Tjörn kommuns logga, till startsidan
Brygga vid stilla vatten

Dags att städa kusten!

Publicerad 27 mars 2023, kl 13:20

Den 1 april kommer idrottsungdomar återigen befria Västkusten från skräp inom städprojektet Städa Kust 2023. Under premiärhelgen kommer tusentals ungdomar ge sig ut med sina gula Städa Sverige-säckar för att plocka bort stora mängder av det skräp som plågar Sveriges kust.

Den svenska kusten är fortfarande hotad av stora mängder plastskräp som flyter i land med strömmarna. Men mycket av skräpet kommer också från land och består till stor del av engångsplast. Åar och vattendrag gör att mycket till sist hamnar i havet.

- Det går tyvärr att hitta plast i princip överallt, som i skrevor, vattendrag och på stränder. Därför vill vi tillsammans med idrottsföreningar, näringsliv och kommuner långsiktigt bidra i nedskräpningsfrågan, säger Mårten Heslyk, projektledare Kust på idrottens miljöorganisation Städa Sverige.

Städa Kust går ut på att lokala idrottsföreningar mot ersättning till klubbens eller lagets kassa städar en bestämd kuststräcka i sin kommun. Dessutom genomgår alla deltagare en miljöutbildning inför städningen. Förutom att städningen ger en positiv miljöeffekt på såväl kort som lång sikt, innebär det ett stöd till svensk idrottsrörelse och en investering i ungdomars ansvarstagande för den gemensamma miljön.

Bakom projektet står idrottens miljöorganisation Städa Sverige i samarbete med ett 20-tal västkustkommuner och samarbetspartners.

Städa Kust arrangeras för fjortonde gången och inleds helgen den 1-2 april med kuststräckan Strömstad-Höganäs. Strandstädarsäsongen avslutas sedan under International Coastal Cleanup Day, Strandens Dag, den 16 september.

Förra året blev ett rekordår för Städa Sveriges totala verksamhet med städning i 193 kommuner, 24 553 gula säckar fyllda med skräp, 8,2 miljoner kronor tillbaka till idrotten och totalt 23 966 städande idrottsungdomar.

Länkar

Städa Sverige
Västkuststiftelsen

Kontakt

Mårten Heslyk, projektledare Städa Sverige
070-819 20 64
marten.heslyk@stadasverige.se


Sidansvarig/Senast uppdaterad 27 mars

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet