Tjörn kommuns logga, till startsidan
Brygga vid stilla vatten

Känner du till kommunens trygghetspunkter?

Publicerad 29 september 2022, kl 13:57

I Tjörns kommun finns fem trygghetspunkter, särskilda platser som kan användas vid större kriser. Dessa ska kunna fungera som exempelvis evakueringslokaler eller utlämningsställen för dricksvatten vid krissituationer.

Vid en samhällsstörningar som till exempel långvarigt el-avbrott, allvarliga olyckor, oväder eller utrymningsbehov kan det uppstå situationer då människor behöver hjälp med att få information, mat eller komma in och värma sig. För att möta dessa behov har Tjörns kommun planerat för informationspunkter och trygghetspunkter. Men vad är en trygghetspunkt egentligen? Och vad är en informationspunkt?

Trygghetspunkt

En trygghetspunkt är en plats för att få information, men också en plats som ska kunna fungera som en samlingsplats och ge möjlighet till värme, vatten, mat och kommunikation. Om en trygghetspunkt är öppen finns det möjlighet att komma in och få aktuell information, krisstöd, enklare sjukvård, mat, vatten och möjlighet till att larma 112.

Informationen om att en trygghetspunkt är öppen går ut via webbplatsen, sociala medier. Informationen kan även gå ut via tjänsten VMA – Viktigt meddelande till allmänheten. och via Sveriges radio P4. 

Trygghetspunkterna på Tjörn är:

 • Valåsens äldreboende, Lilldalsvägen 1, Kållekärr
 • Kvarnbackens Trygghetsboende, Kvarnbackevägen 4, Rönnäng
 • Häggvallskolan, Höviksnäsvägen 1, Höviksnäs
 • Kommunhuset, Kroksdalsvägen 1, Skärhamn
 • Klövedals äldreboende, Långekärr 13, Kyrkesund

Informationspunkt

En informationspunkt är en plats för att få information, särskilt då övriga informations- och kommunikationskanaler har slutat att fungera. Informationspunkterna kan bemannas av kommunikatörer från kommunen, personer från Frivilliga resursgruppen (FRG) eller andra frivilliga organisationer. Vissa informationspunkter kan vara obemannade och bestå av enbart information/affischer.

Informationspunkterna på Tjörn är:

 • Kommunhuset i Skärhamn, Kroksdalsvägen 1, Skärhamn
 • Åstols handelsbod, Hamnvägen 1, Åstol
 • Handlarn på Klädesholmen, Strandvägen 12, Klädesholmen
 • ICA Nära Dyröboden, Hamnvägen 46, Dyrön
 • ICA Nära Rorsman, Allévägen 5, Rönnäng
 • ICA Supermarket Nordeviks, Kroksdalsvägen 4, Skärhamn
 • ICA Supermarket Runes, Kållekärr
 • ICA Nära Höviksnäs, Höviksnäsvägen 2, Höviksnäs
 • ICA Supermarket Almö Livs, Centrumhuset, Myggenäs
 • Klövedals äldreboende, Långekärr 13, Kyrkesund

Sidansvarig/Senast uppdaterad 3 oktober 2022

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet