Tjörn kommuns logga, till startsidan
Brygga vid stilla vatten

Fortsatt muddring av dammen på Sundsby

Publicerad 31 augusti 2021, kl 09:00

Nu fortsätter utgrävningen av dammen i Sundsby. En större vattenyta ska äntligen komma i dagen, som den en gång var.

Nu har man påbörjat en avlänkning av dammen. Detta görs för att lättare kunna gräva ur dammen de kommande veckorna. Ytterligare ca 3 000 kvadratmeter av dammens yta ska grävas ur.

Främst kommer det grävas i området precis söder om parkeringen, vid säteriet. Under arbetet passar man också på att beskära växtlighet när dammen är avsänkt. Efter att arbetet är klart kommer dämms dammen upp igen och så får höstregnen fylla upp den. Därefter rensas allt ut som flyter in till kanterna.

Äldsta anläggningen i området

Dammen vid Sundsby säteri är kanske den äldsta anläggningen som finns i området, långt äldre än husen. Den anlades på 1600-talet, redan innan Margareta Huitfeldt kom till säteriet. Det var en tid när svenska adelsmän reste runt i Europa och särskilt tog intryck av de franska slotten, som ofta hade dammar runt sina slott.

Så blev det också på Sundsby, men under åren har dammen alltmer vuxit igen. Ända sedan Tjörns kommun tog över säteriet, har man velat återställa dammen och nu har ett EU-bidrag gjort det möjligt.

Muddringen startade 2020

För ett par år sedan provmuddrades dammen, cirka 500 kvadratmeter, med gott resultat. I augusti 2020 var alla tillstånd klara för en fortsättning och ytterligare 3000 kvadratmeter ska grävas ur. Så nu får stora delar av dammen tillbaka sin forna glans, paddor och andra groddjur får en bättre livsmiljö och alla som besöker Sundsby kan njuta av den vackra vattenspegeln.

– Vi gör det här både för kultur- och naturvärden. Vi både muddrar och klipper växtligheten under vattenytan på vissa ställen. Många har saknat den öppna vattenytan vid Sundsby, både besökare och paddor som leker i området. På vintern kommer man kunna åka skridskor på dammen, säger Niclas Åberg, projektledare, Åtta fjordar.

EU finansierar utgrävningen

Projektet är helt finansierat av Leader, ett EU-program för landsbygdsutveckling. Projektet leds av Åtta fjordar som är ett samarbete mellan kommunerna Tjörn, Orust, Stenungsund, Uddevalla och Kungälv.


Sidansvarig/Senast uppdaterad 31 augusti

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet