Tjörn kommuns logga, till startsidan
Brygga vid stilla vatten

Tydlig ökning av covid-19 i Västra Götaland

Publicerad 12 december 2022, kl 08:37

Covid-19 ökar i Västra Götaland. Under vecka 48 konstaterades 806 fall vilket är en tydlig ökning jämför med veckan dessförinnan då 462 fall konstaterades.

En majoritet av de som vårdats på sjukhus i Västra Götalandsregionen med covid-19 har covid-19 som huvuddiagnos visar statistik över den senaste tidens inneliggande. Ju äldre patienten är, desto vanligare är det att covid-19 är orsaken till att sjukhusvård behövs.

Stanna hemma om du är sjuk

Även influensa och RS-virusinfektioner ökar nu i samhället.

– Oavsett vilken av dessa luftvägsinfektioner det handlar om ska man stanna hemma om man är sjuk för att undvika att sprida smitta till andra, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götaland.

Alla över 65 år eller tillhör någon riskgrupp för allvarlig sjukdom och som inte tagit sin påfyllnadsdos under hösten rekommenderas att göra det.

Den som är över 65 år eller tillhör en riskgrupp för att bli allvarlig sjuk i influensa bör även passa på att vaccinera sig mot influensa om man ännu inte gjort det. Det går bra att vaccinera sig mot både covid-19 och influensa samtidigt.

– Detta är ett tydligt tecken på att covid-19 fortfarande är en allvarlig sjukdom och att det är viktigt för alla, men framför allt de äldre, att ha ett gott vaccinskydd och skydda sig mot sjukdomen, säger Marga Brisman, regional pandemisamordnare, Västra Götalandsregionen.

På vårdcentralerna i Västra Götaland är det gratis att vaccinera sig mot influensa för den som tillhör en riskgrupp. För den som bara behöver vaccinera sig mot covid-19 finns tillgängliga vaccinatörer att hitta via samlingssidan på 1177.se.

Äntligen tillsammans

Det är fortfarande viktigt att vaccinera sig mot covid-19 så att vi kan fortsätta vara tillsammans. Vaccin räddar liv.
Se filmklippet "Äntligen tillsammans" nedan.


Sidansvarig/Senast uppdaterad 12 december 2022

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet