Tjörn kommuns logga, till startsidan
Brygga vid stilla vatten

Tjörns kommun klättrar i Aktuell Hållbarhets kommunranking Miljöbästa kommun

Publicerad 27 oktober 2023, kl 13:25

Tjörns kommun klättrar från plats 196 till 156 i tidningen Aktuell Hållbarhets kommunrankning Miljöbästa kommun, som presenterades nyligen.

Det är glädjande att vi klättrar flera placeringar i rankingen, det visar att vi jobbar med rätt saker och att vi blir bättre!
- Amanda Forsman, hållbarhetsstrateg

Det är femtonde året i rad som Aktuell Hållbarhet rankar landets kommuner, baserat på hur väl kommunerna interagerar klimat och hållbarhet på den kommunala agendan. Tjörns kommun har sedan tidigare arbetat med att leva upp till Agenda 2030 i sin verksamhet. Kommunen har också arbetat systematiskt med att bland annat minska klimatpåverkan från offentliga måltider och bevara och återskapa värdefulla ekosystem. Mycket av arbetet med att återskapa värdefulla ekosystem sker inom projektet 8+Fjordar. 

Vi samverkar mycket inom 8+fjordar och arbetar aktivt med att hålla mer vatten i landskapet. Detta genom att både återskapa gamla våtmarker och genom att anlägga nya.
- Emma Johansson, åtgärdssamordnare

Nytt sedan den senaste mätningen är att kommunen har identifierat sitt utsläppsutrymme i förhållande till Parisavtalet i en så kallad koldioxidbudget. Det finns också en plan för laddinfrastruktur och ett politiskt beslut om att ta fram och anta en klimat- och energistrategi. Dessutom har nya kommunala klimatlöften antagits.

Amanda Forsman vill också lyfta fram en annan sak som är viktig i hållbarhetsarbetet, men som inte riktigt kommer fram i enkäten:

Social hållbarhet är en lika viktig del av hållbarhetsarbetet som klimat, energi och miljö är, och inom de områdena gör Tjörns kommun många bra saker!
- Amanda Forsman, hållbarhetsstrateg


Sidansvarig/Senast uppdaterad 2 januari

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet