14 mar - 16 mar

  • Evenemang
  • Uttryckt! – På Tjörn är ordet fritt, hela programmet

Om evenemanget

Tid

torsdag 14 mars

fredag 15 mars

lördag 16 mars

Plats

Tjörn

Uttryckt! – På Tjörn är ordet fritt, hela programmet

Välkomna till festivalen Uttryckt! 

Under tre dagar (och lite till) kan du gå på föreläsningar, konserter, utställningar och mycket mera. Nedan ser du programmet dag för dag. Det mesta är gratis men många programpunkter är populära så glöm inte att boka din plats! 

Utställning: Amatörsalong

Redan 10 februari öppnar utställningen med verk av amatörkonstnärer i konstrummet i Skärhamns bibliotek. Välkommen in och se deras talangfulla verk! Alla amatörkonstnärer som är över 18 år har blivit inbjudna att delta i utställningen. Den pågår till den 16 mars.

12 mars (tjuvstart) kl 19 En poesiföreställning från Riksteatern med Lo Ragnar och Nino

Plats: Billströmska folkhögskolan

Vi tjuvstartar festivalen Uttryckt med de prisbelönta poeterna Lo Ragnar Lindström och Nino Mick. De kommer att framföra sin poesi till nyskriven musik i en föreställning som redan fått strålande recensioner. 

Mer information och biljettlänk

Torsdagen 14 mars

Unga uttryck Ord från ungdomar på Tjörn (digitalt)

En montagefilm om våld och att drömma om en bättre värld. Under temaveckan Fri från våld fick ungdomar på Tjörn skriva texter utifrån teman. Texterna har sedan bearbetats av scenkonstgruppen och fotogruppen på Delta och blivit ett montage av text, film och foton. Den första i en serie av tre kortfilmer. De övriga filmerna släpps den 15/3 och den 16/3.

Mer information och länk till filmen

17.30  Föreläsning: Brottsplats skolan med Vesna Prekopic

Plats: Häggvallbiblioteket, Höviksnäs

Vesna Prekopic skriver återkommande för DN Kultur och är aktuell med reportageboken Brottsplats: Skolan som belyser våldet från elever mot personal i skolan. 

Mer information och bokningslänk

19.00 Filmvisning – Persepolis (FULLBOKAD)

Plats: Delta, Skolgatan 15, Skärhamn

Teheran 1978. Marjane är åtta år gammal och funderar över framtiden, älskad av sina moderna och kultiverade föräldrar och har en speciell kärlek till sin mormor. Bakom sin slöja fantiserar Marjane om ett liv som revolutionär. 

Mer information och bokningslänk

Fredagen 15 mars

Unga uttryck – Musik möter spelkultur (Digital)

En kortfilm om när musik, spel och teknikintresse möts under Deltas tak. I en serie kortfilmer kommer ungdomar från Tjörn att berätta om sitt skapande i olika uttryck. Alex Olsson är 20 år. Han har sedan barnsben varit med i Deltas verksamheter där han spelat gitarr och varit med i uppstarten av gaming. Alex är ung ledare och har hjälpt till att arrangera lan och andra aktiviteter för ungdomar. I filmen får du höra om både hans musik- och teknikintresse.

Plats: https://www.youtube.com/tjornskommun

13.00 Barnteater (4–9 år): Under regnbågen

Plats: Kommunhuset, Skärhamn

Välkommen till Markatta musikteaters egen TankeSmedja där vi vänder och vrider på ord och toner. Följ med på en TankeGång bland ordspråk och melodifantasier.

Mer information och biljettlänk

14.00 Sagoläsning - kom och lyssna på Tjörnbarnens egna sagor

Plats: Skärhamns bibliotek

Under sportlovet fick barnen på fritids möjlighet att i mindre grupper skapa en egen saga tillsammans. Nu presenteras resultatet i form av en sagostund där vi läser de sagor som skrevs.

Ålder: Barn från 3 år. Fri entré

Mer information

15.00 Föreläsning: Hoten mot yttrandefriheten

Plats: Skärhamns bibliotek

Var går egentligen gränsen för yttrandefriheten? En föreläsning med jornalisten och författaren Jesper Bengtsson, tidigare bland annat ordförande för Svenska PEN och Reportrar utan gränser. 

Mer information och bokningslänk

16.30 Tjörnbor berättar på biblioteket

Plats: Skärhamns bibliotek

Kom och lyssna till Lennart Olsson, Ronny Svärd och Bengt-Erik Strandberg från föreningen De seglade för Tjörn när de berättar om händelser från förr.  Eva och Gjert spelar och sjunger. Lyssna, njut och förundras. Kanske vill du själv fylla i någon av berättelserna?

Mer information och bokningslänk

Lördagen 16 mars

Unga uttryck – Dans som uttryck (Digital)

En kortfilm om en uppväxt där dansen har satt spår. I en serie kortfilmer kommer ungdomar från Tjörn att berätta om sitt skapande i olika uttryck. Matilda Jakobsson är 19 år och har i hela sin uppväxt brunnit för dans. Hon har tillsammans med Delta Dance Company vunnit Skapadans, spelat in dansfilmer och stått på många lokala scener. Hör hur detta har präglat henne.

Plats: https://www.youtube.com/tjornskommun

10.00 Föreläsning: Bert Sundström (FULLSATT)

Plats: Kommunhuset, Skärhamn (kaffe och fralla finns att köpa)

Om Rysslands krig och avsaknaden av yttrandefrihet. Så här beskriver han den sista tiden som utrikeskorrespondent i Ryssland innan han lämnade landet för gott 2023: ”Det gick inte att jobba som journalist i Ryssland längre. Propagandan vände och vred på precis allting. Kriget var inget krig utan en militär specialoperation. Upp var ner och ner blev upp ... jag kände mig som Alice i Underlandet."

Mer information och bokningslänk

12.00 Bland drakar och dragqueens

Plats: Skärhamns bibliotek

Lyssna, bli förtrollad och var med när Björta kommer och håller i en färgsprakande konfettibomb där dragshowens glamour möter sagornas värld. Det blir ett unikt möte som lockar till läsande och visar att alla människor får vara som de vill. Med teatersällskapsets egenskrivna, lekfulla nytolkningar av klassiska sagor, blandas glitter, glädje, spänning och humor, men också allvar och eftertanke om vikten av att vara snälla mot varandra. Ta på det finaste du ha eller klä ut dig. Låt dig glittra, skina och vara med!

Mer information och bokningslänk

13.00 Finissage - Djur och odjur 

Plats: Sundsby säteri

Detta kollektiva broderi är skapat under coronavåren och sommaren 2020. Deltagarna, spridda över hela Sverige, fördes samman på internet och skapade över 600 broderier på temat djur & odjur. Under utställningsperioden har även Tjörnbor fått delta och gjort egna djur och odjur till utställningen, så nu är det dags för finissage! Cider och salta pinnar utlovas. Elever från kulturskolan kommer också uppträda på finissagen 12.30!

14.30 Öppen scen för poeter och lyrik

Plats: Skärhamns bibliotek

Läs upp din dikt, vers, novell, monolog eller gör din egen performance! Välkomna till vår första Öppna Scen för textburen konst, performance och impro på Tjörn! Så har du någon dikt ur din favoritdiktsamling, dagbokstexter du en gång skrivit, en performance, ett utdrag ur en pjäs, en improvisation eller vad som helst i textväg (eller utan text) liggande hemma är du/ni välkomna att komma och läsa högt och uppträda på den öppna scenen.

Mer information

18.00 Konsert med dikter av Tomas Tranströmer

Plats: Hotell Nordevik (med möjlighet att beställa mat och dryck)

Hemligheter på vägen, en konsert med gruppen ORD. Pianisten Karin Johansson har tonsatt några av Tomas Tranströmers dikter för sin grupp ORD. Det är röst, blås och bas i olika fria samtal runt pianot. Karin Johansson och hennes fyra medmusiker lyssnar sig fram med en finkalibrerad närvaro, ofta med helt fri improvisation. De hjälper oss som lyssnar att stanna upp, se och just lyssna.

Mer information och bokningslänk

 

 

Arrangör

Tjörns kommun

471 93 Tjörn
Sverige

isabelle.felczak@tjorn.se
+46304601010

Upptäck fler evenemang

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Hitta till oss

Tjörns turistbyrå

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Kulturskolan Delta
Kultur- och fritidscentra

Kultur- och fritidscentra
Häggvallskolan

Höviksnäsvägen 1
471 70 Höviksnäs

Kontakta oss

Kulturlotsen

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet