Tjörns kommuns logotype
Temperatur 3,6 °C
Medelvind NNE 3,6 m/s
Tjörns kommuns toppbild
Du är här:

Med havet som klassrum

Störst text
Stor text
Normalstorlek
Lägerskola med Atene (på bilden elever från Bleketskolan)

Alla Tjörnelever får segla med Atene när de går på högstadiet. I två och en halv dag byter de klassrummet mot livet på havet. De lär sig hissa segel, klättra i riggar och inte minst att samarbeta.

I början och mitten av september är det Häggvallelevernas tur att ge sig ut.

Vi följde med klass 7 B i Bleketskolan närde kastade loss en dimmig morgon i Skärhamn i slutet av vårterminen.

Eleverna står i klungor på kajen och väntar på att få hoppa ombord. Deras lägerskola börjar i stiltje och ska komma att avslutas i tät dimma. Däremellan ska de få vara med om strålande sol, hällregn och stunder av precis lagom segelvind. De kommer också att få skriva noveller, registrera temperaturer och läsa sjökort. Men mest av allt kommer de genom att jobba tillsammans med allt från segling till matlagning komma hem som en ännu mer sammanhållen klass än de var när de åkte iväg.

Mobiler samlas in

När alla eleverna är ombord och packningen stuvad ringer Robert Hallding, en av de ansvariga lärarna, i skeppsklockan. Det blir knäpptyst.

– Nu är det lite högtidligt för nu startar vår lägerskola, säger han, och går tillsammans med besättningen ombord igenom säkerhetsreglerna. Alla mobiltelefoner samlas också in, för inget får störa uppmärksamheten under gång.

Några elever i klassen är erfarna seglare och har till och med seglat med Atene förut, medan andra är mindre sjövana. Tilda Claesson har aldrig seglat förut och tycker det ska bli spännande.

– Jag hoppas det blåser upp lite mer så vi kan sätta segel. Jag ser också fram emot att vara ute med min klass, säger Tilda Claesson.

Lång tradition

Lägerskolan på Atene har en lång tradition på Tjörn. Ända sedan 1980-talet har öns elever någon gång under sin högstadietid fått möjlighet att segla med den gamla skutan. Robert Hallding har varit med de senaste tjugo åren.

– Det är en fin möjlighet eleverna får, men också för oss lärare som får vara med och se dem växa. Därute på havet blir det ett annat sammanhang där alla får nya roller och där andra kvaliteter visar sig än i klassrummet, säger Robert Hallding.

Kanelbullar och loggbok

Inför resan har eleverna förberett sig i skolan. I hemkunskapen har de lagat köttfärssås och bakat bullar som ska med ombord. De har också fått med sig uppgifter som de ska lösa ombord. I matten ska de samla in uppgifter om temperatur och vindriktningar för att göra en statistikuppgift när de är tillbaka. I svenskan ingår det att skriva loggbok varje kväll och att delta i en novelltävling.

Nästan tre dagar senare är Atene tillbaka i Skärhamn, ett par timmar försenade efter en mycket försiktig hemfärd från Käringön i tät dimma. Men Tilda Claesson är nöjd med resan och glad för att det blev bra segelvind andra dagen, mellan Hönö Klåva och Käringön.

– Det var kul att hissa segel. När vi låg i hamn fick jag också klättra upp i masten och i hajnätet. Det bästa var nog att vi kom närmare varandra i klassen. Nu ser jag fram emot höstterminen och att vi har gjort den här resan tillsammans, säger Tilda Claesson.

Lägerskola med Atene – fakta

Varje år får alla sjuor på Tjörn åka på lägerskola med Atene. Sjuorna på Bleketskolan åkte ut i maj. I början av september har turen kommit till sjuorna på Häggvallskolan.

Syftet med lägerskolan är att skapa sammanhållning i klassen, att eleverna får en upplevelse av det starka kulturarvet med sjöfart på Tjörn och att varva skola med lägerliv – något som kan ge nya erfarenheter av att sova borta och klara lite mindre bekväma förhållanden.

 

Bildspel från lägerskolan på Atene

*

Sidan senast uppdaterad: 2017-09-15 15.04
Till Facebook
Till Twitter

Tjörn — Möjligheternas ö hela året och för hela livet

TJÖRNS KOMMUN, Kroksdalsvägen 1, 471 80 Skärhamn, Växel 0304-60 10 00, Tjörns kundcenter 0304-60 10 10, fax 0304-60 10 19
tjorns.kundcenter@tjorn.se - kommun@tjorn.se - webmaster@tjorn.se