Tjörn kommuns logga, till startsidan
Brygga vid stilla vatten

Tjörns kommun testar okonventionell metod för att hitta läckor

Publicerad 21 april 2021, kl 16:06

Med hjälp av en sökhund ska läckor i vattenledningsnätet kunna hittas, i vissa fall troligen både miljövänligare och snabbare än med vanliga metoder.

Tjörn är först i landet att delta i detta pilotprojekt där vattenläckor identifieras med hjälp av en sökhund. Det är Susanne Kihl på Hundägarservice-Specialsök som arbetar med olika tjänstehundar som specialutbildar sin hund att söka efter vattenläckor.
– Jag tänkte att jag skulle hitta något som ingen annan gör och kom på att vattenläckor borde gå att söka fram med hund. Jag kontaktade Tjörns kommuns va-avdelning för att se om vi kunde göra ett gemensamt projekt för att få träning för hunden, säger Susanne Kihl.

Och gensvaret från Tjörns kommun lät inte vänta på sig.
– Jag tände på det direkt, det är ju fantastiskt bra om det fungerar, säger David Andersson, avdelningschef VA, Tjörns kommun.

Testprojektet har pågått i några månader och så snart som Susanne känner sig säker på att hunden har den träffsäkerhet som är fullgod kommer projektet att övergå till att bli ett mer reguljärt verktyg för att söka av vattenledningsnätet, tillsammans med andra verktyg och digitala metoder.

Miljövänligt och snabbt

– Vi ser verkligen potentialen i att på ett miljövänligt och snabbt sätt söka av områden och hitta läckor. Ibland är det besvärlig terräng och det kan ta lång tid för oss att söka efter läckorna med konventionella metoder, säger David Andersson.

Nu går pilotprojektet vidare och utvecklas med nya och fler övningssträckor.
– Vi är fortfarande i ett testprojekt även om det känns och ser väldigt bra ut. Hunden känner skillnad på vattenledningsvatten och annat vatten ute i naturen, säger Susanne Kihl.

– Vi måste spara vatten och vi jobbar på flera fronter för att minska läckaget i vårt ledningsnät. En sökhund är kanske okonventionell men verkar vara både ett effektivt och miljövänligt sätt att hitta vattenläckor i ledningsnätet, säger David Andersson.


Sidansvarig/Senast uppdaterad 21 april

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet