Tjörn kommuns logga, till startsidan

Matvanor

Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken att drabbas av eller försämra kroniska sjukdomar. Särskilt tydliga är sambanden för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancersjukdomar. 

Vad och hur ofta du äter vissa livsmedel kan ge en indikation på om du har goda matvanor. Konsumtion av grönsaker, rotfrukter, frukt eller bär är en friskfaktor som främjar en god hälsa. Regelbundna matvanor kan bidra till att skapa positiva rutiner och en struktur i vardagen, något som kan vara positivt för ditt välbefinnande och din psykiska hälsa.

Hur du äter är inte bara viktigt för hur du mår, utan även för miljön. Den mat som produceras och konsumeras involverar flera samhällsaktörer och påverkar alla 17 globala hållbarhetsmål.

Föreläsningar

8 februari - Cook-along med Hanna från Portionen under tian

Vill du ha lite inspiration till att laga god och nyttig mat? Tisdagen den 8 februari, klockan 18.00 kommer Hanna Olvenmark som driver det populära Instagram-kontot Portionen under tian att lära dig laga ett gott, näringsrikt och billigt recept. Allt du behöver göra för att delta är att gå in på nedanstående Teams-länk.

Rätten som ska tillagas är en kryddig gryta med smak av bland annat curry, chili och ingefära. För att vara säker på att du har alla ingredienser som behövs för att laga maträtten rekommenderar vi att du kikar på nedanstående inköpslista.

Receptet som lagades

17 mars - Mat för hälsan och planeten

Genom våra matvanor kan vi göra det lätt att göra bra val för vår hälsa. Vanor som ger dig ork och styrka. Hur vår mat produceras och transporteras över jordklotet har stor betydelse för vår hälsa, liksom matvanorna spelar roll för planetens framtid. Lina Johansson, leg dietist Öckerö kommun, Heléne Ambjörnson, leg dietist och processledare Hälsofrämjande sjukhus vid Kungälvs sjukhus och Maria Magnusson, leg dietist och verksamhetsansvarig för Folkhälsoenheten vid Sjukhusen i väster lyfter några viktiga aspekter kring mat och reflekterar kring vad vi kan göra för att påverka vår hälsa och miljön. Du får också konkreta tips på god mat för din hälsa.

Lina Johansson, Heléne Ambjörnson & Maria Magnusson - Mat för hälsan och planeten, den 17/3 kl. 18:00 i Kulturhuset Fregatten, Stenungssund.

Föreläsning om mat för hälsan och planeten

Få hjälp med dina matvanor

Kostråd

Ta gärna del av Livsmedelsverkets råd i Hitta ditt sätt med rekommendation att äta grönare, lagom mycket och att röra på sig.

Vårdguiden - så äter du hälsosamt

Här får du tips från vårdguiden 1177 om hur du kan göra dina matvanor mer hälsosamma.

Hälsosamma matvanor på kort och lång sikt

De nordiska näringsrekommendationerna (NNR2012) beskriver matvanor som är hälsosamma båda på kort och lång sikt.

Livsstilsråd

Sundkurs är en faktabas och inspirationskälla om hur livsstilen kan förbättra vår hälsa

Måltidens betydelse

HFS temagrupp Matvanor verkar för ökad kunskap om måltidens och matens betydelse utifrån ett hälsofrämjande och ett sjukdomsförebyggande perspektiv.

Matkassen – färdiga recept och tips för bra mat

Känns det svårt att komma igång med mer hälsosam mat? Med Västra Götalandsregionens initiativ Matkassen får du tips på hur du kan tänka när du handlar, en färdig shoppinglista med näringsrika matvaror och förslag på tio goda, nyttiga och billiga veckomenyer.


Sidansvarig/Senast uppdaterad 2 juni

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet