Tjörn kommuns logga, till startsidan
Brygga vid stilla vatten

Dammen på Sundsby grävs fram

Publicerad 31 augusti 2020, kl 14:06

Nu fortsätter muddringarna av dammen i Sundsby. En större vattenyta ska äntligen komma i dagen, som den en gång var.

Dammen vid Sundsby säteri är kanske den äldsta anläggningen som finns i området, långt äldre än husen. Den anlades på 1600-talet, redan innan Margareta Huitfeldt kom till säteriet. Det var en tid när svenska adelsmän reste runt i Europa och särskilt tog intryck av de franska slotten, som ofta hade dammar runt sina slott.

Så blev det också på Sundsby, men under åren har dammen alltmer vuxit igen. Ända sedan Tjörns kommun tog över säteriet, har man velat återställa dammen och nu har ett EU-bidrag gjort det möjligt.

Muddringen startar 1 september

För ett par år sedan provmuddrade man dammen, cirka 500 kvadratmeter, med gott resultat. Nu är alla tillstånd klara för en fortsättning och ytterligare 3000 kvadratmeter ska grävas ur. Så nu får stora delar av dammen tillbaka sin forna glans, paddor och andra groddjur får en bättre livsmiljö och alla som besöker Sundsby kan njuta av den vackra vattenspegeln.

– Vi gör det här både för kultur- och naturvärden. Vi både muddrar och klipper växtligheten under vattenytan på vissa ställen. Många har saknat den öppna vattenytan vid Sundsby, både besökare och paddor som leker i området. På vintern kommer man kunna åka skridskor på dammen, säger Niclas Ågren, projektledare, Åtta fjordar.

EU finansierar utgrävningen

Utgrävningarna påbörjas 1 september och pågår till cirka 11 september. Projektet är helt finansierat av Leader, ett EU-program för landsbygdsutveckling. Projektet leds av Åtta fjordar som är ett samarbete mellan kommunerna Tjörn, Orust, Stenungsund, Uddevalla och Kungälv.


Sidansvarig Anna Lena Bjarneberg/Senast uppdaterad 31 augusti 2020

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet