Tjörn kommuns logga, till startsidan
Äldre person med mobiltelefon

Hjälpmedel och digital teknik

Alla, oavsett ålder, ska ha möjlighet att leva ett aktivt, självständigt och meningsfullt liv. Med rätt verktyg och stöd kan du fortsätta att göra det du älskar, behålla kontakten med vänner och familj, och njuta av en hög livskvalitet.

Här kan du läsa om olika typer av hjälpmedel som du själv kan köpa för att underlätta vardagen. Från enkla och praktiska lösningar för hemmet till mer avancerad digital teknik som kan hjälpa dig att kommunicera, navigera och hantera vardagssysslor. Små anpassningar gör stor skillnad och kan skapa en friare och tryggare tillvaro.

Vissa hjälpmedel och digital teknik kan du se och prova i välfärdsbiblioteket som du kan läsa mer om nedan. Viss digital teknik eller hjälp kan du ansöka om eller få från kommunen men de flesta produkter köper du själv. Klicka på plusrubrikerna nedan för att läsa mer.

Du kan även kontakta din vårdcentral för information om hjälpmedel som de förskriver.

Vill du prova en robotdammsugare, en medicinpåminnare eller kanske en nattlampa som sätts på när du går upp ur sängen? I välfärdsbiblioteket får du möjlighet att se vilka olika digitala hjälpmedel som finns. Några av dem kommer du att ha möjlighet att låna hem, precis som på ett bibliotek. Läs mer om välfärdsbiblioteket här.

Digital Fixare är en tjänst för dig som fyllt 67 år och som behöver hjälp och stöd med vardagstekniken. Vår digitala fixare kommer hem till dig och kan dels hjälpa dig med teknisk utrustning och digitala tjänster, men kan också hjälpa dig lära dig nya saker så som att skaffa Mobilt BankID, handla på internet eller ringa bildsamtal.

Exempel på vad den digitala fixaren kan hjälpa dig med:

  • Hantera en mobiltelefon
  • Hantera en dator
  • Hur du kan skaffa internet
  • Hur du skaffar ett Mobilt BankID
  • Hur du utan kostnad kan ringa samtal med ljud eller bild via internet
  • Hur man kan handla hem varor från internet
  • Hur man betalar räkningar på internet
  • Hur du kan skaffa konto på sociala medier för att hålla kontakten med familj och vänner

Läs mer om digital fixare här.

Trygghetslarm

Med ett trygghetslarm kan du komma i kontakt med personal vid oförutsedda situationer, till exempel om du faller eller blir sjuk. Trygghetslarmet är helt digitalt och är anslutet till larmcentral. Du ansöker hos kommunen om ett trygghetslarm. Läs mer om trygghetslarm och hur du ansöker här.

Om du inte vill ha trygghetslarm från kommunen finns det larm som går att köpa själv. För att köpa en privat larmtjänst tar du direkt kontakt med leverantör eller återförsäljare.

GPS-larm

Om man kan är det viktigt att man kommer ut och rör på sig och tar dagliga promenader. Att känna sig trygg i att hitta hem, är ofta en förutsättning för att våga sig ut och lämna hemmet. Med dagens smarta mobiltelefoner finns det GPS-tjänster ”dela plats” som möjliggör att veta var en person befinner sig om man tillåtit den tjänsten. De som inte har eller klarar av en sådan telefon kan istället vara hjälpt av någon typ av GPS-klocka med larm.

Kommunen beviljar GPS-larm för personer med demensdiagnos, personer som inte kan larma själva vid fall eller aktiva personer. Läs mer om GPS-larm och hur du ansöker här.

Det finns också olika typer av GPS-larm utrustade med flera smarta funktioner som går att köpa själv. Till exempel så finns det sulor man kan sätta i skorna som aktiveras när användaren rör på skon och meddelar anhöriga om användaren passerar utanför ett förutbestämt trygghetsområde

Trygghetskamera

Trygghetskamera är en tillsynstjänst som innebär att istället för att du får besök i hemmet så sker tillsynen via kameran. Det sker till exempel om du behöver tillsyn på natten. Då slipper du bli störd nattetid men får ändå tryggheten som en tillsyn innebär. Läs mer om trygghetskamera här.

För dig som inte kan inhandla dagligvaror och inte har någon som kan hjälpa dig finns möjlighet att göra digitala inköp. Du kan få hjälp av hemtjänsten eller den digitala fixaren att lära dig hur du gör. Läs mer om digitala inköp här.

För att hålla reda på dina saker kan smarta produkter som keyfinders "nyckelfinnare" hjälpa dig hitta snabbt. Sätt en nyckelring på dina nycklar, mobil eller plånbok och använd en färgkodad fjärrkontroll för att få en ljudsignal.

Det finns också lösningar som är kopplade till en app som spelar upp ljud eller visar var föremålet senast var.

Om du har svårt att resa dig upp finns det hjälpmedel och möbler som kan underlätta uppresning. Möbler med stadiga och långa karmar gör det lättare att skjuta ifrån och få stöd när du sätter dig eller reser dig. Om en stol är för låg kan en förhöjningsdyna vara ett bra alternativ. För extra hjälp finns även fåtöljer med viktanpassade fjädrar eller elektriska varianter som gör uppresning enklare. Om du behöver ta med dig uppresningshjälpen på resa finns en mobil, luftpumpad variant som passar både stol, fåtölj och soffa, och som enkelt packas ner i en väska.

Med en samtalsförstärkare kan du förstärka samtalet samtligt som störande bakgrundsbrus reduceras. Justera volym och samtalston. Det finns möjlighet att välja att lyssna med hörlurar eller hörapparater. Via bluetooth kan den kopplas till tv, mobil eller surfplatta.

En läkemedelsautomat hjälper dig att ta rätt läkemedel vid rätt tidpunkt. På angiven tid matar läkemedelsautomaten fram läkemedel och påminner dig om att det är dags att ta den. Läkemedelsautomaterna kan också kommunicera med ansvarig personal och till exempel meddela om den enskilde inte tagit sina läkemedel. Du får en ökad trygghet och självständighet i vardagen. Läs mer om läkemedelsautomat här.

En nattlampa ger trygghet och ökar säkerheten när du går upp på natten. Det finns olika lampor. Det finns nattlampor som tänds automatiskt när det blir mörkt och ger ett mjukt LED-ljus i sovrum och hall, vilket kan minska risken för fall. Det finns också automatiska nattlampor som aktiveras av en sensor under madrassen när du kliver ur sängen och tänder lamporna i sovrummet, hallen och badrummet för att lysa upp vägen.

Smart belysning är ett användbart hjälpmedel, då det gör det lättare att kontrollera ljuset utan att behöva gå upp. Med en app, fjärrkontroll eller röststyrning kan du justera ljusstyrkan och tända eller släcka lamporna direkt från sängen eller fåtöljen. Det finns också rörelsestyrda lampor som kan hjälpa i vardagen.

Med fjärrströmbrytaren kan du tända och släcka belysningen med fjärrkontroll istället för att famla efter lysknappen. Fungerar även till andra apparater, t ex kaffebryggaren.

Ljus med fjärrkontroll är både brandsäkra och enkla att tända och släcka.

Har du svårt att ta på dig strumpor eller att knäppa knappar? Det finns hjälpmedel som kan underlätta för dig.

Använd en knappknäppare med stort och ergonomiskt grepp för att knäppa knappar på skjortor och andra klädesplagg.

Ett förstorat blixtlåsgrepp gör det enklare att dra en dragkedja.

Med en strumppådragare kan du smidigt få på dig strumporna även om du har svårt att böja dig.

En brandvarnare med ljussignal är bra för dig med nedsatt hörsel. Förutom ljudlarmet blinkar ett starkt ljus, så att du lättare kan upptäcka brandlarmet och reagera snabbt.

Se och känn vad andra hör. Ett varselblivningssystem med ljus och vibration kan skapa uppmärksamhet på de ljud som man inte hör. Systemet kan kopplas till dörrklocka, telefon, babyvakt och brandlarm.

Hjälpmedel i form av städredskap med teleskopskaft gör det enklare att städa utan att behöva böja sig eller sträcka sig. Dessa redskap, som dammvippa, mopp eller fönsterputsare, kan justeras i längd för att passa din höjd och behov. Det gör städningen mer bekväm och skonsam för kroppen, särskilt för personer med nedsatt rörlighet.

Röststyrda enheter kan vara till stor hjälp i vardagen. De kan hjälpa till att styra belysning, spela musik, påminna om medicinering eller hålla kontakt med nära och kära genom samtal och videomöten. Med ett enkelt kommando får du hjälp utan att behöva röra på dig.

Smarta lås ger ökad säkerhet och bekvämlighet. Du kan låsa och låsa upp dörren via en app eller med ett nyckelkort, vilket gör det lättare att komma in i huset utan att behöva fumla med nycklar. Smarta dörrkikare gör det också möjligt att se vem som står utanför dörren innan du öppnar, vilket ökar tryggheten.

Smarta telefoner och surfplattor har blivit allt mer användarvänliga och kan vara ett bra sätt att hålla kontakten med familj och vänner. Många äldre uppskattar enkelheten i dessa enheter, som gör det möjligt att skicka meddelanden, göra videosamtal och till och med ha digitala vårdmöten.

Anpassade köksredskap kan göra matlagningen enklare och mer bekväm, särskilt för den som har svårt att greppa eller behöver extra stöd. Produkter som knivar, saxar, stekspadar, osthyvlar och potatisskalare med ergonomiska handtag minskar belastningen på lederna och underlättar användning. Det finns även hjälpmedel som burk- och flasköppnare för att göra vardagen lättare.

En talande klocka är ett praktiskt hjälpmedel för personer som har svårt att läsa vanliga klockor. Den säger högt vad klockan är, vilket gör det enkelt att hålla koll på tiden utan att behöva titta på en visare eller digital display. Bra för personer med synnedsättning eller för den som vill ha en tydlig tidsangivelse.

Att känna sig osäker kring tid och datum kan skapa otrygghet för personer som upplever svårigheter med detta. Då kan en kalenderklocka som ger extra hjälp att hålla reda på tid och datum vara till stor nytta. Dessa kalenderklockor visar information om tid, datum, veckodag och dessutom en dygnsorientering, dvs. om det är morgon, förmiddag, eftermiddag, kväll eller natt. Med ett klick på skärmen läses informationen upp.

Det finns klockor som visar dagens händelser. Dessa händelser visas då på skärmen i text/bild och med möjlighet till intalade påminnelser på bestämda tider. Anhöriga eller personal kan hjälpa till att hålla kalendern uppdaterad genom fjärrstyrning.

För att förebygga olyckor är halkskydd på golvet och extra handtag i badrummet en bra lösning. Små justeringar som dessa gör det lättare och säkrare att röra sig i hemmet, särskilt i våta eller hala miljöer.


Sidansvarig/Senast uppdaterad 13 mars

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet