Tjörn kommuns logga, till startsidan
Brygga vid stilla vatten

Klarar du och dina grannar er i en vecka hemma?

Publicerad 27 september 2021, kl 13:54

Tänk dig att värmen försvinner, kyl och spis slutar fungera och maten tar slut i affärerna. Dessutom kommer det inget vatten i kranen och det går inte att spola på toaletten.

Jovisst, det är ett skräckexempel och vi har inte varit med om det tidigare. Men vårt moderna samhälle är också sårbart. Därför ber vi dig att ta en stund att fundera över hur exempelvis ett längre elavbrott skulle påverka dig och din omgivning.

Förbered er tillsammans!

Planera för hur du kan klara dig utan samhällets hjälp i en vecka. Några dagar klarar du säkert på egen hand, men om det blir en riktig krissituation behöver vi varandra. Kanske kan du tillsammans med dina grannar planera för hur ni tillsammans kan hjälpa varandra och dela upp ansvarsområdena. Någon kanske kan ta hand om vattendunkar, någon annan upplåter sitt hem för att ni lättare ska kunna hålla värmen, någon köper in en vevradio och en annan har ett gasolkök. Ni är säkert också bra på olika saker – någon är bra på att fiska, någon annan är sjukvårdare och kan ge första hjälpen.

Om du och alla andra Tjörnbor är väl förberedda, kommer hjälpen först att gå till dem som bäst behöver den – till exempel äldre och sjuka. Det är därför du behöver ha en beredskap hemma. Tillsammans klarar vi krisen tills allt fungerar normalt igen.

Vad behöver ni?

För att klara en krissituation så bra som möjligt är det viktigt att ha:

Värme
Om det är kallt – börja med att täcka golven och täta fönster och dörrar med tejp eller filtar för att spara på värmen. Ta fram vinterkläder och klä dig i lager på lager.

Vatten
Vatten är det viktigaste att ordna i en krissituation.

Minst 3-5 liter vatten behövs per person och dag. Förvara vattnet i dunkar i ett kallt och mörkt utrymme. Håll vattnet fräscht genom att byta det med jämna mellanrum. Du kan också förvara vatten fryst i petflaskor – då fungerar de också som kylklampar om strömmen går. Om strömmen går, tappa upp vatten i hinkar och badkar.

Mat
Ät upp maten i kylskåpet först om det blir ett strömavbrott. Eller om du kan ställa ut maten (om det är kallt ute). Mat i frysen håller sig flera dagar om dörren är stängd. Mat som är bra att ha hemma i krislådan är sådant som går att äta direkt utan tillagning – till exempel hårt bröd, pålägg i tub, russin, nötter, färdigkokta bönor, färdiglagad soppa. Om du kan laga mat hemma på till exempel ett gasolkök kan det vara bra att ha pulvermos, havregryn, pasta och konserver som krossade tomater. Glöm inte mat till husdjuren.

Kommunikation
Vid en allvarlig händelse behöver du kunna ta emot information från myndigheterna. Lyssna på Sveriges radio P4. Det är bra att ha en batteridriven radio eller en så kallad vevradio. Skriv ner viktiga telefonnummer. Se till att ha en mobilladdare du kan ladda i bilen. Om du kan koppla upp dig mot internet är Krisinformation.se en säker källa.

Övrigt
Andra saker som du kan behöva i en krissituation är till exempel kontanter, batterier, ficklampa.

För fler tips på hur du (och dina grannar) kan bygga upp en egenberedskap hittar du på dinsakerhet.se


Sidansvarig/Senast uppdaterad 27 september 2021

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet