Tjörn kommuns logga, till startsidan

Demokratin 100 år 2021

För 100 år sedan fattade riksdagen det andra grundlagsbeslutet som innebar att även kvinnor fick rätt att rösta i val till riksdagen. Införandet av den allmänna och lika rösträtten utgör den viktigaste politiska reformen under 1900-talet och ses som demokratins definitiva genombrott i Sverige. Demokratin – värd att värna varje dag.

Hur vi firar demokratin på Tjörn

Såklart firar vi demokratin även på Tjörn. Under året får du som medborgare flera tillfällen att vara med och fira demokratin. Det sker i form av utställningar, föresläsningar och andra evenemang som du som Tjörnbo kan vara med på och ta del av. Se utbudet i evenemangskalendern.

Demokratin på Tjörn sker dels i den politiska organisationen med kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och politiska facknämnder där de folkvalda politikerna fattar beslut, dels i de dagliga jobbet i alla våra verksamheter.

I skolan är demokrati en del av den värdegrund som Skolverket lagt in i läroplanerna och praktisk sker det bland annat genom elevråd. Invånardialoger, allmänhetens frågestund, synpunkter är också en del av det demokratiska arbetet.

Titta på filmer, utställningar och lär mer om demokratin

Det finns massor av intressant material att ta del av. Varför inte titta på Emma Frans filmer på webbplatsen Vår demokrati där hon svarar på frågor om desinformation och yttrandefrihet? Du kan också följa hela historien i tittskåp, se utställningen om demokratins resa och lyssna på rikdsdagens talman på Riksdagens webbplats


Sidansvarig/Senast uppdaterad 24 maj

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet