23 jun - 5 sep

Om evenemanget

Tid

onsdag 23 juni

torsdag 24 juni

fredag 25 juni

lördag 26 juni

söndag 27 juni

måndag 28 juni

tisdag 29 juni

onsdag 30 juni

torsdag 1 juli

fredag 2 juli

lördag 3 juli

söndag 4 juli

måndag 5 juli

tisdag 6 juli

onsdag 7 juli

torsdag 8 juli

fredag 9 juli

lördag 10 juli

söndag 11 juli

måndag 12 juli

tisdag 13 juli

onsdag 14 juli

torsdag 15 juli

fredag 16 juli

lördag 17 juli

söndag 18 juli

måndag 19 juli

tisdag 20 juli

onsdag 21 juli

torsdag 22 juli

fredag 23 juli

lördag 24 juli

söndag 25 juli

måndag 26 juli

tisdag 27 juli

onsdag 28 juli

torsdag 29 juli

fredag 30 juli

lördag 31 juli

söndag 1 augusti

måndag 2 augusti

tisdag 3 augusti

onsdag 4 augusti

torsdag 5 augusti

fredag 6 augusti

lördag 7 augusti

söndag 8 augusti

måndag 9 augusti

tisdag 10 augusti

onsdag 11 augusti

torsdag 12 augusti

fredag 13 augusti

lördag 14 augusti

söndag 15 augusti

måndag 16 augusti

tisdag 17 augusti

onsdag 18 augusti

torsdag 19 augusti

fredag 20 augusti

lördag 21 augusti

söndag 22 augusti

måndag 23 augusti

tisdag 24 augusti

onsdag 25 augusti

torsdag 26 augusti

fredag 27 augusti

lördag 28 augusti

söndag 29 augusti

måndag 30 augusti

tisdag 31 augusti

onsdag 1 september

torsdag 2 september

fredag 3 september

lördag 4 september

söndag 5 september

Plats

Tjörn

Upplevelsernas Tjörn

Här har vi samlat flera blandade tips för er som vill uppleva Tjörn. Både äventyr och mer stillsamma aktiviteter som ändå ger stora upplevelser!

Paddla kajak eller testa SUP-bräda

Kajakpaddling kan väl vara en kul grej att testa tillsammans? Det finns kajakuthyrning på ön där ni också kan boka en introduktionskurs.

Eller varför inte testa en SUP-bräda (stand up paddle) , där du står upp på en bräda och styr framåt med en lång paddel. Det är lätt att testa en SUP, bara att kliva på från grunt vatten eller från en brygga och börja paddla.

Är ni redan inbitna paddlare och kommer med egen kajak finns det många vikar och skär att upptäcka längs Tjörns kuster. Inte bara kala klippor i väster, utan också den grönare skärgården i Stigfjorden eller längre in i Hakefjorden.

Finessen med en kajak är att du kan komma in i grunda vikar, där vanliga båtar inte kan gå. Då är chanserna större att ni hittar era alldeles egna havsvikar och får uppleva västerhavet från första parkett.

Klättra i berg

Hur länge sedan var det du klättrade i bergen? När barnfötterna tog sig fram på hällar och hittade sina ställen att få fäste? Tjörn är fullt av berg att klättra i, från nybörjare till avancerade klättrare. Egentligen är det bara att ge sig uppåt - du hittar alltid en väg ner? Varför inte börja med Tjörns högsta berg Vetteberget, förmodligen också Tjörns mest lättklättrade berg?

Vetteberget

Tjörnehuvud i Rönnäng är Tjörns näst högsta berg. Berget är lite brantare än Vetteberget, men det är ändå rätt så lätt att ta sig upp. På toppen blir du belönad med utsikt över öarna och skärgården, till Marstrand och Pater Noster längst ute vid horisonten. Enklast är att följa markeringarna från bryggan vid Kalvesund.

Svårare klättring. Du kan också låta själva klättringen spela huvudrollen och utmana kompisarna till en större strapats.

Klätterplatser på Tjörn

Klättring utomhus – en vägledning från Svenska klätterförbundet. 

Konstrunda med offentlig konst

En konstvandring på Tjörn kan du göra när du vill. Börja med porten till Tjörn (efter Tjörnbroarna) med fast mark under fötterna och avsluta på Klädesholmens klippor med saltstänk och horisont.

Konstrundan, Tjörn

Måla akvarell

Prova på akvarellmålning i Nordiska Akvarellmuseets öppna verkstad.

Nordiska akvarellmuseet

Gå rakt in i skogen och upptäck nya marker

Det är inte så troligt att du går vilse i skogarna på Tjörn, så vi föreslår en annorlunda utflykt. Packa matsäcken och stanna vid en skog du tycker ser intressant ut. Sakta ner på tempot - upptäck och förundras! Kanske hittar du några bär eller lite svamp att ta med dig? Eller så njuter du bara av suset, fågelsången eller kanske är det alldeles tyst!

Allemansrätten - inte störa, inte förstöra 

Upplev skärgården - med fiske och bad

Vill du se skärgården utanför Tjörn från en annan vinkel än från badstranden? Att uppleva hur det känns när makrillen nappar eller höra swooshet från båtens vågor när ni plöjer fram mellan holmarna? Kanske kan ni stanna vid en egen vik och ta ett dopp innan båten tar er tillbaka i land.

Fjordguiderna

Cykla konstleden – Island of Art

Konstleden mellan Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn och Pilane skulptur bjuder inte bara på ett Sveriges vackraste kulturlandskap. Har ni tur händer det kanske något "konst-igt" . Håll utkik här i evenemangskalendern för det kan bli både körsång, dans eller spännande konserter längs vägen.

Framme vid Pilane skulptur går ni på historisk mark bland bronsåldersgravar, betande får och skulpturer av världskonstnärer.

Konstleden är en 12 kilometer lång sträcka enkel väg - om ni vill cykla en kortare sträcka är ett tips att i stället utgå från Säbygårdens parkering.

Tjörn - island of art

Om ni inte har med egna cyklar, finns det cyklar att hyra i Tjörns turistbyrå i Skärhamn.

Vandringslederna – gå allihop!

Om du ännu inte gått alla Tjörns vandringsleder tycker vi du ska utmana familjen och gå alla! De erbjuder alla sin unika typ av natur. Eller vad sägs om slåtterängar på Härön, grottor på Sundsby, strandängar vid Säby, klipphällar på Vetteberget eller mufflonfår på Dyrön? Du kommer att uppleva storslagen utsikt, bokskogar, historiska lämningar, hagmarker, skalbankar och mycket mer!

Här har du hela listan med Tjörns vandringsleder!

Åk ut till Pater Noster och fika vid horisonten

Långt ute i havsbandet, har fyren Pater Noster stått i över 150 år och lotsat sjöfarare genom de farliga Pater Noster-skären. Idag är fyren och ön Hamneskär ett populärt besöksmål, åtminstone när det inte blåser. Den lilla hamnen har plats för några gästbåtar och på ön finns kafé och restaurang. Det går också att gå upp i fyren och beundra utsikten över västerhavet. Om du inte kommer i egen båt, har hotellverksamheten egna turer med ribbåtar från Rönnäng och Marstrand. Fråga Tjörns turistbyrå (se kontaktuppgifter längst ner) om vilka möjligheter som finns.

Pater Noster

Arrangör

Kultur- och fritidsförvaltningen, Tjörns kommun

Tjörn
Sverige

turistbyran@tjorn.se
+46304601016

Upptäck fler evenemang

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Hitta till oss

Tjörns turistbyrå

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Kulturskolan Delta

Södra Skolgatan 15
471 32 Skärhamn

Häggvallskolan

Höviksnäsvägen 1
471 70 Höviksnäs

Kontakta oss

Kulturlotsen

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet