Tänk på vad du spolar ner

Störst text
Stor text
Normalstorlek

Allt som vi Tjörnbor spolar ner i toaletten och i köksavloppet leds via rör, ledningar och pumpar till reningsverket. Genom att tänka på vad du spolar ner i avloppet bidrar du till en bättre miljö.

Vi behöver din hjälp

I Sverige spolas det ner 7000 ton skräp varje år. Det innebär att varje person slänger ca 1 kg våtservetter, tamponger, kondomer, tops med mera i toaletten, och då är inte kemikalierna inräknade.

Tandpetare, strumpbyxor, trasor och skräp av alla slag kan orsaka dyra stopp i rör och pumpar. Det kan leda till översvämning hemma hos dig eller ute på ledningsnätet. Det kan också leda till att vi i onödan måste släppa ut orenat avloppsvatten i våra vattendrag. Dessutom måste ju någon ta bort det som orsakar stoppet – det finns ingen maskin som sköter det.

Toan

Det enda du ska spola ner är det som kommit ur din kropp samt toalettpapper. Allt skräp ska slängas i papperskorgen.

Spola absolut inte ner läkemedel eller kemikalier! Våra reningsverk är inte byggda för att kunna ta hand om sådant. Lämna ditt farliga avfall på miljöstationen på Heås återvinningscentral och dina överblivna läkemedel till apoteket.

Använd avloppet på rätt sätt

Se till att inga miljöfarliga ämnen hamnar i avloppet. Häll inte målarfärg, kemikalier, lösningsmedel eller läkemedel i avloppet. De kan innehålla ämnen som tar död på de mikrober som hjälper oss att rena avloppsvattnet. Farligt avfall ska lämnas till miljöstationen på Heås återvinningscentral.

Fett hör inte hemma i våra ledningsnät. När fett i flytande form rinner ut i avloppsledningsnätet kyls det ner. Någonstans på vägen genom avloppsnätet stelnar det och bildar avlagringar, på rörens insida eller på våra maskiner och instrument. Detta kan leda till att det blir stopp, med källaröversvämningar som följd eller att vi i onödan släpper ut orenat avloppsvatten i vårt hav.

Får du mycket fett över när du har lagat mat, torka av det värsta med hushållspapper innan du diskar eller häll över fettet i en flaska eller gammal mjölkförpackning och släng det sedan i hushållssoporna.

Bilen

Vet du om att du inte ska tvätta bilen hemma på gatan?

Om du tvättar bilen på gatan rinner tvättvattnet orenat ut i närmaste vattendrag. I Sverige ”fultvättar” vi våra bilar 20 miljoner gånger varje år. Det innebär en årlig kostnad som vi skjuter över till naturen på minst 4 miljarder kronor (källa: Svenskt vatten). Tvättvattnet från våra bilar innehåller oljerester, tungmetaller, föroreningar, kemikalier och tensider. Tvättar vi bilen på gatan och tvättvattnet orenat rinner ut i miljön är det lika illa som om du väljer att tvätta din bil på din närmsta badstrand eller i din favoritsjö.

Tvätta därför bilen på en biltvätt.

Miljömärkt

Din insats gör skillnad! Genom att välja bort varor som innehåller miljögifter får du inte bara en renare miljö hemma. Du hjälper också till att hålla sjöar och hav rena. Välj miljömärkta produkter för både dig och ditt hem, så minskar mängden miljöfarliga ämnen som cirkulerar i vattnet. Håll utkik efter Bra Miljöval, Svanen och EU-blomman i butiken.

Tvättmedel

Överdosera inte när du tvättar – på Tjörn har vi medelhårt vatten. Är du osäker på doseringen, kolla på bruksanvisningen på förpackningen.

Allväderskläder

Köp allväderskläder utan polyfluorerade impregneringsmedel. Allväderskläder som har en smuts- och vattenavvisande yta på textilen kan innehålla fluorerade miljögifter. När du handlar kläder, fråga efter allväderskläder och skor som inte innehåller polyfluorerade impregneringsmedel.

Miljöstationen på återvinningscentralen

Tjörns återvinningscentral tar hand om det som avloppsverken, vattenverken och naturen inte kan. Du kan göra en stor insats genom att lämna avfall som innehåller miljögifter till återvinning, till exempel nagellacksflaskor, aceton, hårsprayburkar, olja, färg, batterier och lösningsmedel.


Sidan senast uppdaterad 2017-10-16 10.39
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se