Tjörn kommuns logga, till startsidan

Foto: Skulptur i Pilane

Tjörns själ
- havet, landskapet och kulturen

När sommarens havsbad har svalnat och klipporna åter ligger ensamma under himlen – då är det som bäst på Tjörn!

Oavsett om du vill hitta lugnet bland bergen och stränderna eller om du vill ha fullt program med olika aktiviteter, lovar Tjörn dig en rik vistelse. Och du som redan bor på Tjörn kommer säkert att hitta ny inspiration för höstens och vinterns utflykter.

”Havet, det öppna landskapet och kulturen är våra unika värden.” Så står det i visionen som Tjörnborna tagit fram. Det är en miljö att verkligen uppskatta efter en dag på jobbet eller i skolan och en miljö att ge sig ut i på helgerna för att hitta nya hemmaäventyr.

Generationer av Tjörnbor har levt och inspirerats av havet och det öppna landskapet. De har skapat kulturen för alla kommande Tjörnbor, något som ledde hela vägen när Tjörn 2016 blev utsedd till Årets kulturkommun.
Några Tjörnbor berättas det om lite extra. Om du besöker Sundsby säteri kan du skänka en tanke åt Margareta Huitfeldt som bodde här på 1600-talet, rik som få men som samtidigt drabbades av den ena sorgen efter den andra. Eller så har du kanske sett Karl Nordströms målningar. Han som med Tjörns natur i varje cell hellre ville studera konst än juridik.

Eller så har du kanske som så många andra drabbats av Pär Lagerkvists ord när han beskriver utsikten från sin diktarstuga på Tjörnehuvuds sydsida och hur han blev trollbunden av landskapet med öar och vatten i oändlighet, av utsikten som kunde röra ett stenhjärta.

Var hittar du Tjörns själ? Berätta och tagga din bild på instagram #kulturkommunentjorn


Sidansvarig/Senast uppdaterad 30 augusti 2023

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet