Tjörn kommuns logga, till startsidan
Brygga vid stilla vatten

Vinnare av årets hållbarhetspris – Trålverket på Dyrön

Publicerad 1 juli 2022, kl 14:35

Årets hållbarhetspris inom besöksnäringen gick till Trålverket på Dyrön. Priset delades ut fredagen den 1 juli av Ann Haraldsson från Södra Bohuslän Turism, efter att de nominerats av Lena Karlstedt, turistchef i Tjörns kommun.

Vid prisceremonin deltog även Benita Nilsson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Marie Linde vice vd, Fredrik Lindén, vd för Turistrådet samt Lena Karlstedt. Turistrådet Västsverige är initiativtagare till Hållbarhetsklivet, som har till syfte att utveckla en långsiktig hållbar besöksnäring och destinationsutveckling.

Krögarparet, Johanna och Tobias Alsterberg fick ta emot blommor, diplom och 10 000 kronor för sin delvinst. De går sedan vidare till finalen som avgörs den 10 november i samband med Turistrådsdagen i Göteborg. Där representerar de Göteborgsregionen.

Trålverket på Dyrön

Trålverket är drivande i hela Dyröns utveckling. Den unga familjen som driver restaurangen tar ständigt kliv framåt och satsar målmedvetet på att utöka öppettiderna över året. Genom stark samverkan på ön har man skapat en samlingsplats för både boende och besökare. Den positiva utvecklingen skapar underlag för såväl mataffär som andra verksamheter, vilket leder till lokala jobb och en attraktiv plats.

Krögarparet, Johanna Alsterberg och Tobias Alsterberg

Hållbarhetsklivet

Hållbarhetsklivet är Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring. Här agerar offentliga och privata aktörer för att ställa om till ett hållbart samhälle. Tillsammans skapar vi ekonomiskt bärkraftiga företag och turism som inte leder till onödig miljöpåverkan och är uppskattad av både boende och besökare. Vi når framgång genom ständiga förbättringar med fokus på konkreta initiativ. Ingenting sker av sig själv. Det krävs styrning för att uppnå en hållbar besöksnäring och alla måste dra sitt strå till stacken.

Det kommunala initiativet/verksamheten drivs på ett hållbart och innovativt sätt i linje med Hållbarhetsklivets grundläggande principer och är ett föredöme i omställningen till ett hållbart samhälle. De fyra principerna är:

De nominerade ska utmärka sig inom en eller flera av principerna. Ett kommunalt initiativ kan till exempel röra tillståndsgivning, information, infrastruktur mm, som förbättrat förutsättningarna att bedriva hållbara besöksnäringsverksamheter. Den nominerade verksamheten kan till exempel ha lyckats med att skapa nya säsonger för sin verksamhet, varit viktig för destinationens utveckling genom samverkan med andra aktörer, skapat modeller som gjort verksamheten mer ekonomiskt robust eller skapat arbetstillfällen för många på orten med mera.

De nominerade behöver inte utmärka sig inom alla fyra principer, men får inte gå emot någon av principerna.


Sidansvarig/Senast uppdaterad 1 juli 2022

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet