Tjörn kommuns logga, till startsidan
Brygga vid stilla vatten

Bli sms-livräddare!

Publicerad 9 januari 2023, kl 10:00

Kanske är du en av de tre miljoner svenskar som lärt sig hjärt- och lungräddning? Flera Tjörnbor har redan anmält sig som sms-livräddare. Men det behövs fler!

Om någon i din närhet drabbas av plötsligt hjärtstopp är det du som kan rädda liv.

Varje år drabbas 15 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp. Det tar i snitt 13 minuter för räddningstjänsten att komma fram på Tjörn, 18 minuter för en ambulans. Då är det oftast för sent om ingen påbörjat hjärt- och lungräddning.

Om en person som fått plötsligt hjärtstopp ska räddas tillbaka till livet är det framför allt två saker som är viktiga – att hjärt- och lungräddning sätts in direkt och att en hjärtstartare används för att få igång hjärtat. Ett effektivt sätt att nå personer som kan hjälpa till snabbt är via SMS.

Så här fungerar det

  • Någon har fått hjärtstopp och en nära anhörig har ringt 112. Samtidigt som ambulansen larmas, går larmet till SMS-livräddare inom 500 meter från den sjuke.
  • En SMS-livräddare får larmet på sin mobil med meddelandet: ”Ett misstänkt hjärtstopp har inträffat i din närhet. Är du tillgänglig?” Svarar sms-livräddaren ja kommer meddelandet: ”Bege dig till adress xx och påbörja hjärt- och lungräddning” samt en karta med vägvisning.
  • En annan sms-livräddare i samma område får meddelandet: ”Hämta hjärtstartaren på adress yy och ta dig till adress xx”.
  • I väntan på hjälp får förstås den anhörige instruktioner för hjärt- och lungräddning på telefon.

Så här blir du SMS-livräddare

Ladda ner appen SMSlivräddare för Android eller Apple. Mer information om SMS-livräddning finns på hemsidan

Var finns min närmaste hjärtstartare?

Ladda ner appen Lilla hjärtat

En användbar app att ha i mobilen är också Rädda hjärtat. Här finns steg-för-steg-instruktioner i hur du utför hjärt- och lungräddning. Kom ihåg att även om du inte har utbildning i HLR, är det bättre att försöka göra hjärt- och lungräddning än att inte göra något alls.


Sidansvarig/Senast uppdaterad 9 januari

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet