Tjörn kommuns logga, till startsidan

Boende för äldre

För dig som inte längre klarar av att bo kvar i ditt nuvarande hem finns olika boendeformer anpassade för äldre. Har du en funktionsnedsättning, är äldre eller har andra behov av stöd finns också möjligheter att anpassa ditt hem för att förenkla din vardag.

Kvarnbackens äldreboende i Rönnäng

Trygghetsboende är till för dig som behöver hemtjänst, men ändå inte har ett så omfattande vård- och omsorgsbehov att du behöver en plats på ett särskilt boende. En lägenhet på Kvarnbacken kräver inte något biståndsbeslut på boende.

För att du ska kunna erbjudas ett trygghetsboende behöver du:

 • Ha fyllt 75 år
 • Ha behov av hemtjänstinsatser eller ha andra behov som kan tillgodoses genom trygghetsboende
 • Vara folkbokförd i Tjörns kommun 

Medflyttande make/maka eller sambo behöver inte uppfylla ovanstående kriterier.

På Kvarnbackens trygghetsboende arbetar hemtjänstpersonal och du som enskild får den hjälp och det stöd som du har behov av enligt biståndsbeslut om hemtjänst.

Du betalar hyra för lägenheten och separat avgift för hemtjänst.

För mer information eller om du vill lämna intresseanmälan till en trygghetslägenhet:

Mat på Kvarnbackens trygghetsboende

I restaurang Kvarnbacken finns två maträtter att välja på varje dag och det serveras dessert. Maten som serveras är tillagad från grunden. Menyn är anpassad utifrån säsong, högtider och helger. Framför allt är det svensk husmanskost som efterfrågas, men även maträtter från andra matkulturer förekommer.

Kvarnbackens trygghetsboende

Adress

Stansviksvägen 4
471 41 Rönnäng

Ulrika Kjellberg

Enhetschef

När dina behov av vård och omsorg är så stora att du inte längre vill eller kan bo kvar hemma kan du ansöka om plats på ett särskilt boende. Dina behov prövas då av socialsekreterare som sedan fattar beslut enligt socialtjänstlagen.

På ett boende hyr man sin egen bostad och möblerar den själv. Det finns gemensamma utrymmen och några boenden har gemensam matsal. Du som flyttar in på ett äldreboende kommer att träffa omsorgspersonal dagligen. De ser till att din vardag fungerar och de finns på plats på boendet dygnet runt. Det kan vara bra att veta att du inte har personal omkring dig hela tiden, men vi gör vårt bästa för att finnas där när du behöver vår hjälp.

Medicinska insatser ansvarar sjuksköterskan för. Du vänder dig till sjuksköterskan med allt som rör dina mediciner och ditt hälsotillstånd. Fysioterapeut (sjukgymnast) och arbetsterapeut svarar för frågor som gäller rehabilitering i vardagen samt hjälpmedel.

Kontaktperson

När du flyttar in på ett boende blir din kontaktperson den som har nära kontakt med dig i din vardag och har kunskap om dig och din situation. Kontaktpersonen finns även som hjälp och stöd för dina anhöriga.

Enhetschef

På varje boende finns en enhetschef som har det samlade ansvaret för verksamheten på boendet.

Ansökan

Du ansöker om plats på särskilt boende genom att kontakta Biståndsenheten.

Ansökan äldreboende Pdf, 124 kB.

Valåsens äldreboende i Kållekärr

I ett lugnt villaområde i Kållekärr med fina grönområden och promenadvägar ligger Valåsens äldreboende. På Valåsen har vi samlat kompetens och kunskap om demens. Arbetet är pedagogiskt med stor hänsyn till demenssjuka personers behov. De boende och personalen gör vardagssysslor tillsammans utifrån den enskildes förmåga och intresse.

Äldreboendet drivs idag som intraprenad. Intraprenad är ett sätt att driva en verksamhet som ger ökat ansvar och som syftar till att öka inflytandet för de anställda. På boendet finns sex boendeenheter:

 • Björkliden
 • Carlshöjd
 • Ekebacken
 • Linden
 • Solklinten
 • Syrenbacken

Aktiviteter och samvaro

Personal och boende gör gemensamma aktiviteter i form av underhållning, högläsning, sång- och samtalsstunder med olika tema. Betoningen ligger på det individuella önskemålet med hänsyn till vilka intressen man haft tidigare och till den egna förmågan.

Måltider

Måltiderna är en viktig del av vardagen med tillfälle för gemenskap och umgänge. Personalen äter pedagogiskt tillsammans med de äldre.

Personal

På boendet arbetar omsorgspersonal och två enhetschefer. Sjuksköterska finns att tillgå.

Korttidsplats/resursplats

På boendet finns även korttidsplatser/resursplatser.

Valåsens äldreboende

Adress

Lilldalsvägen 1A
471 94 Kållekärr

Aida Tegeltija

Enhetschef

Pernilla Rasmusson

Enhetschef

Boendeenheter Valåsens äldreboende

Björkliden 0304-60 13 13
Carlshöjd 0304-60 13 15
Ekebacken 0304-60 13 17
Linden 0304-60 13 26
Solklinten 0304-60 13 20
Syrenbacken 0304-60 13 18

Dagverksamhet, Kaprifol 0304-60 13 14

Lilldals äldreboende

Lilldals äldreboende ligger mitt på Tjörn, i Kållekärr, i ett lugnt villaområde med närhet till vacker natur. Du ska få meningsfulla dagar fyllda med gemenskap, motivation och aktiviteter. Vi vill att du ska känna att ”boendet är mitt hem”. 

Äldreboende drivs som intraprenad. Intraprenad är ett sätt att driva en verksamhet som ger ökat ansvar och som syftar till att öka inflytandet för de anställda.

Boendemiljö

Boendet är byggt i markplan med tre boendeenheter med cirka 25 platser och en resursenhet med korttidsboende med cirka tio platser. En lägenhet för vård i livets slut finns på boendet.

På boendet finns det tre boendeenheter:

 • Sörgården
 • Norrgården
 • Västergården

Aktiviteter och samvaro

Vi fyller vardagen med ett utbud av olika aktiviteter som bestäms utifrån önskemål från de boende och förslag från personalen.

Målet är att man ska känna välbehag och vara trött när kvällen kommer. Vill man sitta uppe gör man det i en lugn miljö med gemytlig samvaro, kanske med en liten kaka och ett glas portvin. Man ska leva så hemlikt som möjligt.

Vi ordnar aktiviteter som allsång, högläsning, bingo, gudstjänst, filmvisning, musikunderhållning, sittgympa, promenader och varje vecka underhållning och fika med Röda Korset.

Sinnenas trädgård

När vädret tillåter är vi i den sinnliga trädgården som är anlagd på innergården. Här finns en damm med vattenfontän, vackra växter och sittplatser. I anslutning till restaurangen och trädgården har vi ett uterum, som förlänger sommaren så vi kan njuta av trädgården ända in på höstkanten.

Solrum

I vårt solrum kan du alltid njuta av solen och värmen oavsett om det regnar, snöar eller blåser ute. Där kan man uppleva fåglarnas kvitter, vågornas brus och sanden mellan tårna. Inredning tillsammans med ljus och ljud skapar en harmonisk känsla i kroppen som gör att du lätt kopplar av och kan drömma dig bort till ditt eget paradis.

Personal

På boendet arbetar omsorgspersonal och enhetschef. Sjuksköterska finns att tillgå dygnet runt alla dagar.

Korttidsplats/resursplats

På boendet finns även 10 korttidsplatser/resursplatser.

Lilldals Restaurang

På Lilldals äldreboende har maten en central plats. All mat lagas på boendet. Härliga dofter sprider sig och skapar fina stunder för gemenskap och umgänge. Det finns ett matråd där alla boende är välkomna att delta och vara delaktiga i menyplanering.

Alla måltider serveras i den gemensamma restaurangen. Till lunch serveras varmrätt och efterrätt. Alla rätter serveras med kokta grönsaker samt grönsaksbuffé.

Har de boende besök är även de välkomna att äta tillsammans med oss i restaurangen. Alla är hjärtligt välkomna att beställa dagens rätt för avhämtning eller sitta ned och äta i restaurangen klockan 11.45–12.40.

Restaurangen har serveringstillstånd som gör det möjligt att beställa ett glas öl eller vin till maten.

Kostnaden för lunch för externa pensionärer och anhöriga kostar 75 kronor, dessert 15 kronor. Det går även att köpa matkort för 11 måltider för 750 kronor och då är den 11:e lunchen gratis. Kortet går att använda både på Lilldals och Tubberödshus äldreboenden.

Lilldals äldreboende

Adress

Lilldalsvägen 18
471 94 Kållekärr

Sara Johansson

Enhetschef

Enheter Lilldals äldreboende

Sörgården 0304-60 16 36

Västergården 0304-60 16 37

Norrgården 0304-60 16 38

Resursenheten 0304-60 16 35

Nattpersonal 0304-60 16 36

Lilldals Restaurang

Köket

Parkbänk utanför Klövedals äldreboende

På nordvästra Tjörn ligger Klövedals äldreboende med vacker natur inpå knutarna och med utsikt över Långekärr. Boendet är byggt i markplan och runt om huset går en stenlagd gångväg med sittplatser. Klövedals äldreboende drivs av Vardaga entreprenad.

Boendemiljö

Huset ligger i markplan och har 20 lägenheter. Alla rum har eget kylskåp och egen toalett med dusch. I varje lägenhet finns en höj- och sänkbar säng. Vi ser gärna att de boende tar med egna möbler och personliga tillhörigheter för att skapa en så välkänd miljö som vanligt.

Det finns gemensamma lokaler som matsal och allrum. Två kök finns, där det ena kan användas av de boende eller närstående.

Ett fint, tillgängligt promenadstråk finns runt boendet.

Aktiviteter och samvaro

Exempel på aktiviteter på Klövedals äldreboende är musikunderhållning, högläsning, bakning, handarbete och pysselstunder. Vi erbjuder två aktiviteter om dagen och månar om daglig utevistelse.

Måltider

Måltiderna är en viktig del av vardagen med tillfälle för gemenskap och umgänge. Därför serveras alla måltider i den gemensamma matsalen. Men vill man äta på sitt rum så får man naturligtvis det.

Frukost, lunch och middag tillagas i möjligaste mån på boendet och det vi inte tillagar får vi levererat.

Däremellan serveras kaffe, mellanmål och kvällsmål. Frukt finns att tillgå varje dag.

Personal

Det finns en gruppchef som tillsammans med cirka 20 undersköterskor arbetar dag, kväll och natt och ansvarig verksamhetschef.

Sjuksköterska finns på plats 8–16:30 måndag till fredag, övrig tid har hemsjukvården ansvaret. Det innebär att det finns tillgång till en sjuksköterska dygnet runt och att läkare finns på plats varje tisdag för rond. Övrig tid finns läkare att tillgå via telefon.

Vi erbjuder även tillgång till fotvård, tandläkare, massör och frisör.

Inriktning

Vi arbetar med individuell omvårdnadsplanering och aktiviteter utifrån behov och förmågor. Som boende får du en kontaktperson. Kontaktpersonen ansvarar för att genomföra speciella aktiviteter med sin boende och håller även kontakt med anhöriga och närstående. Trygghet och kontinuitet är viktigt för oss och vi slår vakt om dig och din integritet.

Klövedals äldreboende

Gruppchef 072-392 27 66

Adress

Långekärr 13
471 90 Kyrkesund

Gordana Markovska

T.f verksamhetschef

Annika Ståhl

Gruppchef

Rönnängs äldreboende

I tätorten Rönnäng på södra Tjörn, ett stenkast från havet och fiskehamnen och i anslutning till Kvarnbackens trygghetsboende, ligger Rönnängs äldreboende.

Äldreboendet drivs som intraprenad. Intraprenad är ett sätt att driva en verksamhet som ger ökat ansvar och som syftar till att öka inflytandet för de anställda.

Alla som bor på Rönnängs äldreboende ska ha en meningsfull tillvaro genom att verka och leva efter sin egen förmåga. Varje persons unika resurser tas tillvara och uppmärksammas. Önskemål i form av rutiner och aktiviteter styr verksamheten.

Målsättningen är att varje individ ska behålla sin identitet, integritet och ha en meningsfull vardag utefter sina förutsättningar.

Boendemiljö

Boendet är byggt i två plan med 8 platser, kök och allrum på varje plan, totalt 16 platser. Det finns trevliga uteplatser.

Måltider

Rönnängs äldreboende får samma mat som Kvarnbackens äldreboende till lunch.

Personal

På boendet arbetar omsorgspersonal och enhetschef. Sjuksköterska finns att tillgå.

Fotvård

Fotvård finns på entréplan vid huvudingången till Kvarnbacken. Den drivs i privat regi. Det finns även tillgång till frisör.

Rönnängs äldreboende

Solgården 0304-60 17 07
Rönngården 0304-60 17 08

Adress

Kvarnbackevägen 9
471 41 Rönnäng

Sara Johansson

Enhetschef

Boendeenheter Rönnängs äldreboende

Solgården 0304-60 17 07
Rönngården 0304-60 17 08

Tubberödshus äldreboende i Skärhamn

Tubberödshus äldreboende ligger i tätorten Skärhamn, inte långt från torget, hamnet och havet.

Vi arbetar efter en relationsmodell som inspirerats av det danska Lottehemmet. Tanken med modellen är att ta vara på den kraft som finns hos var och en, dela och glädjas av varandras relationer och med värme bedriva en god äldreomsorg med genuin omtanke. Så länge man är i livet, ska man leva.

Äldreboendet drivs som intraprenad. Intraprenad är ett sätt att driva en verksamhet som ger ökat ansvar och som syftar till att öka inflytandet för de anställda.

Verksamhetsidé

På Tubberödshus finns det i det dagliga livet en röd tråd med inriktning på djur, natur, mat och kultur.

Alla som bor på Tubberödshus ska ha en meningsfull tillvaro genom att verka och leva efter sin egen förmåga. Varje individs unika resurser tas tillvara och uppmärksammas. Önskemål i form av mat, rutiner och aktiviteter styr verksamheten. Djur och natur ska harmoniera i boendet.

Målet med verksamheten är att de boende inte ska ha känslan att de bor på en arbetsplats utan att "boendet är mitt hem och personalen ger mig möjlighet att bo och fylla mitt liv med innehåll".

Vardagen på Tubberödshus

Vi fyller vardagen med ett utbud av olika aktiviteter som bestäms utifrån önskemål från de boende och förslag från personalen.

Målet är att man ska känna välbehag och vara trött när kvällen kommer. Vill man sitta uppe gör man det i en lugn miljö med gemytlig samvaro, kanske med en liten kaka och ett glas portvin. Man ska leva så hemlikt som möjligt.

Boendemiljö

Byggnaden är i markplan med cirka 20 lägenheter, cirka 18 lägenheter har rum och kök och två har två rum och kök. De flesta lägenheter har uteplatser. Det finns en stor gemensam matsal med allrum och flera mötesrum.

Det finns även ett annex med nio tvårumslägenheter med tillhörande uteplats. Vid boendet finns en vacker trädgård, en stor altan med trevliga sittplatser och det finns ett hönshus med hönor.

Här finns dessutom korttidsplatser.

Personal

På boendet arbetar omsorgspersonal, restaurangpersonal samt verksamhetsledare. Sjuksköterska finns att tillgå dygnet runt, alla dagar.

Öppet för alla

Pensionärsföreningar och pensionärer är välkomna till Tubberödshus. Tubberödshus är ett "öppet hus" för pensionärer och deras vänkrets.

Lilian Hansson

Avdelningschef

Lena Gilbertsson

Enhetschef

Tubberödshus restaurang

Maten har en central plats och därför är restaurangen och matsalen viktig. All mat tillagas i köket som gör att det sprider sig härliga dofter i huset. De boende är med och tar fram matsedlar och måltiderna blir stunder för gemenskap och umgänge. Alla måltider serveras i den gemensamma matsalen.

Till lunch serveras varmrätt och efterrätt. Alla rätter serveras med kokta grönsaker samt grönsaksbuffé.

Till lunchen är även externa gäster, 65 år och äldre, välkomna. Har de boende besök är även de välkomna att äta till kommunens riktpris. Pensionärer boende i området kan beställa dagens rätt för avhämtning.

Restaurangen har serveringstillstånd som gör det möjligt att beställa ett glas öl eller vin till maten.

Lunch för de som inte bor på Tubberödshus

Lunch för externa pensionärer och anhöriga kostar 75 kronor, dessert 15 kronor. Det går även att köpa matkort för 11 måltider för 750 kronor. Kortet går att använda både på Lilldal, Kvarnbacken och Tubberödshus.

Beställningar och priser

 • Räksmörgåsar
  Tekaka eller danskt rågbröd. Sallad, ägg, handskalade räkor, majonnäs, gurka, citron och dill. Pris: 69 kronor
 • Tårtor
  Finns i följande smaker: grädde, jordgubbsmousse och marsipan, 10–12 bitar. Ring köket för prisuppgift.

Tubberödshus restaurang

Adress

Tubbegatan 11 A
471 31 Skärhamn

Tubberöds vänner

På Tubberödshus finns en ideell förening som heter Tubberöds vänner. De ordnar aktiviteter för både de som bor på äldreboendet men även för intresserade som bor utanför och som kommer till Tubberödshus.

Föreningen ordnar träffar med teman som till exempel "ljugarbänk", de ordnar trivselträffar och driver en vävstuga.

All verksamhet genomförs med frivilliga insatser. De flesta aktiva är pensionärer, några har tidigare arbetat på Tubberödshus.

Alla är välkomna till Tubberöds vänner, ju fler som vill hjälpa till desto bättre verksamhet kan arrangeras. Har du frågor eller förslag på teman för träffarna är du välkommen att ta kontakt med föreningens kontaktperson Caisa Kristensson som arbetar på Tubberödshus.

Tubberödshus äldreboende

Adress

Tubbegatan 11 A
471 31 Skärhamn

Du som har fyllt 65 år kan söka seniorlägenheter i Tjörns kommun. På flera ställen har vi lägenheter för dig som är 65+ och vill ha ett vanligt hyreskontrakt. Här bor du i din egen lägenhet och dina grannar är i samma ålder som du. Lägenheterna ligger antingen på markplan eller så finns det hiss och trappor.

Tjörns Bostads AB har hand om lägenheterna och du besöker deras webbplats för att ställa dig i bostadskö.

Till bostadskön

Självservice

E-tjänster

Ansökan till de olika insatserna för äldre sker genom att den sökande loggar in i e-tjänsten med sin e-legitimation eller mobilt bank-id, som hämtar vissa personuppgifter automatiskt. Det är även möjligt att ansöka eller göra en anmälan om behov av insatser för någon annan.

I appen Omsorgen kan du se vad som serveras på Tjörns äldreboenden. I appen kan du också få information om boendenas aktiviteter.

Kontakt

Biståndsenheten

Avgiftshandläggare
0304-60 12 23

Adress

Sundsbyvägen 1a
471 94 Kållekärr


Sidansvarig/Senast uppdaterad 25 mars

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet