Tjörns kommuns logotype
Temperatur 6,6 °C
Medelvind W 10,7 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Skadedjur

Störst text
Stor text
Normalstorlek

Skadedjur eller ohyra?

Om djur ska betraktas som ohyra eller skadedjur avgörs inte av arten utan av hur många de är, platsen de finns på och om de kan orsaka skada och olägenhet för människors hälsa.

Till skadedjuren hör möss, råttor, sorkar, lämlar, kråk- och måsfåglar, vissa duvarter samt vilda djur som uppehåller sig i närheten av våra bostäder såsom rådjur, grävlingar samt förvildade katter.

Till ohyra kan räknas mjölbaggar, ängrar, myror, silverfiskar, getingar, flugor, kackerlackor med flera.

Att bli av med skadedjur

Städning är den metod som är enklast. Genom att hålla rent undanröjs många mat- och äggläggningsplatser. Vid större angrepp, kontakta ett saneringsföretag.

Att tänka på

Se till att soptunnor och eventuell komposttunna är hela för att minimera möjligheten för skadedjur att hitta mat.

Grävling

Många människor är rädda för att bli bitna av grävling då de hört att de är aggressiva djur och att deras käkar låser sig tills de hör benknotorna krasa sönder. Det finns dock ingen sanning i detta utan det är en gammal myt. Grävlingen är egentligen ett lugnt djur som inte oprovocerat attackerar människor eller andra djur. Grävlingen är aktiv i skymningen och på natten.

På jakt efter bland annat daggmask kan de dock ställa till med skada genom att böka upp rabatter och gräsmattor. De kan även bosätta sig under hus, uthus och altaner. Försök så snart du sett att den försöker ta sig in att avskräcka den genom att applicera trasor indränkta med parfym eller andra mänskliga dofter där den gräver. Ingången bör sättas igen och husgrunden tätas. Det måste ske nattetid när den nattaktiva grävlingen är ute.

Att skjuta enstaka djur löser mycket sällan problemet. Finns en bra boplats eller en bra plats att hitta föda, kommer troligen en annan grävling att ta över reviret.

Nedan följer några tips på hur man kan bli av med grävlingar:

  • Lägg ut blodmjöl. Då grävlingar inte tycker om lukten av blodmjöl kan man införskaffa det och lägga ut på tomten.
  • Markera revir. Djur markerar ofta revir med urin. Genom att sprida urin längs tomtkanten markerar man för grävlingen att reviret är upptaget.
  • Stöka till. Grävlingar tycker inte om när man stökar till på tomten och flyttar runt saker, de trivs när det är ordning och reda.
  • För oljud. Grävlingar är störningskänsliga och gillar inte oljud. På marknaden finns olika produkter med ultraljud och resonansljud som kan skrämma bort grävlingar. På marknaden finns olika produkter med ultraljud och resonansljud som kan skrämma bort grävlingar.

Har ni problem med skadedjur eller om ni har sett skabbräv kan ni kontakta någon av kommunens jägare som vid behov samråder med miljöavdelningen.

Gäller ert ärende förvildade katter ska ni kontakta länsstyrelsen på 010-224 50 50 alternativt på djurskydd.vastragotaland@lansstyrelsen.se

Kommunens jägare

Rikard Wiklund 0702-66 64 51

Tomas Lind 0705-75 64 13

Sidan senast uppdaterad 2019-08-05 14.09
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se