Tjörn kommuns logga, till startsidan

Livsmedel

Här finns information till dig som misstänker att du blivit matförgiftad eller har klagomål eller synpunkter på företag som hanterar livsmedel. Det finns också information till dig som ska starta eller ta över ett kafé, en restaurang eller annan livsmedelsverksamhet. Utöver mat, räknas även dricksvatten, dryck, kosttillskott och prestationshöjande preparat som livsmedel.

Misstänkt matförgiftning och klagomål

Har du blivit sjuk eller fått en allergisk reaktion och misstänker att det beror på mat du köpt eller blivit serverad av ett företag kan du anmäla matförgiftning.

Kontroller av verksamheter som hanterar livsmedel

Miljöavdelningen utför kontroll av de verksamheter som hanterar livsmedel i kommunen. Kontrollernas mål är att

  • säkra livsmedel
  • stt ingen blir lurad
  • att information om mat är enkel att förstå.

Kontrollerna görs utifrån gällande lagstiftning på området. Lagstiftningen finns till för att kunden eller gästen ska känna sig trygg när hen handlar och äter mat.

Information till livsmedelsföretagare om att hantera livsmedel

Denna information vänder sig till dig som driver ett livsmedelsföretag. Har du som företagare egen brunn eller vattenverk, behöver du även läsa på om eget dricksvatten för att kunna uppfylla kraven.

Vänd dig till miljöavdelningen för att registrera en verksamhet som ska hantera livsmedel. I stort sett all livsmedelshantering ska registreras innan den startar. Det gäller även om du tar över en befintlig verksamhet.

Registrera senast 14 dagar före livsmedelsverksamheten startar genom att skicka in en anmälan till miljöavdelningen. Efter registreringen kommer en livsmedelsinspektör att kontakta dig för att boka en första kontroll av verksamheten och svara på frågor. Du kan även skapa en checklista för vad du måste göra när du ska starta ett företag som hanterar livsmedel.

  • Du som är livsmedelsföretagare har bland annat ansvaret för att livsmedlen du säljer är säkra och rätt märkta.
  • Du behöver meddela miljöavdelningen om förändringar i verksamheten, vid ägarbyte eller nytt bolag samt om verksamheten upphör.
  • Tänk på att våra inspektörer oftast kommer utan att meddela i förväg. Det är bra om din personal alltid är förberedd och kan svara på frågor i samband med kontrollen.

Kostnader, självservice och kontakt

Om du startar eller ändrar en livsmedelsverksamhet utan att ha fått ett godkännande eller gjort en registrering riskerar du att få betala en sanktionsavgift.

Sanktionsavgift för livsmedelsföretagare som startar eller ändrar en livsmedelsverksamhet utan godkännande från miljöförvaltningen

2 500kr till 75 000kr

Om sanktionsavgiften på Livsmedelsverkets webbplats.

En taxa är en lista över avgifter som är antagen i kommunfullmäktige.

Kontakt

Miljöavdelningen


Sidansvarig Mia Marie Johansson/Senast uppdaterad 27 mars

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet