Tjörns kommuns logotype
Temperatur 6,7 °C
Medelvind W 5,8 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Fritidsaktiviteter

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Kulturskolan

På Tjörn ligger det storslagna natur- och kulturlandskapet runt hörnet tillsammans med ett rikt utbud av kultur- och fritidsaktiviteter.

Initiativ från föreningar, privatpersoner, restauranger, organisationer, kommunen med flera ger samarbeten med en rik och varierad flora av intressanta arrangemang för alla smaker. Som exempel kan nämnas Träbåtsfestivalen i Skärhamn, barn- och ungdomsfestivalen Frivolt och Tjörn Triathlon.

Bad- och båtliv

På Tjörn har man alltid havet som närmsta granne.

Natur- och friluftsliv

Tycker du om att vandra eller klättra kan du njuta av milsvida vyer från toppen av Vetteberget, Tjörns högsta berg eller uppleva någon av Tjörns många vandringsleder.

Nordiska Akvarellmuseet

Tjörn har länge varit en konstkommun. Idag söker sig många konstnärer och författare hit, för ljuset, stämningen och Nordiska Akvarellmuseet.

Sedan museet öppnade år 2000 har det visat konst i världsklass, som Salvador Dali, Louise Bourgeois och Disney, liksom svenska favoriter som Elsa Beskow, Anders Zorn och Lars Lerin. Både barn och vuxna är välkomna till arrangemang och kurser eller för att prova penslar och färger i den öppna ateljén.

Fler sköna platser

Sundsby säteri är en av flera sevärda historiska platser och byggnader på Tjörn. Platsen bjuder på en spännande historia, vandringsleder, naturlekpark för barnen och ett vackert parklandskap med bland annat en nyanlagd köksträdgård. Under året arrangeras allt från vår- och skördemarknader till teater- och musikupplevelser. Arrangemangen görs ofta i samarbete med de företag och hantverkare som finns på platsen.

Sagabiografen i Skärhamn är en annan plats för upplevelser. Året runt visas premiärer och direktsänd opera från New York. Under hösten och våren pågår Filmstudio Saga som visar utvald kvalitetsfilm. Scenen på Saga används även för andra aktiviteter som ”Öppen scen” eller föredrag. Fler tips finns på vår hemsida.

Engagerat föreningsliv

Föreningarna är aktiva och engagerade arrangörer som arbetar tillsammans. Här finns något för de flesta intressen och smakinriktningar. Kulturföreningarna arrangerar bland annat teaterföreställningar, körkonserter, bygdespel, utställningar, konserter, fotokurser och kulturvandringar. Bland friluftsföreningarna finns ett stort utbud för både vuxna och barn. För dig som är idrottsintresserad finns ännu mer att välja på. Här finns ridklubbar, en ishall för både ishockey och konståkning, idrottshallar för gymnastik, fotboll, innebandy, basket och tennis med mera. Vill du vara utomhus kan du bland annat välja golf, cykling och paddling. Det finns också flera träningsanläggningar och gym som drivs av privata aktörer på Tjörn.

Biblioteken

Utöver huvudbiblioteket i Skärhamn och filialen i Häggvall finns det många föreningsdrivna bibliotek runt om på Tjörn.Vi har även bra skolbibliotek. För de yngre barnen erbjuder biblioteket bland annat Imse Vimse-stunder med sånger och ramsor. Varje onsdag arrangeras träffar för småbarnsföräldrar. Biblioteken arrangerar också föreläsningar och författarbesök.

Samlingspunkt för barn och unga

Delta är ett samlingsnamn för kommunens kulturverksamheter för barn och unga. Här finns allt från kurser, lokala konserter till den mest nyskapande scen- och filmkonsten. Det erbjuds kurser för de flesta musikintrument och sång, film, media, dans och drama. Det finns även möjligheter för dig som vill skapa själv eller ta del av andras konst och kulturskapande.

Kultur- och fritidscentra

Kultur- och fritidscentra erbjuder ungdomar både öppen gårdsverksamhet och riktad verksamhet. Den öppna gårdsverksamheten har lokaler på Delta i Skärhamn och på Häggvallskolan. Den riktade verksamheten erbjuder ett stort utbud av aktiviteter i samarbete med pedagogerna på Delta och på biblioteken. Till exempel bygger ett gäng tjejer och killar en folkracebil.


Sidan senast uppdaterad 2016-05-10 08.22
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se