Förskola
Förskolan är till för barn som är 1-5 år. Här får barnen lära sig nya saker och utvecklas i en trygg miljö med omsorg.
I Tjörns kommun finns ett antal kommunala förskolor. En del av förskolorna har särskilda inriktningar eller profiler. Vi har även en fristående förskola.
Förskolan erbjuder barnen en stimulerande och lärorik miljö som lägger grunden för fortsatt lärande.
Vem får plats i förskola?
Förskolan är för barn mellan 1 och 5 år, vars föräldrar arbetar eller studerar. Barn till föräldrar som är hemma med ett syskon eller söker jobb har också rätt till plats, 15 timmar i veckan. Alla barn mellan 3 och 5 år har rätt till 15 timmar i veckan i allmän förskola.
För att ställa sig i kö och få plats måste en ansökan göras. Ansökan görs via appen Edlevo senast fyra månader innan plats önskas. Om du vill söka plats på fristående förskola behöver du kontakta den skolan för att ansöka om plats.
Exempel: för att få plats i april behöver du ansöka om plats för ditt barn senast i januari.
Du måste tacka ja eller nej till erbjuden plats innan du kan påbörja platsen. Oavsett om vårdnadshavare bor tillsammans eller är separerade så behöver båda vårdnadshavarna godkänna platsen.
Du kan tacka ja eller nej till erbjuden plats via appen Edlevo och inloggning sker med BankID.
Om du inte har tillgång till BankID kan du få hjälp med att söka plars till ditt barn. Du kan kontaktabarnomsorg@tjorn.se för att få hjälp.
Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år har barn rätt till en avgiftsfri plats i förskolan. Platsen omfattar 525 timmar per år, vilket motsvarar 15 timmar per vecka och följer skolans läsårstider. Du behöver själv ansöka om den kostnadsfria platsen för ditt barn. Om barnet redan har en plats i förskolan krävs det två månaders uppsägningstid innan den kostnadsfria platsen börjar gälla.
Du säger upp din plats i appen Edlevo.
Uppsägningstiden är två månader, och avgiften betalas under denna tid.
När du säger upp platsen kan en ny ansökan registreras först efter att uppsägningstiden har gått ut.
Avgifter
Tjörns kommun använder maxtaxa för förskolan. Regler och avgifter gäller för alla som har barn i förskolan. Avgifterna justeras varje år.
När du tackar ja till en plats, ska du lämna uppgifter om hushållets bruttoinkomst. Om inkomsten ändras, måste du meddela det så snart som möjligt. Om du inte lämnar inkomstuppgifter, får du betala den högsta avgiften enligt maxtaxan. Avgiften betalas från första dagen, året runt, även under lov och semester.
Om hushållet har en inkomst på 56 240 kronor i månaden eller mer, betalar du maxavgiften, 1 688 kronor.
Föräldrar med flera barn betalar full avgift för det yngsta barnet. Avgiften minskar för äldre syskon enligt tabellen nedan, och för det fjärde barnet är det ingen avgift. Det yngsta barnet räknas alltid som barn nummer ett, och endast de barn som har barnomsorg räknas.
Barn | Oavsett antal timmar per vecka | Maximalt avgiftstak per månad |
---|---|---|
Barn 1 | 3 % | 1 688 kronor |
Barn 2 | 2 % | 1 125 kronor |
Barn 3 | 1 % | 563 kronor |
Barn 4 | Ingen avgift | – |
Avgift i allmän förskola
Den allmänna förskolan är avgiftsfri och gäller för barn från och med höstterminen det år de fyller 3 år. Den omfattar 525 timmar per år, vilket motsvarar 15 timmar per vecka under skolans terminer. Om ditt barn går mer än 15 timmar i veckan debiteras du enligt taxan, men avgiften minskas med 12,5 procent.
Avgift för barn i behov av särskilt stöd
För barn som behöver särskilt stöd enligt skollagen och går i förskola, betalas endast avgift för den tid som överstiger 15 timmar per vecka eller 525 timmar per år. Även här minskas avgiften med 12,5 procent.
Kalkylator för att beräkna din avgift
Total avgift: 0 kr per månad
Börja med att skriva in hushållets totalta bruttoinkomst per månad. Sedan väljer du "Lägg till barn". Där väljer du om barnet går i förskola, eller om barnet har rätt till allmän förskola*.
Kolumnen "Upp till 15 timmar" går inte att välja när du väljer "Förskola". Detta är för att du betalar för platsen och inte antal timmar. Om du i stället väljer "Allmän förskola" kan du välja om barnet går under eller över 15 timmar. Om barnet går 15 timmar eller mindre så är det ingen avgift för allmän förskola, men om barnet går över 15 timmar per vecka så debiteras man enligt taxan med en reducering.
*Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år har barn rätt till en kostnadsfri plats i förskolan enligt Skollagen (8 kap. 4 §). Platsen omfattar 525 timmar per år, vilket motsvarar 15 timmar per vecka och följer skolans läsårstider.
Säga upp plats
Du säger upp din plats i appen Edlevo.
- Uppsägningstiden för en plats är två månader, och avgiften betalas under denna tid.
- När du säger upp platsen kan en ny ansökan registreras först efter att uppsägningstiden har gått ut.
Allt som är skattepliktigt räknas som inkomst:
- Lön och andra ersättningar i anslutning till anställning
- Föräldrapenning/sjukpenning/sjukersättning
- Arbetslöshetsersättning/KAS/aktivitetsersättning/aktivitetsstöd
- Utbildningsbidrag avseende arbetsmarknadsutbildning
- Skattepliktiga pensionsförmåner (inte barnpension)
- Familjebidrag (ekonomisk hjälp vid militärtjänstgöring)
- Vård av fosterbarn (den skattepliktiga delen)
- Vårdbidrag för barn med funktionsnedsättning (den skattepliktiga delen)
- Arvoden, skattepliktiga naturaförmåner
- Skattepliktig livränta
- Inkomst beskattad i utlandet
- Övriga inkomster
Exempel på vad som inte räknas som inkomst
- Barnbidrag
- Bostadsbidrag
- Ekonomiskt bistånd (socialbidrag)
- Studielån och studiebidrag
- Underhållsbidrag och underhållsstöd
- Etableringsersättning
Registrera och ändra schema
Du registrerar ditt barns tider via Edlevo. Det är samma app som du använder vid anmälan om frånvaro. Här kan du även kopiera scheman mellan syskon, registrera vilka personer som får hämta barnen och även göra tillfälliga ändringar.
Vid behov av nya tider lämnas nytt schema in senast två veckor innan ändringen ska gälla.
Användarhandledning - såhär registerar du ditt barns schema Pdf, 803 kB.
Föräldraledighet
För de vårdnadshavare som är föräldralediga med äldre barn i förskolan finns rätten till 15 timmar per vecka för det äldre barnet. Vistelsetiden beslutas av rektor. Under de 14 första kalenderdagarna efter syskons födelse har barn i förskolan rätt till en närvarotid i samma omfattning som innan syskonets födelse.
Från och med höstterminen det år det äldre barnet fyller tre år är den platsen
avgiftsfri. När vårdnadshavare efter föräldraledighet börjar arbeta eller studera måste ny ansökan göras med rätt antal timmar barnet ska vistas i förskolan.
Vårdnadshavare som studerar eller arbetar under föräldraledigheten och som i
samband med det önskar utökad vistelsetid ska lämna intyg för studier eller arbetsgivarintyg för arbete.
Arbetslöshet
De vårdnadshavare som är aktivt arbetssökande har rätt till förskola 15 timmar per vecka. Vistelsetiden beslutas av rektor. När förhållanden varaktigt förändras, till exempel genom att arbete eller studier påbörjas, ska vårdnadshavaren omgående göra en schemaändring.
Graviditetspenning
De vårdnadshavare som enligt Försäkringskassan beviljats graviditetspenning med anledning av fysiskt ansträngande arbete har rätt till förskola 15 timmar per vecka. Vistelsetiden beslutas av rektor.
Förskolorna på hela Tjörn samordnar verksamheten under fyra veckor under
sommarperioden vecka 28–31 samt under jul och mellandagarna.
Om vårdnadshavarna inte kan ordna barnomsorg själv dessa dagar kan alternativ
erbjudas.
Om du som vårdnadshavare har semester eller är ledig på annat sätt ska barnet vara hemma hos dig. Vi erbjuder inte barnomsorg under tiden som du själv är ledig. Du betalar för platsen oavsett om platsen nyttjas eller inte, exempelvis under semester. Särskilda regler gäller för barn med långvarig sjukdom.
Om ditt barn är sjukt ska hen stanna hemma. Vi kan inte ta emot sjuka barn till våra verksamheter.
Vi följer de råd och rekommendationer kring infektioner i förskolan som är utgiven av barnhälsovården i Västra Götalands län. De finns att hämta på förskolan och på 1177 Vårdguidens webbplats.
Om det finns behov av barnomsorg utanför förskolans ordinarie öppettider kan omsorg på obekväm tid sökas. Ansökan utreds och bedöms individuellt. Ett beslut om beviljad omsorg på obekväm tid gäller i 6 månader därefter görs en ny ansökan. Barnomsorg på obekväm arbetstid avser följande tider: vardagar klockan 18.30-22.00 och helger klockan 06.00-22.00.
Ansök om barnomsorg på obekväm arbetstid Pdf, 840 kB.
Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid Pdf, 276 kB.
För att ge vår personal möjlighet till gemensamma kompetensutvecklingsdagar kan verksamhetens olika avdelningar hålla stängt upp till fyra dagar per år.
Du som vårdnadshavare meddelas senast två månader före en sådan stängning. Om du inte kan ordna med omsorgsbehovet på annat sätt kan vi erbjuda omplacering till en annan förskola eller fritidshem, men bara i begränsad omfattning.
Tjörns kommun använder använder Edlevo som barn- och elevadministrativt system för förskola och fritidshem.
I Edlevo kan du som är vårdnadshavare ange dina kontaktuppgifter, ditt barns vistelsetider (schema) i förskola och fritidshem och hantera frånvaroanmälan. Du når samma funktioner i app och på dator.
Edlevo finns som e-tjänst och app. Du loggar in med Bank-id eller Freja eID.
Ladda ner Edlevo – Google play
Ladda ner Edlevo – App Store
Inloggning till Edlevo via dator
Frågor om avgift och fakturabelopp hänvisas till:
barnomsorg@tjorn.se
Frågor om fakturan är betald, om du har tappat bort fakturan eller om du behöver OCR-nummer hänvisas till:
Soltak AB (knappval 3)
010-33 13 000
Både förskola och barnomsorg kan bedrivas som enskilda verksamheter. Det betyder att kommunen inte är huvudman och heller inte juridiskt ansvarig för verksamheten. På Tjörn är det barn- och utbildningsnämnden som fattar beslut om godkännande och även rätt till bidrag.
Självservice
E-tjänster
Unikum
Länkar till externa webbplatser
Skollag kap 29 (2010:800) | Sveriges riksdag (riksdagen.se)
Skollag kap 8 (2010:800) | Sveriges riksdag