Tjörn kommuns logga, till startsidan
Brygga vid stilla vatten

Bluffmejl med avsändare Tjörns kommun

Publicerad 25 mars 2022, kl 15:39

Kommuner och andra organisationer har fått bluffmejl med kommunens namn som avsändare. Även avsändaren Borf har använts. Var vaksam! Det är så kallat nätfiske, den vanligaste formen av cyberattack.

Genom att öppna filer som bifogas i ett sådant mejl kan du luras att ladda ner kod och programvara som skadar din dator.

Phishing, eller nätfiske, är den mest utbredda typen av cyberattack och det vanligaste angreppssättet är skadliga länkar.

Ett tillsynes vanligt och oskyldigt mejl kan ge angriparen tillgång till känslig information som lösenord och kortuppgifter om mottagaren följer uppmaningarna eller erbjudanden i mejlet. Om du klickar på länken i meddelandet kan den leda till en falsk webbsida som liknar den i meddelandet angivna avsändarens egna och ett inloggningsformulär där du uppmanas fylla i känslig information för att kunna ta del av erbjudandet.

Angriparen skickar ut ett massutskick till ett stort antal mottagare i hopp om att några nappar. E-posten kan se ut att komma från en bank, eller annan välkänd organisation.

Det är vanligt att angriparen använder sig av aktuella händelser. I samband med coronapandemin användes till exempel ord som covid-19, coronavirus och WHO för att locka mottagare att klicka på en bilaga eller en länk till en webbsida.

Ett annat exempel på innehåll är att locka med ett väldigt bra och tidsbestämt erbjudande.

Spridning av skadlig kod via mejl

Genom att öppna filer som bifogas i mejl kan du luras att ladda ner kod och programvara som skadar din dator. Den ger angriparen möjlighet att ta kontroll över din dator, logga in dina tangenttryckningar eller få tillgång till känslig information som dina kortuppgifter, lösenord eller annan personlig information.

Skadlig kod kan också resultera i att all din information på datorn krypteras och blir oåtkomlig för dig. Denna typ av kod kallas ransomware, eller utpressningsvirus. Det enda sättet att vara säker på att man återfår tillgång till informationen förutsätter att du gjort säkerhetskopior och att du kan återläsa dem.

Den här typen av meddelanden framställs ofta som brådskande, innehåller ett attraktivt tidsbegränsat erbjudande eller en stor nyhet. Genom att ange brådska så vill avsändaren att du som mottagare ska släppa din vaksamhet.

Det skadliga meddelandet kan se ut så här:

Ämnesrad:
TJÖRN

Innehåll:
Säkert meddelande / Skyddat meddelande
Konfidentiellt meddelande från Tjörn

Öppna meddelandet

Du har fått ett konfidentiellt meddelande från Tjörn. Meddelandet kan öppnas och besvaras från länken ovan. Anslutningen är skyddad med TLS-kryptering. Av säkerhetsskäl är läsningen begränsad och meddelandet kan läsas i högst 30 dagar.

Skydda dig mot skadlig kod MSB:s webbplats


Sidansvarig/Senast uppdaterad 29 mars

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet