Tjörn kommuns logga, till startsidan

Kulturarv och museer

Tjörn är en gammal kulturbygd med många lämningar från sten-, brons- och järnålder. Traditionella näringar har varit fiske, fraktfart och jordbruk.
Förbindelserna över haven med Norge, Island och de brittiska öarna har satt sina spår i språk, musik och kulturtraditioner.

Kulturmiljö

Här kan du läsa om kulturmiljöprogrammet, vad som är unikt för Tjörn och vad du ska tänka på om du ska bygga nytt, ändra eller riva i en kulturmiljö.

Museer på Tjörn

Nordiska Akvarellmuseet

Sedan det Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn öppnade sommaren 2000 har det blivit en institution för akvarellkonst i såväl Norden som Europa. Det har även blivit ett kulturhus fyllt av kreativitet, lust och glädje.

Hembygdsmuseet i Bräcke

Tjörns hembygdsförening bildades 1939. Gården Bräcke köptes 1946 och museet invigdes 1947. Till hembygdsgården har under åren flera byggnader lagts till, som lanthandel, skola och ryggåsstuga. Föreningen har också hand om väderkvarnen i Stordal och i Fjällebro samt stenstugan på Säby ö.

Säbygården

I Säby ligger Säbygården, ett vackert gammalt framkammarhus med en intressant historia. Ifrån Säbygården är det inte långt till stenstugan längst ut på Säby ö, också den väl värd ett besök. Hela området Säby finns med i Tjörns kommuns kulturminnesprogram.

Villa Solfrid

I Klövedal kan man gå en guidad tur i Villa Solfrid och höra den spännande historien om guldgrävardottern Elin Sundberg.

Klädesholmens museum

Klädesholmens Museum ”Sillebua” har under 2020 flyttat från en gammal konservfabrik i den äldsta delen av Klädesholmen, till Koholmen (den senast bebyggda delen av ön). Museet visar Klädesholmens historia och utveckling med tonvikt på fisk- och sillberedningen (cirka 1860–1960).

Skärhamns sjöfartsmuseum

I ett av de äldsta husen i Skärhamn, Cherlinska huset, finns sjöfartsmuseet sedan 1977. Här visar föreningen De seglade för Tjörn minnen och dokumentation från öns sjöfart genom bilder, modeller, objekt och skrift.

Åstols hembygdsmuseum

På hembygdsmuseet Gröna Boden på Åstol har Hembygdsgruppen dokumenterat fiskeläget Åstols historia.

Mer information

Kontakt

Isabelle Felczak

Kultursamordnare


Sidansvarig/Senast uppdaterad 30 augusti 2023

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet