Tjörn kommuns logga, till startsidan
Brygga vid stilla vatten

Enskilda fiskares brott får inte påverka en hel yrkeskår

Publicerad 13 april 2022, kl 13:48

Svenskt yrkesfiske är världsledande när det gäller selektivt och skonsamt fiske. Det är därför med bestörtning som Fiskekommunerna tar del av beskedet att rödlistade arter
som haj och rocka dumpats av en fiskare i Lysekils hamn.

–Så här får det inte gå till. Att enskilda fiskare svärtar ner en hel yrkeskår är tragiskt förmiljön och hela branschen, säger Fiskekommunernas ordförande Lars Tysklind.

Svenska kustfiskare är skyldiga att använda selektiva redskap, till exempel trålar med rist som släpper ut bifångsten. Bottentrålarna från svenskt fiske gör liten påverkan på botten i relation till länder som tillåter bomtrålning. Det är därför man lugnt kan äta svensk fisk och skaldjur.

Lars Tysklind ordförande i Fiskekommunerna

Lars Tysklind

Yrkesfisket och Fiskekommunerna arbetar aktivt för ett miljömedvetet fiske och tar bestämta vstånd från alla brottsliga handlingar.
– Det är oerhört avgörande att berörda myndigheter nu kan reda ut hur detta brott har gått till och att de skyldiga kan ställas till svars. Sådant här ska inte få hända, säger Lars Tysklind.

Han påpekar att det som har hänt i Lysekil är ett enskilt brott som inte ska förväxlas med andra fiskefrågor, till exempel debatten om bottentrålning.

– Det är viktigt att denna händelse inte drabbar alla andra fiskare, som arbetar enligt föreskrifterna.

Vilka är Fiskekommunerna?

Fiskekommunerna samlar nio av Bohuskustens kommuner däribland Tjörn (Strömstad, Tanum, Sotenäs, Lysekil, Uddevalla, Orust, Tjörn, Öckerö, Göteborg). Tillsammans med Västra Götalandsregionen jobbar vi för ett bärkraftigt fiske, vattenbruk och fisketurism, så att näringarna bidrar till hållbar tillväxt och säkrare livsmedelskedjor.

Läs mer om Fiskekommunerna på: www.fiskekommunerna.se


Sidansvarig/Senast uppdaterad 14 april

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet