Tjörns kommuns logotype
Temperatur 3,8 °C
Medelvind NNW 2,7 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Dyröns vandringsled

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Utsikt från Stora Dyrön

Introduktion

Dyröleden är en vacker, spännande och något krävande, 5 km lång vandringsled runt Dyrön. Leden är ett lokalt initiativ med pengar från en EU-fond och genom byggande av en mängd trappor, räcken och rastbänkar i trä (sammanlagt har 25 ton virke använts) har den vilda naturen blivit mer tillgänglig.

Den fantastiska utsikten över havet kan möjligtvis toppas av att få se något av de mufflonfår som lever på ön.

Sydhamnen är den mest etablerade gästhamnen med hamnkontor och annan service. I Nordhamnen lägger färjan från Rönnäng till. Här finns restaurang och närhet till barnvänlig badplats. Härifrån utgår också vandringsleden runt Dyrön.

På öns östra sida finns det längs vandringen en fin sandstrand där man kan rasta och bada.

Det går också att angöra vandringsleden från Sydhamnen.

Längd

Leden är 5 km lång. Man kan också välja att från Nordhamnen korsa ön ner till Sydhamnen och därifrån vandra halva leden åt vardera håll.

Längs med leden finns en rad mindre avstickare. Om man tar avstickaren på den östra delen, upp till Grinneberget, måste man gå tillbaka samma väg.

På den västra delen av ön finns två avstickare, en genom Dynes ravin och en upp till Åsen. Båda leder vidare in på leden.

Svårighetsgrad

Medelsvår

Markering

Leden är väl markerad med gula brickor på trästolpar.

Tillgänglighet

Från Sydhamnen går det att med rullstol och barnvagn ta sig västerut en bit längs leden fram till bastun. Förutom alla trappor, broar och spänger är ingen tillgänglighetsanpassning gjord och den största delen av leden kräver friska ben. För din säkerhet är leden utmärkt med nödstolpar. På stolparna finns information om var på leden du befinner dig i händelse av olycka.

Natur

Vandringen går i varierad natur, ena stunden genom lummig skog i lä från vindarna, och i nästa kommer man upp på de branta bergen med en fantastisk utsikt över havet med öarna Marstrand och Åstol och fyren Pater Noster.

Det man ser av Dyrön är höga och branta berg, med växtlighet och bebyggelse i dalgångarna. Djurlivet kännetecknas främst av mufflonfåren, en gång inplanterade för jakt är de nu en etablerad art på ön.

Historia

Dyrön var länge ett så kallat kronogods, ägt av staten. Det friköptes år 1743 av bönderna Anders Nilsson och Jon Jonsson Green för 43 daler silvermynt, och då fick de även den obebodda holmen Åstol. Sillfiskeperioden 1747–1808 gav Åstol sitt uppsving, medan folk på Dyrön saknade hamn och bedrev jordbruk och boskapsskötsel som huvudnäring. När Dyröns befolkning växte räckte inte jorden till och fisket fick en allt större betydelse för försörjningen.

Sevärdheter

Utsikten är hänförande över bland annat Åstol, Pater Noster, Marstrand och Kädesholmen. Om du har tur får du se en flock mufflonfår som strövar fritt i bergen. På västra delen av ön finns lämningar av en stenåldersby, ett bronsåldersröse samt den smala passagen genom Dynes Ravin.

Bekvämligheter

Längs med leden finns en lång rad olika rastplatser med bord och bänkar. Leden har också en mängd trappor, räcken och spänger. På öns östra sida finns det längs vandringen en fin sandstrand där man kan rasta och bada. En bit västerut från Sydhamnen finns det på leden en bastu som går att hyra.

Skötsel

Dyröns Intresseförening har hand om skötseln av leden.

Hitta hit

Med bil:

Ta väg 169 mot Rönnäng, följ skyltningen. Kör igenom Bleket. Parkera vid Tjörns Ishall. Följ skyltad väg mot "Hamnen"/Rönnängs Brygga.

Med buss:

Ta buss till Rönnängs Brygga. För tidtabell, se Västtrafiklänk till annan webbplats.

Från Rönnängs brygga går en personfärja till Tjörnekalv, Åstol och Dyrön. Färjan går från Rönnäng cirka en gång i timmen. Tidtabell finns på www.vasttrafik.se.

 

Karta över Stora Dyrön
Sidan senast uppdaterad 2019-11-04 10.32
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se