Tjörns kommuns logotype
Temperatur 7,9 °C
Medelvind WSW 5,8 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Åstol

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Åstol
Den lilla ön i havet med vita hus på det karga berget. En lång skyddad vik utgör en naturlig hamn, i lä för västvindarna.
En dagsutflykt räcker bra för att hinna gå runt den bilfria ön, njuta av de vackra trädgårdarna, sjöbodarna och inte minst av klipporna. Dessa består av vulkanisk amfibolit som pinats slät av de ständiga vindarna. I de smala dalgångarna har växtligheten fått fäste. Från vattentornet på Store Varn siktas Pater Nosterskären i väster och i söder Carlstens fästning på Marstrand.

Vid Klockareudden finns trappor ner i vattnet. De minsta har en saltvattenspool med sandbotten och rutschkana.

Mitt på ön ligger Åstols park. Det är en lummig oas som gjord för en stund i lä och skugga under de stora träden. Här finns en lekplats för de små och en minneslunden till minne av fiskare som omkommit ute på havet.

Historia


I mitten av 1700-talet började den stora sillperiod. Människor valde att bosätta sig på Åstol, med en fin hamn nära till fiskevattnen. Den skyddade hamnen går i en naturligt djup kil från öster till väster och ger lä för alla vindar.

Efter sillperioderna riktades fisket mot torsk, långa, makrill och plattfisk. Åstol var ett väletablerat fiskeläge ända fram till 1960-talet. Idag fiskas kräftor och krabba, och inte minst havets svarta guld: hummer.

Hitta hit


Ta väg 169 mot Rönnäng, följ skyltningen. Kör igenom Bleket. Parkera vid Tjörns Ishall. Följ skyltad väg mot "Hamnen". Från Rönnängs brygga går personfärja till Åstol. Färjan går från Rönnäng cirka en gång i timman. Färjan går även till Tjörnekalv och Dyrön. Tidtabell finns hos Västtrafik, www.vasttrafik.selänk till annan webbplats.
Karta över Åstol
Sidan senast uppdaterad 2019-03-21 10.49
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se