Sundsby säteri – Margareta Huitfeldts hem på jorden
Året är 1635 när den vackert utsmyckade vagnen rullar in i gruset på gårdsplanen. Ur vagnen stiger det nygifta paret Margareta Huitfeldt och den danska adelsmannen Thomas Dyre.
Thomas har vid denna tid en tjänst vid kungliga hovet. Gården har Margareta ärvt av sin mormor Gurun Green. När paret anländer märks det att det inte varit någon husbonde närvarande på många år. Margareta och Thomas sätter igång med att rusta upp gården. Thomas byter även några av sina gårdar i Danmark mot mark närmare säteriet. Köpa, byta och sälja mark är något som präglar makarnas arbete på Sundsby under hela deras livstid.
Vem var då denna mytomspunna kvinna som under sin livstid kom att äga ett imponerande antal gårdar och gods i Bohuslän? Jo, Margareta föddes 5 november 1608 på gården Skjelbred i Norge. Hennes mamma gick bort tidigt och pappan gifte om sig med en dansk kvinna. Margareta växte upp hos pappan och styvmodern på Jylland men tillbringade även mycket tid hos mormodern på Sundsby, dit hon flyttade som nygift med sin älskade make.
Ett ståndsmässigt liv på säteriet
Ett år efter bröllopet föddes en liten dotter. Men lyckan är inte med paret. Deras två första barn dör tidigt. År 1644 föds så sonen Iver och lyckan kommer tillbaka – men bara ett litet tag. Maken Thomas avlider redan vid 46 års ålder, år 1651. Margareta blir alltså änka vid 43 års ålder och ensam förvaltare av Sundsby med bara sonen Ivar kvar i livet.
På Sundsby säteri levde familjen ett ståndsmässigt liv. På Landsarkivet i Göteborg kan man i inventarieförteckningen som upprättades efter makens död bland annat läsa att det fanns sex svarta ekstolar, vilket var en oerhörd lyx på den tiden. Som jämförelse kan nämnas att Stockholms slott vid samma tid hade tolv stycken stolar. Här nämns också flera klockor, en boksamling, brädspel, smyckeskrin med guldarmband och pärlhalsband. I huset fanns också silver (närmare 28,5 kilo!) fat med graverade vapen, lakan och damastdukar.
Iver Huitfeldt
År 1651 återstod av familjen Huitfeldt Dyre nu bara Margareta och sonen Iver 7 år. Vid 12 års ålder skickas Ivar till Sorö riddarakademi på Själland, samma skola som hans far gått på. Efter sin utbildning där, undervisades han hemma på Sundsby innan det var dags för honom att ge sig ut på bildningsresa i Europa. Resan gick via Amsterdam, London, Paris och genom Frankrike ner mot Montpellier. I Montpellier studerade han bland annat matematik men var tvungen att avbryta sina studier när han insjuknade i feber. Den 14 augusti 1663, efter tre veckors sjukdom dog den unge Ivar endast 19 år gammal. På sin sjukbädd uttryckte han en önskan om att hans mor skulle donera pengar till fattiga skolbarn i Bohuslän som ville studera.
Donationen
Man kan förstå Margaretas förtvivlan när hon tar emot budet om sonens död. Hon har ingen arvinge kvar i livet. Hon beslutar att möta sonens önskan om en donation och strax efter sonens begravning har hon testamentet klart. Avsikten med donationen var att studiebegåvade pojkar som bodde i Bohuslän skulle få hjälp med att studera vid gymnasiet i Göteborg. Donationen skulle räcka till 30 pojkar som skulle få fri mat och boende. Testamentet skulle börja gälla när Margareta själv avlider. Donationen är den näst största som någonsin gjorts i Sverige, den största gjordes 1624 av Gustav II Adolf till Uppsala universitet.
Margareta levde i ytterligare 20 år efter sonens död och fortsatte att förvalta sina egendomar. När hon gick bort 1683 hade hon utökat sina egendomar till över 600 gårdar som sträckte sig över större delen av Bohuslän. Testamentet har gjort att Margareta och Iver blir ihågkomna för evigt.
Det Hvitfeldtska gravkoret
I Valla kyrka kommer du historien om Margareta Huitfeldt riktigt nära. I gravkoret som hon själv lät färdigställa vilar hon nu tillsammans med maken Thomas, sonen Iver och de två småbarnen. Känn historiens vingslag när du går bakom den ornamenterade dörren och stiger in i koret där de fem kistorna finns.
Den förnämliga altaruppsatsen som finns i kyrkan är en gåva från Margareta Huitfeldt 1663. Den är utförd av altarskulptören Hans Swandt.
Tjörns kommun värnar om historien
Under 300 år arrenderades säteriet ut till privatpersoner. Vid försäljningen av säteriet 2003 var stiftelsens önskemål att det gjordes tillgängligt för allmänheten och Tjörns kommun köpte säteriet. 2006 öppnades Sundsby säteri som ett besöksmål för allmänheten. Kommunen ser Sundsby säteri som en viktig plats ur flera perspektiv:
- ett kulturarv med en unik historia
- besöksmål med flera inriktningar
- natur- och vandringsleder som främjar friluftslivet
Margaretapriset
I samband med Margareta Huitfeldts 400-årsjubileum instiftade Tjörns Kommuns Margaretapriset. Priset delas ut till en kvinnlig företagare från Tjörn till Margaretas Huitfeldts minne i samband med Margaretadagen den 20 juli på Sundsby Säteri.
Att instifta en pris till minne av Margareta Huitfeldt kan för den historiskt kunnige verka som något av en paradox. Margareta var känd för att vara skoningslös och i bland rent av elak och för att driva sitt företag med järnhand. Men det finns även en annan sida av Margareta, då hon även beskrivs som målmedveten och viljestark. Margareta var också en företagsledare i en tid då kvinnors plats främst var någon annanstans än i styrhytten.
Varje år utser därför Tjörns kommuns arbetsutskott en kvinnlig företagare till vinnare av Margaretapriset, utifrån inkomna nominieringar från allmänheten. Vinnaren ska vara en förebild för andra företagare och verka för Tjörns hållbara utveckling och tillväxt.