Tjörns kommuns logotype
Temperatur 9,7 °C
Medelvind W 7,2 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Tänk om

Störst text
Stor text
Normalstorlek

Tjörns kommun deltar under 2017 i en stor kampanj i Västra Götalands län som ska motverka langning av alkohol till minderåriga.

Budskapet är tydligt: Köp inte ut till minderåriga. Länsstyrelsen har drivit liknande kampanjer ett tag tillbaka men denna insats har ovanligt stor utbredning.

– Det är fler kommuner än någonsin som är med och det beror på att ungdomar och alkohol är en fråga som engagerar många. Inte minst lokalpolitiker tycker att det är viktigt att vi gör något, säger Lennart Rådenmark som är länssamordnare ANDT (alkohol, narkotika, dopning, tobak) på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

– Vi kommer att sprida budskapet på kassaskärmar på ICA-butiker och det riktar sig i första hand till tonårsföräldrar. Efteråt ska vi också mäta hur många som tog del av budskapet och vad de tyckte, säger Rådenmark.

Just arbetet med att informera tonårsföräldrar har också gett en skillnad i attityd som syns i ett längre tidsperspektiv.

– Vi kan se det i drogvaneundersökningar i årskurs nio och årskurs två på gymnasiet att föräldrars bjudvanor drastiskt har gått ner och att det är få som köper ut. Det är glädjande, men vår ambition är också att få ner det beteendet hos unga vuxna som förser sina kompisar.

För en undersökning visar att närmare 60 procent av 16-åringarna skulle avstå från att skaffa alkohol om de inte fick tag på den genom någon de känner. Unga vuxna, som äldre kompisar eller syskon, är därför en viktig målgrupp för att minska langningen. Den målgruppen försöker kampanjen nå via sociala medier.

– Vi försöker att nå unga vuxna där de befinner sig och har fem animerade filmer som vi sprider på Youtube och på Facebook. Vi ser också över hur vi kan jobba ytterligare men där är vi inte riktigt klara än.

Varför är det ett så viktigt budskap?

– Därför att det inte bara är olagligt att langa till minderåriga utan också för att om tonåringar dricker så kan de råka ut för svåra effekter. Det kan handla om att åka med någon som kör på fyllan, själv köra berusad, eller råka i bråk. Tonåringar har kanske inte alltid pejl på vilka konsekvenser som det kan föra med sig. Därför är det ett viktigt budskap, säger Lennart Rådenmark.

Arbetet mot langning pågår året runt, men med vissa riktade insatser. Däribland kampanjen som inleds i veckan.

– Vi koncentrerar oss på vissa riskhelger och det är våra kommuner som sagt att den största riskhelgen är vid skolavslutningar och därför kör vi nu den här reklamen på ICA. Vi kommer också att förse kommunerna med material som de kan sprida i infobrev eller dela ut.

Sidan senast uppdaterad: 2017-06-16 10.34
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se