Tjörns kommuns logotype
Temperatur 4,1 °C
Medelvind NE 2,2 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Sundsby vandringsleder

Störst text
Stor text
Normalstorlek

I naturen runt Sundsby säteri finns stigar och leder som erbjuder många olika upplevelser. Här finns vacker och varierande natur, hänförande utsikt över Stigfjorden, en tyst och fridfull lövsal i den lilla bokskogen samt väldigt spännande klättring genom trånga passager och grottor. Detta är ett fantastiskt utflyktsmål för både barn och vuxna.

Under vintern 2017-2018 pågår arbete med nya sträckningar av vissa leder. Målet är att blå, röd, gul och vit led ska gå som rundslingor med start vid den stora parkeringen eller vid Sundsby Säteri. Röd och gul led kommer i fortsättningen att gå paralellt med den blå leden på vissa sträckor för att skapa slingor.

Svarta sträckor ska fortfarande vara stigningar upp mot Solklnten och Grottorna, samt upp mot Kvarnberget bortanför säteriet.

Arbete pågår kontinueringt med att ute i naturen skylta upp de nya sträckningarna.

Lederna vid Sundsby utgår från den stora parkeringen vid dammens södra del, eller från Säteriet.

Med undantag för Karpstigen (från parkeringen till säteriet) och den första kilometern av Sundsbyleden (medsols) är samtliga leder i det närmaste obearbetade naturstigar. Under vissa delar av året kan det på vissa platser vara blött. Grövre skor är därför att föredra.

Upp mot och på solklinten är det stundtals väldigt brant och vissa passager kan upplevas som svåra. Här är det viktigt att mindre barn hålls inom uppsikt även om det på vissa ställen finns stängsel eller annan säkerhetsanpassning.

Du går på egen risk men är varmt välkommen att njuta av Sundsbys fina natur. Några råd på vägen är att vara rädd om växterna, hålla sig till lederna och tänka på att även rådjuren behöver plats.

För mer information, och karta, se folder om vandringslederna i spalten till höger.

Sundsbyleden - medelsvår till svår

Medsols från den stora parkerigen går den första delen av Sundsbyleden på en bred och jämn skogsväg. Delvis kuperad men annars ganska lättgången i cirka en kilometer. Sedan övergår vandringen på en smalare och lite brantare stig med mycket stenar och rötter.

Motsols är leden lättgången längs med karpstigen och den första delen förbi säteriet, men går annars på mindre stigar och delvis i brantare terräng.

Längd: 4,8 km
Markering: Blå

Solklinten, ravinen och grottorna - svår

Medsols längs Sundsbyleden finns tre olika branta stigar som leder upp till Solklinten (108 meter över havet), till ravinen och till grottorna.

Solklinten är bergets högsta topp. Här finner du en fantsastisk utsikt över bland annat Stigfjorden mellan Tjörn och Orust.

Nedanför Solklinten finns en smal och djup ravin med höga branta sidor. På ett par ställen finns det i ravinen stora fastkilade klippblock. Vissa passager är trånga och kan kräva att man ålar under eller klättrar över stora stenar. Vid blöt väderlek kan det här stå ganska mycket vatten. Bortanför ravinen finns en stor grotta bildat av ett nedrasat jätteblock som fått bli tak över andra stora block. Här finns rastplats med grillplats.


Markering: Svart

OBS! Solklinten kan även nås via den gulmarkerade Rådjursstigen.

 

Krossenleden - medelsvår

Från den stora parkeringen, eller från Sundsby Säteri, går Krossenleden till en början paralellt med den blå Sundsbyleden. Leden har sedan en egen sträcking i syd-nordlig riktning, som bland annat passerar bokskogen.

Längd: 3,8

Markering: Röd

Rådjursstigen - medelsvår till svår

Från den stora parkeringen går den första delen av Rådjursstigen i varje riktning längs med den blå Sundsbyleden. Vid Ramsdalen viker leden av uppåt (norrut) och passerar grottorna och den nedre delen av ravinen.

Längd: 3,5 km
Markering: Gul

Ivers Skogspromenad – Barnrundan

Denna led är testad av treåringar. Stigen börjar längs med Karptigen vid dammen. Längs med stigen finns det en rastplats med utsikt, naturliga sittplatser och knotiga furor att klänga i.

Längd: 1,3 km
Markering: Vit

Tillgänglighet

På den första delen av Sundsbyleden i medsols riktning går det att ta sig med rullstol och med barnvagn. Även den första delen av Sundsbyleden i motsols riktning (längs Karpstigen mot Säteriet och vidare upp i skogen) är lättgången i cirka 1 km där det går att ta sig fram med både barnvagn och rullstol.

Sevärdheter

Springareeken längs med vit och blå led i närheten av säteriet kan vara en av världens äldsta ekar. Där Krossenleden och Rådjursstigen går parallellt finns en stig ner till Bokskogen. Solklinten, 108 meter över havet, bjuder på en spektakulär utsikt. Grottorna och ravinen strax nedanför Solklinten får ni inte heller missas.

Bekvämligheter

Grillplats vid Skalgrusgropen. Rastplatser längs med blå och vit led.
Café och WC vid säteriet.

Skötsel

Vandringslederna sköts av Västkuststiftelsen och Tjörns kommun  

Hitta hit

Med bil:

Efter Tjörnbron fortsätt väg 160 mot Orust. Efter cirkaa 5 kilometer sväng vänster mot Sundsby säteri. Följ vägen cirka 1 km. Parkering finns på höger sida.

Med buss:

Från Myggenäs korsväg, ta Orust express mot Orust. Gå av vid Sundsby korsväg. Gå ca 1 km.

För tidtabell, se Västtrafiklänk till annan webbplats.

 

Sidan senast uppdaterad 2018-12-13 10.04
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se