Tjörn kommuns logga, till startsidan
Brygga vid stilla vatten

Det finns vatten – men slösa inte!

Publicerad 23 juni 2020, kl 10:51

Tillgången på kommunalt dricksvatten är god som det ser ut nu. Men det är torrt i markerna, så vi vill ändå be dig om att vara rädd om vårt vatten och inte slösa.

Sommaren är här med sol och värme, vilket leder till att det är mycket torrt i markerna. Därmed måste vi alla hjälpas åt att vara rädda om vårt dricksvatten. När det är varmt är det extra viktigt att vi alla använder vårt livsviktiga dricksvatten på ett klokt sätt.

Vi blir också fler på Tjörn under sommaren och vattenförbrukningen ökar. Vatten är en ändlig resurs och det börjar snabbt minska om vi slösar.

Så tack för din omtanke!

Tips för att spara vatten!

Egentligen låter det helt tokigt: Att vi använder vårt viktigaste livsmedel till att spola toaletten, båten, fasaden och altanen. Vi måste tänka hållbart och vara mer rädda om vårt dricksvatten.

Snabbduscha

När du duschar förbrukas 6-45 liter vatten i minuten. En dusch på 15 minuter tar mellan 90 och 675 liter vatten! Varje minut du sparar i duschen sparar mycket vatten. Tänk på detta när du duschar:

  • Duscha kortare tid.
  • Stäng av vattnet i duschen när du tar i schampo/balsam och när du tvålar in dig.

Stäng av kranen

Visste du att du sparar upp till 6 liter vatten i minuten genom att stänga av kranen när du borstar tänderna eller rakar dig? Om du är en av dem som borstar eller rakar dig med kranen rinnande förbrukar du upp till 24 liter vatten per dag! Lär också dina barn att kranen ska stängas av när man borstar tänderna – en enkel vana att införa.

Diska smart!

Vid en normalstor disk under rinnande vatten går det åt ungefär 120 liter. Detta kan du göra för att spara vatten vid diskning:

  • Organisera disken och skrapa av fett och matrester innan du diskar så går det åt mindre vatten för att få disken ren (och du häller naturligtvis inte fettet i avoppet).
  • Använd samma glas till dricksvatten under dagen så sparar du disk.
  • Använd diskbalja för handdisk istället för att diska under rinnande vatten.

Undvik att bada i badkar

Ett badkar rymmer cirka 200 liter. Det är mer än en medeldygnsförbrukning för en person i Sverige. Ta en snabb dusch i stället. Om du står i en balja så kan du sedan återanvända duschvattnet för att vattna blommorna.

Vattna med återanvänt vatten

Du kan dessutom minska avdunstningen genom att täcka jorden med bark, kompost eller hö och vattna på morgonen eller sent på eftermiddagen. Återanvänd vattnet du kokat ditt ägg i till exempel.

Gräsmattan klarar torka

När det råder bevattningsförbud får du inte vattna gräsmattan. Men generellt klarar en gräsmatta långvarig torka.

Sätt ut en regnvattentunna

Ett gammalt tips: Om du bor i hus kan du ställa en regnvattenbehållare under takrännan. När det regnar får du vatten som du kan använda till att vattna plantorna, putsa fönster eller annat. Dessutom är det gratis!

Utnyttja kylskåpet effektivt

Här är ännu en enkel idé som är smart särskilt under sommarmånaderna. Istället för att låta vattnet rinna tills det är kallt när du vill ha ett glas vatten, fyll en kanna med vatten och ställ den i kylskåpet.

Tvätta smart i tvätt- och diskmaskinen

Börja med att se efter om kläderna verkligen behöver tvättas. I många fall räcker det med att punktbehandla en fläck eller att hänga ut plagget på vädring. Försök att tvätta fulla maskiner. Detta gäller både tvätt- och diskmaskinen. På det sättet undviker du att tvätta halvfullt, och sparar tonvis med vatten – särskilt om dina maskiner inte är vattensmarta.

Laga droppande kranar

Bli kvitt ett av de mest irriterande ljuden i hela världen och stoppa slöseriet av vatten. Ja, nu är det hög tid att fixa den droppande kranen! En droppande kran kan läcka uppemot 15 liter vatten om dagen, eller över 5 000 liter om året. Det är inte svårt för den händige att själv fixa en droppande kran. Det finns flera filmklipp på nätet som guidar dig steg för steg.

Tvätta bilen i en modern biltvätt

Tvätta din bil i en modern biltvätt. Det finns både automatiska och gör-det-själv-hallar. Biltvätten ska ha oljeavskiljare eller reningsverk för att rena det smutsiga vattnet från tvätten. Välj en tvätt som har vattenåtervinning och allra helst en


Sidansvarig Eva-Karin Ohlsson/Senast uppdaterad 29 juni

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet