgrund till förändringarna

Sedan 1995 har producenterna av förpackningar haft ansvaret att samla in och återvinna förpackningarna. Producenterna har ordnat återvinningsstationer som hushållen ska ta sina förpackningar till. Producenterna har sedan tömt återvinningsstationerna för att återvinna förpackningarna.

I juni 2022 ändrade regeringen i Förordning om producentansvar för förpackningar, vilket innebär att det nu är kommunerna som har ansvaret att samla in förpackningarna från hushåll och samlokaliserade verksamheter (verksamheter som finns i fastigheter där det också finns bostäder).

Förordning (2022:1274) om producentansvar för förpackningar | Sveriges riksdag (riksdagen.se)

Utökad sortering

Syftet med förändringen är att det ska bli enklare för hushållen att lämna ifrån sig sitt sorterade avfall, mat-, förpackningar- och restavfall. Återvinningen av förpackningar blir enklare för hushållen om det går att lämna ifrån sig allt på samma plats. Ökad återvinning leder till att producenterna av förpackningar kan materialåtervinna mera och då minskar behovet av nya råvaror.

Tidsplan för förändringarna

  • Första januari 2024 tog Tjörns kommun över ansvaret för de befintliga återvinningsstationerna.
  • September 2025 sätts ett 370 liters 2-delat kärl för papp och plast ut till alla villor. Insamling startar november/december 2025.
  • Första januari 2026 ska du kunna sortera förpackningsavfallet på torg och i parker samt på populära ställen där kommunen håller rent idag.
  • Första januari 2027 ska alla kommuner ha infört fastighetsnära insamling av förpackningar, det vill säga på samma ställe som mat- och restavfall ska lämnas, för alla hushåll. Det gäller också verksamheter som finns i fastigheter där det också finns bostäder (samlokaliserade) om verksamheterna har anmält att de vill ha kommunal insamling.

Frågor och svar om insamling av förpackningar

Tjörns kommun erbjuder alla flerfamiljshus insamling av förpackningar kostnadsfritt. Kommunen ställer ut och äger kärlen för insamlingen. Det ni som fastighetsägare behöver göra är att tillhandahålla plats.

Tänk på att senast 2027 ska alla bostäder i Sverige ha separat insamling av förpackningar av papper, plast, glas och metall där de lämnar mat- och restavfall. Det innebär att fastighetsägare, styrelser för bostadsrätter och samfälligheter behöver börja planera för förpackningsinsamling och göra plats för insamling.

Vi har skickat ut brev och sökt kontakt med alla fastighetsägare under 2024. Kontakta avfallsavdelningen om ni vill veta mer. Vi kommer gärna ut på plats och diskuterar bästa lösningen för just er.

För dig som bor i ett flerbostadshus

Från och med 2027 ska alla flerbostadshus ha insamlingskärl av förpackningar. Det ska finnas kärl för plast, papper, glas (färgat och ofärgat), metall och rest- och matavfall. Exakt hur det blir hos dig beror på din fastighetsägare.

Avfallsavdelningen har tagit en första kontakt med de som äger fastigheter på Tjörn, men det är alltid positivt om boende själva är engagerade och visar intresse.

Verksamheter som idag delar kärl för insamling av förpackningar med hushåll (samlokaliserade verksamheter) ska anmäla till kommunen att de gör det. Vi är i full gång med att ta fram en blankett.

Verksamheter som inte delar kärl för insamling av förpackningar med hushåll får liksom tidigare anlita valfri firma för sin förpackningsinsamling. Kommunen har inte skyldighet att hämta verksamhetens förpackningar.

Införandet av fastighetsnära insamling för enbostadshus ska vara klart 1 januari 2027. Just nu håller vi på att se över vilken lösning som ska användas för att samla in förpackningar. Lösningen kommer variera lite beroende på hur området där du bor ser ut.

Om du bor i ett område där framkomligheten är god, det vill säga att sopbilen kommer fram, kommer vi att ställa ut ett tvåfackskärl för insamling av pappers- och plastförpackningar. Ambitionen är att detta ska ske i september 2025 och att insamlingen börjar november/december 2025. Vi återkommer med mer information när det närmar sig. Vi kommer också återkomma med information kring hur insamlingen av glas- och metallförpackningar ska ske.

I områden som är svårframkomliga kan det bli aktuellt med gemensamma uppsamlingsplatser för kärlen. Utgångspunkten är att alla ska lämna sina förpackningar där man lämnar mat- och restavfall.

Ja, det kommer att vara möjligt, precis som idag.

Handbok

Om du till exempel behöver råd kring hur avfallsutrymmet ska dimensioneras vid ny- eller ombyggnad hittar du information i handboken nedan.
Handbok för avfallsutrymmen

Återvinningsstationerna är kvar

Tänk på att det enbart är tidningar och förpackningar av glas, plast, metall och papper som ska lämnas på återvinningsstationerna. Grovsopor, elektronik med mera ska lämnas på Tjörns återvinningscentral, Heås.

När du lämnar dina förpackningar på en återvinningsstation så kommer det att fungera precis som i dag. Den enda skillnaden är att det är kommunen som ansvarar för tömning, städning och allmän skötsel från 1 januari 2024. Stationerna har redan skyltats om med information om var du kan vända dig om du har frågor.

Behållare för tidningsinsamling finns på följande återvinningsstaioner

  • Almö livs
  • Heås, ÅVC
  • Höviksnäs, ICA Nära och Ingo
  • Kållekärr
  • ICA Nordevik
  • Rönnängs ishall

Hitta till återvinningsstationerna

På Sveriges avfallsportal sopor.nu kan du hitta vilka återvinningsstationerna som finns på Tjörn och anmäla om det är skräpigt runt stationen eller om containrarna är fulla. Du kan se vilka dagar de olika förpackningsslagen töms. Vid tidsperioder då fler förpackningar än vanligt slängs sker extra tömningar. Inom en snar framtid kommer du kunna se när en container tömdes senast och när nästa planerade tömning är.

Du kan även kontakta kundtjänst avfall för felanmälan, hitta närmaste station eller ställa frågor.

På återvinningsstationen (ÅVS) lämnar du endast förpackningar. Förpackningarna kan vara av plast, papper, glas eller metall. I de flesta kommuner kan du även lämna tidningar här, vilket du kan göra på Tjörn. Återvinningsstationen är till för privatpersoner. På kommunens bemannade återvinningscentral (ÅVC) lämnar du bland annat grovavfall som trädgårdsavfall, vitvaror, möbler, elektronik och liknande.

Tjörns återvinningscentral, Heås

Kontakt

Kundtjänst avfall

Måndag: 08.00-15.00 samt 16.00-17.00
Tisdag: 08.00-15.00 samt 16.00-17.00
Onsdag: 08.00-15.00 samt 16.00-17.00
Torsdag: 08.00-15.00 samt 16.00-17.00
Fredag: 08.00–17.00
Dag före helgdag: 08.00–15.00


Sidansvarig/Senast uppdaterad 29 april

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet