Tjörns kommuns logotype
Temperatur 4,1 °C
Medelvind NE 2,2 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Snabbspåret gav Amir jobb på Tjörn

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Yousef Shehadeh fick instegsjobb på Tjörn

I Iran var han gruvingenjör och ledde stora projekt i en stålfabrik. Efter ett snabbspår för ingenjörer i Göteborgsregionen har Amir fått ett instegsjobb som mättekniker i Tjörns kommun.

Det var många bitar som föll på plats när Anders Möller, chef för VA-teknikenheten i Tjörns kommun, mötte Amir Nazemashoura för första gången. Visst behövde han personal till sin avdelning, men han ville också medverka till att Tjörns kommun tar sitt ansvar och hjälper nyanlända till en snabbare integration.

– Även om en person inte går vidare till en riktig anställning har vi gjort en insats. Då har vi ändå sett till att en person får praktik och nya meriter, säger Anders.

Första jobbet i Sverige

Tidpunkten var också den rätta. Ett vikariat på sex månader som mättekniker hade just blivit ledigt, när Amir fick sitt första jobb i Sverige.

– Jag blev så glad så tårarna kom när jag skrev på kontraktet. Jag är så tacksam för att Anders trodde på mig och vågade anställa mig. Det känns jättebra att jobba här, säger Amir.

När vi träffar Amir har han varit igång någon månad. Hans arbetskamrat och fadder Jonas Dogan, som är GIS-ingenjör*, tycker att Amir fått en bra start i sitt nya jobb. Deras uppgift är att hålla kartan över Tjörns alla vatten- och avloppsledningar uppdaterad, något som tidigare utfördes av externa konsulter men som i framtiden i huvudsak ska göras av kommunens egen personal för att säkra kvaliteten.

– Amir och jag bygger upp mätenheten tillsammans. Så snart det kopplas nya ledningar kommer vi och mäter, säger Jonas.

Den här dagen håller de till i Vallhamns industriområde. Den första mätpunkten som ska registreras är en brunn och en dagvattenledning. En GPS-mottagare mäter koordinaterna som Amir knappar in i en liten handdator.

Vill fortsätta i Tjörns kommun

Amir kom till Sverige för två år sedan och fick uppehållstillstånd efter några månader. Han riskerade sitt liv i Iran efter att ha kritiserat regimen.

Idag bor Amir i Mölnlycke men planerar att flytta till Stenungsund. Han har nyss tagit svenskt körkort och dagen innan vi träffas har han avslutat sina studier i sfi (svenska för invandrare). Hans närmaste mål är att fullfölja sitt vikariat och så småningom bli mätingenjör i Tjörns kommun. Det är inte riktigt samma sak som att vara gruvingenjör, men det finns en del likheter med hans gamla jobb.

– Jag är van att planera och arbeta självständigt. Dataprogrammen jag använder här liknar också dem jag arbetade med i Iran, säger Amir.

Fotnot: GIS står för ”geografiska informationssystem”.

VA-ingenjörer


På VA-enheten i Tjörns kommun finns ett ständigt behov av VA-ingenjörer och projektledare. Det är framför allt högskoleutbildade väg- och vatteningenjörer som behövs, alternativt gymnasieingenjörer med lång erfarenhet av entreprenadbranschen inom VA/väg.
– Vi behöver avancerad arbetskraft för att kunna utveckla kvaliteten ytterligare, till exempel genom att kunna leda alla våra projekt, även de som utförs av externa entreprenörer, säger Anders Möller, chef för VA-teknikenheten i Tjörns kommun.

Snabbspår för nyanlända samhällsbyggare


På rätt plats är Göteborgsregionens kommunalförbunds (GR) praktikprogram för nyanlända samhällsbyggare, med utbildning inom till exempel VA, VVS eller bygg. Målet är att arbetsgivare ska få eftertraktad kompetens samtidigt som nyanlända får en kortare väg till den svenska arbetsmarknaden.

Programmet innehåller praktik med stöd av en handledare minst tre dagar i veckan i 3-6 månader, kombinerat med en kurs i yrkessvenska. Under våren 2016 provade GR modellen i ett mindre pilotprojekt. Av elva VA-ingenjörer gick åtta vidare i en fortsatt anställning, praktik eller utbildning. Amir var en av dem.Sidan senast uppdaterad: 2017-01-31 13.42
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se