Tjörn kommuns logga, till startsidan

Tvåfackskärl

Under september 2025 kommer kommunen att placera ut tvåfackskärl för insamling av papp- och plastförpackningar. Kärlet kommer placeras i anslutning till där mat- och restavfallskärlen töms.

Enklare att sortera papp och plast

Senast den 1 januari 2027 ska alla hushåll i hela Sverige källsortera matavfall, restavfall och förpackningar vid sin fastighet. Det beslutade regeringen sommaren 2022, en nödvändig lagändring för att fler ska ta hand om den resurs som avfallet är.

Genom att göra det lättare att sortera förpackningar nära hemmet hoppas vi kunna minska restavfallsmängderna som går till energiåtervinning och i stället öka det som går till materialåtervinning.

Du som bor i villa eller småhus kommer under september att få ett tvåfackskärl för sortering av papp- och plastförpackningar. Tömning påbörjas i november.

Du som bor i flerfamiljshus bör redan ha fått tillgång till förpackningsinsamling i ert miljörum. Om inte, så råder vi dig att kontakta din styrelse eller fastighetsvärd.

Hur stort är kärlet som kommer att ställas ut?

  • Bredd 74,7 centimeter
  • Höjd 100 centimeter
  • Djup 80 centimeter
  • Volym 370 liter
Bild på ett svart tvåfackskärl för sortering av papp- och plastförpackningar

Insamling av glas- och metallförpackningar

Vi återkommer med information om hur insamling av glas och metallförpackningar ska ske. Just nu bevakar kommunen utvecklingen i Sverige vad gäller fastighetsnära insamling av glas- och metallförpackningar och kommer ta beslut om ytterligare ett kärl ska ställas ut. Kärlet kommer i så fall att ställas ut under hösten 2026 och se ut enligt det här informationsbladet Pdf, 208 kB..

Skaffa avisering gällande dina avfallstjänster

Du kan få avisering via e-post och/eller sms när det gäller några av kommunens renhållningstjänster. Läs mer och anmäl dig genom att klicka på den här länken

Vanliga frågor och svar

Ingenting. De kommer stå kvar och du fortsätter att använda dem precis som innan. Befintliga kärl är fortfarande i fint skick och att skrota dem vore dåligt både för ekonomin och klimatet. Matavfallet behöver dessutom tömmas betydligt oftare än exempelvis förpackningar, så genom att ha kvar befintliga kärl behåller vi också samma flexibilitet som tidigare.

Det företag som ställer ut de nya kärlen får befintliga tömningskoordinater. Det innebär att de kommer placera det nya kärlet på samma plats som du drar fram dina befintliga avfallskärl till. Du behöver alltså vara vaksam på när kärlet ställs ut och själv dra tillbaka det till din fastighet. Kärlen kommer att ha en vit etikett där adressen står, så att du enkelt kan se vilket kärl som är ditt.

Det kommer att vara kostnadsfritt! Sorteringen blir en vinst för både dig och miljön. Har du gång/dragväg tillkommer kostnad för den tilläggstjänsten.

Det kommer att tömmas var 4:e vecka.

Då får du slänga förpackningarna på en återvinningsstation tills dess att kärlet tömts precis som tidigare. Det nya kärlet är beräknat att klara normal mängd förpackningar från ett hushåll, men vid speciella tillfällen så kan det såklart hända att det inte räcker till. Det finns också möjlighet att mot en kostnad beställa en extratömning. Kärlet är heller inte tänkt att klara större och skrymmande förpackningar.

Nej, men de kan se annorlunda ut i framtiden. Kommunen arbetar med att utreda hur framtidens återvinningsstationer kommer att se ut.

Ja det kommer vara möjligt precis som idag. Ni får då ett tvåfackskärl att dela på.

Om ni inte redan har fått kärl så kommer er gemensamhetslösning att kompletteras med kärl för förpackningar. Kommunen kommer kontakta er under 2025 för att diskutera utrymme och antal kärl som behövs.

Nej, för tidningar finns inte längre något producentansvar och heller inget krav på fastighetsnära insamling. Tidningar lämnas på de återvinningsstationer som har behållare för detta.

Om du sorterar fel kommer ditt kärl inte att tömmas. Du behöver i så fall själv plocka ur det felsorterade avfallet inför nästa tömning. Det finns också möjlighet att mot en kostnad beställa en extratömning. Du behöver i så fall plocka ur det felsorterade avfallet inför extratömningen. En felsorteringsavgift kan komma till om du sorterar fel flera gånger.

Ja, förpackningsavfall kan du lägga löst. Av arbetsmiljöskäl och för att inte plastförpackningarna ska blåsa i väg vid tömning kan man samla mjukplasten i till exempel en brödpåse och knyta igen. Restavfall lägger du i en påse. Matavfall lägger du i den bruna matavfallspåsen som ingår i ditt abonnemang.

Det går bra att dela papp- och plastkärlet även om man inte delar något annat kärl. Man kan välja vilket/vilka kärl man vill dela genom att ange det på blanketten Ansökan om delat kärl, 1-2 fastigheter

Vi har tyvärr låst listan för utsättningen av kärl för att entreprenören ska kunna planera sitt jobb. Det innebär att man kommer få varsitt kärl till att börja med ändå, men vi plockar hem ett av dem så snart vi kan. Så man kan lämna in blanketten redan nu om man vill.

Om kärlet inte står på sin uppställningsplats på hämtningsdagen kommer det inte att bli tömt. Du kan antigen vänta på nästa tömningsdag eller beställa en extratömning mot en kostnad.

Du kommer även behöva dra fram ditt nya tvåfackskärl till samma plats som du drar fram dina befintliga avfallskärl.

Nej, från och med 2027 är det ett lagkrav om fastighetsnära insamling av förpackningar enligt förordningen om producentansvar för förpackningar. Kommunen kommer inte ha någon övergångsperiod utan från och med att ditt område får det nya tvåfackskärlet så ska användas enligt kommunens lokala avfallsföreskrifter.

Vänta med att bygga kärlhage tills du fått hem dina kärl och tänk på att det eventuellt kommer ytterligare ett kärl för glas- och metallinsamling under 2026.

Ja, det är lönt att källsortera. När du sorterar ditt avfall bidrar du till en mer hållbar användning av jordens resurser och minskar förbränningen av sopor. Dessutom sker din förpackningshämtning utan kostnad.

Visste du att:

  • Koldioxidutsläppet minskar med 2 kilo om du återvinner 1 kilo plast jämfört med nytillverkning av plast.
  • Återvinning av en glasflaska ger tillräckligt mycket med energi för att hålla en glödlampa tänd i 4 timmar.

Nej, det kan du inte. Indelningen är samma för alla. Om indelningen ändras töms inte fraktionerna rätt i sopbilen. Du får inte heller ta ut insatsen.

Kontakt

Kundtjänst avfall

Måndag: 08.00-15.00 samt 16.00-17.00
Tisdag: 08.00-15.00 samt 16.00-17.00
Onsdag: 08.00-15.00 samt 16.00-17.00
Torsdag: 08.00-15.00 samt 16.00-17.00
Fredag: 08.00–17.00
Dag före helgdag: 08.00–15.00


Sidansvarig/Senast uppdaterad 19 juni

Hjälp oss att bli bättre — lämna synpunkter eller klagomål

Tyck till & felanmäl

Kontakta oss

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns Kommun

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörns kundcenter

Kroksdalsvägen 1
471 80 Skärhamn

Tjörn kommuns logga, till startsidan

Möjligheternas ö hela året och för hela livet