Konstnärlig gestaltning på Låka
Låka badplats har fått ett eget konstverk som fått namnet Fjordvätte. Konstnären Ulrika Jansson har haft uppdraget och här kan du läsa mer om processen att skapa ett konstverk för en alldeles särskild plats.
Ja, vem är det som flyttat in på Låka och möter oss med sina blickar? Varför blev det just den här varelsen som kom hit, liksom uppspolad från havet? Kanske blir du inspirerad till att undersöka den havsnära miljön och att upptäcka verket genom att titta och känna.
Kärleken till en plats
Innan Ulrika Jansson fick uppdraget att göra en konstnärlig gestaltning på Låka badplats, tog hon både del av en invånardialog som gjordes under våren 2023 och intervjuade personer som bott på platsen eller har anknytning till den på annat vis.
– Jag har förstått att det finns en kärlek till platsen hos människor som bor runtomkring och att den fungerar som ett vardagsrum för många, inte bara under sommaren. Många promenerar dit året runt och jag har sett hur de stannar vid klipporna längst ut och tittar ut över havet.
Livet under ytan
Hakefjorden är också en spännande plats att upptäcka under ytan. Här gör Tjörnfiskare en miljöinsats genom att fånga upp gamla spökredskap, Åtta fjordar har satt ut konstgjorda rev av betong för att skapa fler lekplatser och tångodlingar minskar övergödningen. Men den dåliga nyheten är förstås att alla dessa åtgärder behövs - och hur människan tagit sig rätten att exploatera naturen.
Med sitt konstverk vill Ulrika mana till en slags dialog med naturen därnere i havet. Hur är det att vara en säl? Eller ålgräs? Kan vi leva oss in i både växters och djurs perspektiv?
– Vi behöver skapa empati för att kunna se världen ur andra perspektiv. Vi behöver tillämpa nyfikenhet och medling i intressekonflikter mellan olika arter och inte bara tänka på människans bästa. Att bara tänka vetenskapligt räcker inte för att skapa relationer med andra varelser. Vill du bli beskriven utifrån hur lång du är och hur mycket du väger? frågar hon retoriskt. Här kan gamla myter och berättelser om människan som en del av en helhet hjälpa oss, menar hon.
Ett konstverk växer fram
Inspirerad av invånarna i Höviksnäs, av sakkunniga inom havsmiljö och av gamla myter har Ulrika skapat denna unika varelse som fått namnet Fjordvätte. Det är en varelse som för tankarna till både land och hav, vetenskap och fantasi. I skulpturen samlas havsvarelser från dåtid och nutid. Den har en slags sälkropp där olika tång- och algarter verkar växa. Halsen och huvudet är från en garfågel - en fågel som inte kunde flyga och som dog ut under 1800-talet på grund av överdriven jakt. (Det senaste fyndet i Sverige var från Mollösund 1783). Stjärten är lånad från en sill och framtill har den två stora sällabbar, som kanske drar tankarna även till lejontassar. På varelsens bringa syns ansiktet på en ande. Ja, vilka är alla dessa varelser och vad vill de säga till oss?
– Jag hoppas den kommer att väcka nyfikenhet hos barnen som kommer hit. De kanske lägger lite tång bredvid och sätter sig bredvid och pratar med den. Och sedan funderar på vilka fler varelser som vi delar havsviken med, säger Ulrika Jansson.
Lera och brons
Konstverket har gjutits i brons efter Ulrika Janssons original.
Hon började med att göra stora teckningar av en liten modell av skulpturen från alla vinklar i naturlig storlek för att få rätt proportioner. Därefter har hon sågat till återanvändningsbar frigolit som hon satt ihop med grillpinnar. När modellen var klar tog hon den till Låka för att testa att den stod bra på underlaget. Nästa steg blev att täcka hela skulpturen med en slags modell-lera. I leran har hon format detaljrika fjädrar eller fjäll på ryggen, klor på sällabbarna och olika sorters tång och alger över hela kroppen.
Veckan före midsommar skickades hennes original till Formkonst, en verkstad som ska göra en silikonform. Däreftertog bronsgjuteriet (båda i Vadstena) vid för att gjuta hela verket i brons.
Därefter fraktades den till Låka för att sättas fast i berget. Skulpturen invigdes den 19 oktober 2024.
– Jag hoppas många kommer att gilla den här. Många kunniga hantverkare är inblandade och jag hoppas att den ska berika platsen under lång tid framöver.
Konstkonsult för projektet: Stina Östberg Ivanovic.