Tjörn kommuns logga, till startsidan

Fler sevärdheter

Förutom Tjörns tre stora besöksmål, Nordiska Akvarellmuseet, Pilane skulpturpark och Sundsby säteri finns många andra platser att besök. Här tipsar vi om några av dem.

På Tjörn älskar vi konst och natur

På Tjörn älskar vi konst och natur. Från bryggan vid Nordiska Akvarellmuseet kan du doppa tårna i havet när du doppar akvarellpenseln i sitt vatten. Från kulturlandskapet vid Skulptur i Pilane ser du klipporna möta havet med skulpturen Anna vid din sida. Kungen av fyrar, Pater Noster, når du vattenvägen och här har du ett designhotell i världsklass som erbjuder dig ett hem vid horisonten.

Om du rest sjövägen längs Tjörns västra kust har du säkert lagt märke till den ståtliga fyren Pater Noster. Långt ut i havsbandet har den stått i över 150 år och lotsat sjöfarare rätt bland de lömska Pater Noster-skären.

Skären fick sitt namn långt innan fyren kom på plats på Hamneskär 1868. Pater Noster är latin för Fader vår, varför man tror att namnet kom till under katolsk tid, det vill säga innan den första svenska bibelöversättningen (1526). Det sägs att sjömännen bad bönen när de siktade skären, i hopp om att komma i land med livet i behåll. Starka havsströmmar och förrädiska grund har fått många fartyg att förlisa där.

Fyren

Fyren Pater Noster är 32 meter hög och konstruerades av Nils Gustav von Heidenstam, en känd överfyringenjör på den tiden. Även Måseskärs fyr utanför Orust är en så kallad Heidenstammare.

Pater Noster släcktes 1977 men fick stå kvar. Den blev i allt sämre skick, men i början av 2000-talet togs hela fyren iland för en omfattande renovering. Sommaren 2007 fördes den tillbaka till ”hem” till Hamneskär. År 2015 blev fyren ett ”statligt byggnadsminne” med högt kulturhistoriskt värde.

Besöka Hamneskär

I våra dagar har Hamneskär blivit ett populärt besöksmål, åtminstone när det inte blåser. Den lilla hamnen har plats för några gästbåtar och på ön finns det numera både kafé- och hotellverksamhet. Det går också att gå upp i fyren och beundra utsikten över västerhavet. Om du inte kommer i egen båt, finns det taxibåtar i Marstrand. Hotellverksamheten ordnar också med skjuts för sina gäster.

Tjörn är en gammal kulturbygd med många lämningar från sten-, brons- och järnålder. Traditionella näringar har varit fiske, fraktfart och jordbruk. Förbindelserna över haven med Norge, Island och de brittiska öarna har satt sina spår i språk, musik och kulturtraditioner.

Säbygården – historiska byggnader och en färgsprakande trädgård

Säbygården på Tjörn är en storbondegård från början av 1800-talet och är ett av de bäst bevarade husen av denna typ i Bohuslän. Med värdighet reser sig tvåvåningshuset mellan kastanjer och fruktträd. Välkommen in på ett besök!

Hitta en ny badplats

På Tjörn finns det flera badplatser. De största är Låka i Höviksnäs, Kårevik i Rönnäng, Linneviken i Kyrkesund och Gråskär i Skärhamn. Men det finns många fina platser, prova något nytt och hitta ditt smultronställe!

Fler tips!

Fler tips på aktiviteter, arrangemang och evenemang hittar du i evenemangskalendern och på hemsidan Södra Bohuslän Turism.


Sidansvarig/Senast uppdaterad 4 januari

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet