Tjörn kommuns logga, till startsidan
Brygga vid stilla vatten

För ett mindre ensamt Västra Götaland

Publicerad 25 oktober 2022, kl 07:49

Vi som människor har över tid utvecklats till sociala varelser, vilket gör att gemenskap, samvaro och nära relationer är viktigt för att vi ska må bra. Vi behöver bli fler som sträcker ut våra händer för ett mindre ensamt Västra Götaland.

Att vara ensam förknippas ofta med att inte ha nära vänner och bekanta, en kärlekspartner eller någon familj att dela sina tankar och känslor med. Att känna ensamhet är också vanligt om man upplever sig annorlunda, inte känner sig sedd eller förstådd eller inte hittar någon mening med livet. Upplevelsen av ensamhet kan vara lika stor vid få sociala kontakter som i ett stort socialt nätverk, i en familj eller i en tvåsamhet. Att känna sig ensam innebär inte att den sociala kompetensen saknas.

Sträck ut din hand

Små saker kan göra stor skillnad för en som känner sig ensam. 9 av 10 håller med om att små stunder av gemenskap, som småprat på bussen eller ett leende, är värdefulla för att minska känslan av ensamhet.

Ställ frågan ”hur mår du?” två gånger.

Som svar på den frågan är det vanligt att få ett ”Jo, det är fint” eller nåt liknande. Men du känner säkert själv igen att det är ett svar man ger lite oavsett hur det är. Så det kan vara bra att fråga en gång till. Kanske lägg till ”nej men på riktigt” innan ”hur mår du?” den andra gången.

Ta första steget till kontakt och berätta att du finns där

Ensamhet kan vara ihopkopplat med andra saker. Till exempel depression eller sorg, sånt som kan få människor att dra sig tillbaka. Så då är det bra om nån annan – till exempel du – tar första steget till kontakt! Smsa eller snapa, ring eller knacka på. Ta kontakt på det sätt som känns bra för dig. Säg att du finns där och försök få igång ett samtal. När hen pratar, avbryt inte. Vänta på din tur. Och vänta inte bara på din tur att prata – utan din tur att svara. Lyssna på vad hen säger!

Häng med på nåt du vet att hen gillar

När du var så bra på att lyssna, kanske hörde du nåt om ett intresse eller två? Använd den kunskapen! Vare sig det är sci-fi, smalfilm eller stickning, ta chansen att connecta. Kanske fråga om hen vill hänga med på nåt event som hör till intresset? Då visar du att du bryr dig. Och kan vara ljuset i ett huvudmörker.

Fråga om hen vill vara med i nåt du gillar

Har du några kul hobbys, kanske en bokklubb, regelbundet träningspass, ta en fika eller nåt annat du gör rätt ofta, varför inte bjuda med hen? Kanske kan du bota nåns fredagsfasa.

Tänk till runt högtider

Jul, eid, pesach, midsommar – högtider är ofta tillfällen där familjer och vänner samlas. Vet du nån som inte har så bra kontakt med sin familj, eller inte har så många nära vänner? Fråga om hen vill vara med i ditt firande. Och skapa minnen i en glädjeglömska!

Bara att vara trevlig räcker långt

Stilla en leendelängtan genom att le mot kassapersonalen. Småprata med grannen. Håll dörren öppen för personen som kommer bakom. Det kan göra jättestor skillnad för en person som känner sig ensam – att känna sig sedd.

Känner du dig ensam?

De allra flesta känner sig ensamma ibland. Vi har samlat lite tips på saker du kan göra, sajter som kan hjälpa och sätt att få stöd. Det kan kännas stelt och svårt att be om hjälp. Det gör inget. Heja dig som vågar!

På sidan för psykisk ohälsa kan du hitta fler nödvändiga länkar och föreläsningar inom ämnet.

Psykisk ohälsa

Hitta andra som delar dina intressen

Tekniken kan hjälpa på traven när du vill hitta nya vänner. Det finns många appar och sajter för just det ändamålet. Exempel på appar är GoFrendly (bara för tjejer), Meetup och Citypolarna. Exempel på andra sajter är Rulla Vagn eller Bej för föräldrar, Nya kompisbyrån eller Kompis Sverige för att sammanföra nya och etablerade svenskar eller Korpen för dig som gillar fysisk aktivitet.

Gå med i en klubb eller gå en kurs

Finns det nåt du alltid velat testa eller bli bättre på? Kanske keramik, matlagning eller franska? Eller om du gillar att läsa, sticka eller spela brädspel. Leta upp en kurs eller klubb som matchar ditt intresse. Där kan du med stor sannolikhet hitta likasinnade och känna gemenskap!

Skriv av dig dina känslor

Att skriva är ett sätt att hantera och sätta ord på vad en känner och tänker. Både att göra det bara för sig själv, som i en dagbok eller sajten Scream into the void, och att göra det för att dela med sig eller hitta likasinnade, som på onlineforum eller sociala medier, kan hjälpa en ta itu med känslan.

Volontära själv

Människor mår bra av att känna sig behövda. Ibland hjälper det att flytta fokus från sig själv till någon annan. Att volontära kan skapa en känsla av sammanhang och meningsfullhet. Du kan hitta olika ändamål att volontära för på till exempel Volontärbyrån.se

Ta kontakt med människor i din omgivning

Utgå från att människor omkring dig vill dig väl. Hälsa, småprata och ha ögonkontakt med andra människor. Bjud en kollega på en kopp kaffe eller en lunch, fråga om grannen vill följa med på en promenad, eller hör av dig till en vän från förr.

Sök professionellt stöd

Professionellt stöd kan hjälpa dig att hantera känslor och tankar. Du kan bland annat få hjälp hos din vårdcentral eller på en ungdomsmottagning om du är under 25 år. På 1177.se finns information om hur du kan söka stöd och hjälp. Längst ned på sidan finns också en länk till en broschyr för dig som känner dig ensam.

Be om hjälp

Prata med en vän eller vänd dig till ett stödforum. Det finns även flera olika tjänster du kan söka dig till om du vill prata med någon anonymt. Till exempel Jourhavande kompis eller Livslinjen för dig under 25 år, Tjejjouren i Väst eller Jourhavande medmänniska.

Länkar


Sidansvarig/Senast uppdaterad 25 oktober

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet