Tjörn kommuns logga, till startsidan
Platsen för ett nytt offentligt konstverk på Låka

Här ska det nya konstverket placeras.

Konstnärlig gestaltning på Låka

Snart kommer Låka badplats att få ett offentligt konstverk, Konstnären Ulrika Jansson, som fått uppdraget, har just nu fullt upp i sin ateljé med att finslipa de sista detaljerna innan verket skickas för bronsgjutning till Vadstena konstgjuteri.

När verket är på plats i höst, kommer det att vara fritt fram för små och stora att upptäcka det genom att både titta och känna. Kanske inspirerar det också till att undersöka den havsnära miljön? Men vem eller vilka är det som ligger där på klippan och möter oss med sina blickar? Och varför blev det just den här varelsen som kom att hamna på Låka, liksom uppspolad från havet?

 

Kärleken till en plats

Innan Ulrika Jansson fick uppdraget att göra en konstnärlig gestaltning på Låka badplats, tog hon både del av en invånardialog som gjordes under våren 2023 och intervjuade personer som bott på platsen eller har anknytning till den på annat vis.

– Jag har förstått att det finns en kärlek till platsen hos människor som bor runtomkring och att den fungerar som ett vardagsrum för många, inte bara under sommaren. Många promenerar dit året runt och jag har sett hur de stannar vid klipporna längst ut och tittar ut över havet.

 

Livet under ytan

Hakefjorden är också en spännande plats att upptäcka under ytan. Här gör Tjörnfiskare en miljöinsats genom att fånga upp gamla spökredskap, Åtta fjordar har satt ut konstgjorda rev av betong för att skapa fler lekplatser och tångodlingar minskar övergödningen. Men den dåliga nyheten är förstås att alla dessa åtgärder behövs - och hur människan tagit sig rätten att exploatera naturen.

Med sitt konstverk vill Ulrika mana till en slags dialog med naturen därnere i havet. Hur är det att vara en säl? Eller ålgräs? Kan vi leva oss in i både växters och djurs perspektiv?

– Vi behöver skapa empati för att kunna se världen ur andra perspektiv. Vi behöver tillämpa nyfikenhet och medling i intressekonflikter mellan olika arter och inte bara tänka på människans bästa. Att bara tänka vetenskapligt räcker inte för att skapa relationer med andra varelser. Vill du bli beskriven utifrån hur lång du är och hur mycket du väger? frågar hon retoriskt. Här kan gamla myter och berättelser om människan som en del av en helhet hjälpa oss, menar hon.

 

Ett konstverk växer fram

Inspirerad av invånarna i Höviksnäs, av sakkunniga inom havsmiljö och av gamla myter har Ulrika skapat en alldeles egen varelse som kommer att ligga på en av klipporna närmast havet. Det är en varelse som för tankarna till både land och hav, vetenskap och fantasi. I skulpturen samlas havsvarelser från dåtid och nutid. Den har en slags sälkropp där olika tång- och algarter verkar växa. Halsen och huvudet är från en garfågel - en fågel som inte kunde flyga och som dog ut under 1800-talet på grund av överdriven jakt. (Det senaste fyndet i Sverige var från Mollösund 1783). Stjärten är lånad från en sill och framtill har den två stora sällabbar, som kanske drar tankarna även till lejontassar. På varelsens bringa syns ansiktet på en ande. Ja, vilka är alla dessa varelser och vad vill de säga till oss?

– Jag hoppas den kommer att väcka nyfikenhet hos barnen som kommer hit. De kanske lägger lite tång bredvid och sätter sig bredvid och pratar med den. Och sedan funderar på vilka fler varelser som vi delar havsviken med, säger Ulrika Jansson.


Lera och brons

Konstverket kommer att gjutas i brons efter Ulrika Janssons original.

Hon började med att göra stora teckningar av en liten modell av skulpturen från alla vinklar i naturlig storlek för att få rätt proportioner. Därefter har hon sågat till återanvändningsbar frigolit som hon satt ihop med grillpinnar. När modellen var klar tog hon den till Låka för att testa att den stod bra på underlaget. Nästa steg blev att täcka hela skulpturen med en slags modell-lera. I leran har hon format detaljrika fjädrar eller fjäll på ryggen, klor på sällabbarna och olika sorters tång och alger över hela kroppen.

Veckan före midsommar skickades hennes original till Formkonst, en verkstad som ska göra en silikonform. Därefter fortsätter den till bronsgjuteriet (båda i Vadstena) för att gjutas i brons.

– Då kommer jag att vara där och se att det blir som jag tänkt.

Därefter fraktas den till Låka för att sättas fast i berget. Invigning av konstverket planeras i oktober.

– Jag hoppas många kommer att gilla den här. Många kunniga hantverkare är inblandade och jag hoppas att den ska berika platsen under lång tid framöver.

 

Eva Persson

Avdelningschef


Sidansvarig/Senast uppdaterad 3 juli

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet