Avgifter och regler för förskola
Har du barn i förskola behöver du betala en avgift för platsen. Hur hög avgiften är beror på hushållets sammanlagda månadsinkomst, antalet barn och åldern på barnen.
Vad kostar det?
Barnomsorgsavgiften, det vill säga avgiften för förskola utgår från hushållets sammanlagda bruttoinkomster.
När du tackar ja till en plats, ska du lämna uppgifter om hushållets bruttoinkomst. Om inkomsten ändras, måste du meddela det så snart som möjligt. Om du inte lämnar inkomstuppgifter, får du betala den högsta avgiften enligt maxtaxan. Avgiften betalas från första dagen, året runt, även under lov och semester.
Tjörns kommun tillämpar maxtaxa för förskolan. Regler och avgifter gäller för alla som har barn i förskolan. Avgifterna justeras varje år.
Om hushållet har en inkomst på 59 440 kronor i månaden eller mer, betalar du maxavgiften, 1 783 kronor.
Föräldrar med flera barn betalar full avgift för det yngsta barnet. Avgiften minskar för äldre syskon enligt tabellen nedan, och för det fjärde barnet är det ingen avgift. Det yngsta barnet räknas alltid som barn nummer ett, och endast de barn som har barnomsorg räknas.
Barn | Oavsett antal timmar per vecka | Maximalt avgiftstak per månad |
---|---|---|
Barn 1 | 3 % | 1 783 kronor |
Barn 2 | 2 % | 1 189 kronor |
Barn 3 | 1 % | 594 kronor |
Barn 4 | Ingen avgift | – |
Från och med höstterminen det år ditt barn fyller tre år har barnet rätt till en avgiftsfri plats i förskolan, också kallat allmän förskola.
Platsen omfattar 525 timmar per år, vilket motsvarar 15 timmar per vecka och följer skolans läsårstider.
Du måste själv ansöka om avgiftsfri plats för ditt barn. Det gör du via appen Edlevo. Du behöver ansöka om avgiftsfri plats senast två månader innan du vill att den avgiftsfria platsen ska starta.
Om ditt barn är över tre år och går mer än 15 timmar i veckan debiteras du enligt taxan, men avgiften minskas med 12,5 procent.
Om du är föräldraledig med ett yngre barn, har ditt äldre barn rätt att gå i förskolan 15 timmar per vecka. Om ditt barn är yngre än tre år betalar du fortfarande fullt för placeringen, trots minskad vistelsetid.
Du behöver meddela oss om den förändrade vistelsetiden genom att kontakta barnomsorg@tjorn.se i god tid innan ändringen ska ske. Om du behöver stöd och råd kan du alltid kontakta handläggare för att få hjälp.
Bra att veta
- De första 14 dagarna efter att ett syskon föds får det äldre barnet behålla sina vanliga tider i förskolan.
- Från höstterminen det år ditt äldre barn fyller tre år kan platsen bli avgiftsfri.
De vårdnadshavare som är aktivt arbetssökande har rätt till förskola 15 timmar per vecka. När förhållanden varaktigt förändras, till exempel genom att arbete eller studier påbörjas, ska vårdnadshavaren omgående göra en schemaändring och meddela förskolan eller handläggare om förändringen.
Lämna inkomstuppgift
Eftersom avgiften är inkomstbaserad ska du lämna korrekt inkomstuppgift. Har du inte lämnat någon inkomstuppgift, betalar du automatiskt den högsta avgiften. Om din inkomst förändras ska du anmäla inkomstuppgift på nytt, då felaktiga uppgifter eventuellt innebär att du betalar fel avgift.
Avgiften för förskolan beräknas utifrån hushållets gemensamma inkomst före skatt. Avgiften beräknas i procent på månadsinkomsten före skatt.
I ett hushåll ingår alla som är folkbokförda på samma adress. Du lämnar inkomstuppgifter via Edlevo.
Allt som är skattepliktigt räknas som inkomst:
- Lön och andra ersättningar i anslutning till anställning
- Föräldrapenning/sjukpenning/sjukersättning
- Arbetslöshetsersättning/KAS/aktivitetsersättning/aktivitetsstöd
- Utbildningsbidrag avseende arbetsmarknadsutbildning
- Skattepliktiga pensionsförmåner (inte barnpension)
- Familjebidrag (ekonomisk hjälp vid militärtjänstgöring)
- Vård av fosterbarn (den skattepliktiga delen)
- Vårdbidrag för barn med funktionsnedsättning (den skattepliktiga delen)
- Arvoden, skattepliktiga naturaförmåner
- Skattepliktig livränta
- Inkomst beskattad i utlandet
- Övriga inkomster
Exempel på vad som inte räknas som inkomst
- Barnbidrag
- Bostadsbidrag
- Ekonomiskt bistånd (socialbidrag)
- Studielån och studiebidrag
- Underhållsbidrag och underhållsstöd
- Etableringsersättning
Hur betalar jag?
Avgiften debiteras 12 gånger om året, från och med den dag platsen står till förfogande och så länge platsen är tecknad. Avgift debiteras även vid ledigheter så som sjukdom, lov, semester samt under uppsägningstiden som är 2 månader.
Du betalar din faktura enkelt med autogiro eller e-faktura.
Delad faktura
I de fall vårdnadshavare har gemensam vårdnad och barnet har växelvis boende kan vårdnadshavarna välja om de vill ha en gemensam eller delad faktura. Då blir vårdnadshavarna var för sig platsinnehavare och var och en ansvarar för sin del av avgiften.
Du kan ansöka om delad faktura genom att kontakta barnomsorg@tjorn.se.
Avgiftskalkylator
Kalkylator för att beräkna din avgift
Total avgift: 0 kr per månad
Börja med att skriva in hushållets totalta bruttoinkomst per månad. Sedan väljer du "Lägg till barn". Där väljer du om barnet går i förskola, eller om barnet har rätt till allmän förskola*.
Kolumnen "Upp till 15 timmar" går inte att välja när du väljer "Förskola". Detta är för att du betalar för platsen och inte antal timmar. Om du i stället väljer "Allmän förskola" kan du välja om barnet går under eller över 15 timmar. Om barnet går 15 timmar eller mindre så är det ingen avgift för allmän förskola, men om barnet går över 15 timmar per vecka så debiteras man enligt taxan med en reducering.
*Från och med höstterminen det år barnet fyller tre år har barn rätt till en kostnadsfri plats i förskolan enligt Skollagen (8 kap. 4 §). Platsen omfattar 525 timmar per år, vilket motsvarar 15 timmar per vecka och följer skolans läsårstider.
Förskolorna på hela Tjörn samordnar verksamheten i fyra veckor under sommarperioden vecka 28–31. Under skolans jullov kan samordning av förskolorna ske.
Förskolorna har fyra kompetensutvecklingsdagar för personalen per år då förskolan är stängd. Om vårdnadshavarna inte kan ordna barnomsorg själv dessa dagar kan alternativ erbjudas. Ingen avgiftsreducering ges vid dessa dagar.
Om du som vårdnadshavare har semester eller är ledig på annat sätt ska barnet vara hemma hos dig. Vi erbjuder inte barnomsorg under tiden som du själv är ledig. Du betalar för platsen oavsett om platsen nyttjas eller inte, exempelvis under semester. Särskilda regler gäller för barn med långvarig sjukdom.
Om ditt barn är sjukt ska hen stanna hemma. Vi kan inte ta emot sjuka barn till våra verksamheter.
Vi följer de råd och rekommendationer kring infektioner i förskolan som är utgiven av barnhälsovården i Västra Götalands län. De finns att hämta på förskolan och på 1177 Vårdguidens webbplats.
Om det finns behov av barnomsorg utanför förskolans ordinarie öppettider kan omsorg på obekväm tid sökas. Ansökan utreds och bedöms individuellt. Ett beslut om beviljad omsorg på obekväm tid gäller i 6 månader därefter görs en ny ansökan. Barnomsorg på obekväm arbetstid avser följande tider: vardagar klockan 18.30-22.00 och helger klockan 06.30-22.00.
Ansök om barnomsorg på obekväm arbetstid Pdf, 840 kB.
Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid Pdf, 276 kB.
Frågor om avgift och fakturabelopp hänvisas till:
barnomsorg@tjorn.se
Frågor om fakturan är betald, om du har tappat bort fakturan eller om du behöver OCR-nummer hänvisas till:
Soltak AB (knappval 3)
010-33 13 000
Både förskola och barnomsorg kan bedrivas som enskilda verksamheter. Det betyder att kommunen inte är huvudman och heller inte juridiskt ansvarig för verksamheten. På Tjörn är det barn- och utbildningsnämnden som fattar beslut om godkännande och även rätt till bidrag.
Självservice
Unikum
Länkar till externa webbplatser
Skollag kap 29 (2010:800) | Sveriges riksdag (riksdagen.se)
Skollag kap 8 (2010:800) | Sveriges riksdag